Kanye West és a rabszolgaság: Történelemből, ülj le fiam, egyes!

Kanye West és neje idáig sem azzal kerültek be a hírekbe, hogy pallérozott elméjükből szofisztikáltan megfogalmazott okosságok pattannak ki. Mégis, a rapper, aki érthetetlen módon előszeretettel fotózkodik Donald Trumppal az utóbbi időben, most túllépett egy határt.

A TMZ-nél tett látogatása alkalmával azt találta mondani, hogy az afro-amerikaiak több száz éves rabszolgasága neki inkább egyfajta választásnak („choice”) tűnik. 

„Amikor meghallod, hogy 400 éven át rabszolgaság volt… 400 éven át? Az úgy hangzik, mint egyfajta választás” – nyilatkozta West.

Kanye West I Got Hooked on Opioids After Liposuction | TMZ

Kanye West had liposuction, started popping painkillers … all leading up to the 2016 breakdown that landed him in a hospital for more than a week. SUBSCRIB…

Erre szokták azt mondani, hogy ha csendben maradtál volna, bölcsebb lettél volna! Eléggé zavarba ejtő ez, mert talán annyit feltételezhetünk még róla is, hogy tisztában van azzal, a feketéket erőnek erejével hurcolták be Amerikába a 17., 18. és 19. században, és rabszolgaként adták-vették őket. Nehéz ebbe bármiféle szabad akaraton alapuló választást belelátni.

West később a Twitteren közölte (amit később eltávolított), hogy megjegyzését félreértelmezték, és ő ezt a 400 éves dolgot csak azért hozta fel, mert „mentálisan nem börtönözhetjük be magunkat további 400 évre”.

Most már nem csak a Trump melletti kiállásával osztja meg az embereket, köztük zenésztársait és rajongóit, hanem kvázi történelemhamisító megjegyzéseivel is.

Nem véletlenül ütötte ki a biztosítékot, és olvasott be neki a TMZ-stáb egyik tagja, felháborodásának és megbántottságának hangot adva. „Még ma is azzal a kirekesztéssel kell megküzdenünk, ami a rabszolgaság 400 évéből ered, ami szerinted választás kérdése volt az (azt elszenvedett – a szerk.) emberek számára” – fogalmazta meg dühös véleményét Van Lathan.

Reméljük, Kanye West megfogadja az egyik kommentelő javaslatát, és újra előveszi a történelem tankönyveket.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból