Kálmán Olga a Hír TV után itt találta meg az új munkahelyét

Március végén indulnak a Lumiere Filmiskola tavaszi képzései, ahol olyan hiányszakmákra képezik a fiatalokat, mint rendezőasszisztens, produkciós asszisztens, scripter, segédoperatőr, vágóasszisztens és drónoperatőr. Áprilisban indul az iskola első New Media osztálya, Kálmán Olga vezetésével.

A 2017-ben alakult intézmény célja, hogy olyan szakembereket képezzenek, akikre nagy szüksége van a filmiparnak. Négy új képzésük indul áprilisban. Ismét elindítják a Forgatókönyvírás alapjai, a Vágó és az Operatőri mesterség alapjai kurzust. És lesz egy teljesen új szak is, a New Media, mely a videó-újságírás területére készít fel új tehetségeket, és elsősorban az online felületekre koncentrál.

“Olyan szakembereket képeznek, akik utána tudnak járni egy témának, és az erről szóló videót akár egyedül le tudják forgatni, meg tudják vágni” – mondta el Salamon András DLA, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi oktató, a Lumiere Filmiskola egyik alapítója.

A New Media osztály vezetője Kálmán Olga televíziós újságíró, író lesz, vele együtt dolgozik majd Vágvölgyi B. András, a Magyar Narancs alapító-főszerkesztője, filmrendező, Földes András, az Index munkatársa, Katz Dávid a 24.hu videós újságírója, a filmkészítési alapismereteket pedig Salamon András, a Lumiere Filmiskola egyik alapítója oktatja majd.

A 2017-ben alakult Lumiere Filmiskola nem kevesebbet ígér, mint azt, hogy olyan szakmát ad a fiatalok kezébe aminek helye, kereslete van a film- és médiaiparban. A New Media osztály hallgatói azt tanulják meg, hogyan működjenek majd egyszemélyes stábként; nem csak a riportkészítés, világítás, kamerakezelés, hanem az utómunka fortélyait is elsajátíthatják a képzés folyamán.

mar20180801010 e1553519886366
Kálmán Olga a Hír TV átalakulásának napján / Fotó: 24.hu

A Lumiere Filmiskola a tavaszi szemesztertől kezdve lehetővé teszi az áthallgatást a rendezőasszisztens és a produkciós asszisztens szakokon, így azok, akik e két képzés valamelyikét választják, egy tandíj befizetéséért lényegében két kurzuson vehetnek majd részt.

Magyarországon a kedvező körülmények, mint például az adóvisszatérítés, a képzett munkaerő és a világszínvonalon működő filmipari műhelyek óriási vonzerőt jelentenek a nemzetközi producereknek, Budapest az amerikai filmstúdiók kedvenc forgatási helyszínévé vált, lekörözve ezzel több európai nagyvárost.

A hazai filmipar számára mégis komoly nehézséget jelent a súlyos szakemberhiány. Ezen területek betöltésére egyre nagyobb szükség van, viszont képzésük a Lumiere Filmiskola megjelenéséig nem igazán volt megoldott. Vagyis az iskola egyszerre jelent képzést és – szerencsés esetben – elhelyezkedési lehetőséget is a fiatalok számára.

Veiszer Alinda műsora is megszűnik, kirúgták a Hír TV-től

A fentebb felsoroltak mellett olyan fiatal értelmiségieket is bemutatott, akik szakmájukban már sikeresek, csak a hazai média még nem fedezte fel őket. Még csak haragban sem váltunk el, még az ajtót sem csaptam rájuk, igazából korrektül intézik az egészet – mondta az Indexnek a műsorvezető.

Ezt a problémát felismerve alapította Salamon András két társával a Lumiere-t. Az iskolaalapító három filmes szakember: Incze Ágnes, Balázs Béla-díjas filmrendező, vágó, egyetemi oktató és producer, az Európai Filmakadémia tagja, Jávor Tamás, USA-ban élő, magyar származású fotográfus, producer és Salamon András DLA, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi oktató, az ELTE és az SZFE tanára.

Tavaly novemberben az iskola ösztöndíjprogramot indított hátrányos helyzetű fiataloknak a forgatókönyvírás alapjai szakon, ahol két fiatal kapott lehetőséget arra, hogy ingyenesen tanulhasson.

A két fiatal azóta is kitűnően teljesít, áprilisban, a képzés végén pedig a Lumiere Filmiskola nyilvános bemutatkozást biztosít a forgatókönyvíró osztály számára, ahova producereket és potenciális támogatókat is meghívnak.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból