Kaori Ito szavak helyett a mozdulatot választotta – Kaori Ito: Táncolok a Trafóban

A táncban minden mozdulatnak jelentése van. Néha mélyebben kifejezik az érzéseket, mint bármelyik szó. Kaori Ito Táncolok, mert nem bízom a szavakban előadása apjával való kapcsolatát dolgozza fel.

A szülő-gyermek kapcsolat az egyik legizgalmasabb a szerelmi kapcsolatok mellett. A művészetben mégis ritkán nyúlnak hozzá. Pedig számos aspektusból meg lehet jeleníti. Bár a táncon kívül a színház és film bőven hoz példát a topik bemutatására, a táncművészet területén üdítően hat jelenléte.

0
Táncuk apa-lánya kapcsolatát dolgozza fel / Fotó: Trafó

Kaori Ito japán táncművész, koreográfus szerencsére nem fél megmutatni legbelsőbb érzéseit a tánc segítségével. Apjával, Hiroshi Itóval való tánca kettőjük viszonyát mutatja be, amelynek alapját az ellentétek képezik. A zene és a mozdulatok is erre reflektálnak. Hol lassú, hol gyors képek, hol hangos, hol halk ütemek váltják egymást. Akár bármelyik kapcsolat, nem egysíkú.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””][…]Ez egyszerre személyes és művészi értelemben vett találkozás: két ember légyottja, akiket nem csak több ezer kilométer-, de már egyfajta kulturális távolság is elválaszt egymástól[/perfectpullquote]

– mondja Ito.

A Trafó Ház az előadás kapcsán pályázatot hirdet azoknak, akik jobban ki tudják fejezni magukat szavak nélkül. Tehát minden elfogadott, amiben képek, hangok, mozdulatok vannak. A jelentkezéshez semmilyen megkötés nincs.

A Belső horizont azon kiállítás reprezentációja, ahol Haniko beleszeretett Simon Márton könyvébe

Haniko vizuális művész alkotási reflektálnak a kötet verseire. A kiállítás záróeseményén Simon Márton olvas fel a kötetből, vagyis azokból a szövegekből, amelyeknek részletei a kiállítás képein is fontos szerepet kaptak. Továbbá az esten Simon Márton legújabb, a Rókák esküvője kötetében megjelent, az Önarckép kilátással című versre készült alkotás első ízben lesz látható.

Az előadást inspirációnak szánják. 10 nyertest választanak ki, amelyből 3 napos kiállítást rendeznek. Az első három helyezett pedig értékes nyereményben részesül. Érdemes nevezni, mert a művészet területén kevés olyan eredeti alkotás születik, amelyben alternatív módon fejezik ki magukat az alkotók. Jó lenne szélesíteni a már meglévő repertoárt.

Nézz bele az előadásba!

Kaori Ito (JP): Táncolok, mert nem bízom a szavakban

https://trafo.hu/programok/tancolok_mert_nem_bizom_a_szavakban

Szereplők

Előadók: Kaori Ito (lány) és Hiroshi Ito (apa)

Alkotók

Szöveg, koreográfia, koncepció: Kaori Ito
Koreográfus asszisztens: Gabriel Wong
Színpadi szöveg: Julien Mages
Színpadkép: Hiroshi Ito
Fények: Arno Veyrat
Zene: Joan Cambon
Maszktervek és látvány: Erhard Stiefel
Jelmezek: Duc Siegenthaler (Haute École d’Art et de Design de Genčve)
Produkció: Améla Alihodzic (Playtime)
Turné menedzser: Sarah Benoliel / Administration Pierre-André Kranz

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2019. február 21-22.

Helyszín: Trafó Ház, Liliom utca 41, 1094.

Jegy: 2400 Ft / diák: 1900 Ft

Jegyigénylés: ITT


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból