Karácsony ide vagy oda, nem mindenki tud örömmel tekinteni az ünnepekre. Ez a bejegyzés azoknak szól, akik inkább túl-, nem pedig átélni szeretnék a szentestét és a felhajtást körülötte.

Az elkövetkező napok sokak számára az ajándékozásról, evésről, ivásról és a családdal, barátokkal töltött időről fog szólni. Sajnos sokaknak pedig pont az ellenkezőjéről. Az ünnepek alatt kevesen gondolnak azokra, akik depresszióval, pánikbetegséggel küzdenek vagy nincs se családjuk, se barátaik. Ez az időszak kétszer olyan nehéz számukra.

Természetesen olyanok is akadnak, akik egyszerűen nem szeretik a karácsonyt, mert rossz emlék társul hozzá. Az ok sokféle lehet, de fontos tudni, hogy van megoldás. Nem kell szégyellni, ha te is közéjük tartozol. Az alábbi 5 pont talán segítségedre lesz.

Nyugodtan mondhatsz nemet

Entrepreneur
Mindenkinek Joga Van Nemet Mondani / Fotó: Entrepreneur

Karácsony táján illik meglátogatni a rokonokat, barátokat. De kinek jó az, ha valakinek egy porcikája se kívánja a társaságot, inkább otthon maradna? Nincs ezzel semmi gond, semmi nem kötelező. Főleg nem karácsonykor, ami nem csak az állandó pörgésről kell, hogy szóljon, hanem a pihenésről is.

Mindenre van idő

Realbuzz 1
Karácsonykor Sokan Kiborulnak A Stressztől. Te Ne Tedd! / Fotó: Realbuzz

Egész évben nagy a rohanás, nem kell karácsonykor is ugyanezt tenned. Ha mégis meglátogatod a családot, ismerősöket, ne érezz nyomást a készülődés alatt. Ugyanez érvényes az ottlétre. Ha már soknak érzed, mindenki meg fogja érteni, ha mehetnéked van, vagy elvonulnál kicsit egy üres szobába.

A barátaid is lehetnek a családod

Lovespace
A Barátok Néha Többet Jelentenek / Fotó: Lovespace

Szomorú, de igaz: sok ember nem jön ki jól a családjával. Van ez így, és ha nem tudsz megbékélni velük, töltsd az ünnepeket a barátaiddal. Néha megértőbbek, mint a rokonok, és ezzel sincsen semmi gond. Lényeg, hogy ne érezz bűntudatot!

Csak mértékkel az alkohollal

Hello Magazine
Inni Szabad, De Csak Mértékkel / Fotó: Hello Magazine

Attól, mert karácsony van, és lépten-nyomon alkohollal kínálják az embert, nem gyógyír a problémákra. Ilyenkor sokan esnek abba a hibába, hogy kötelező inni, hiszen ünnep van. Tévedés! Arról nem is beszélve, társaságban kínos vége lehet a mértéktelen ivásnak.

A világ két arccal: mentális betegségek megítéléséről – Vélemény

Amíg tőlünk nyugatra szinte divat terapeutához járni, itthon rögtön megbélyegzik az embert, sokszor alaptalanul. Sokan dobálóznak sértő szavakkal, akik még csak különbséget sem tudnak tenni a két foglalkozás között. Többen keverik a kifejezéseket, de a tisztánlátás kedvéért: végzettségbeli különbségek mutatkoznak.

Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Harvard Health
Néha Jobb Fogadalmak Nélkül Kezdeni Az Új Évet / Fotó: Harvard Health

Aki mentális problémákkal küzd, a karácsony azért is különösen nehéz, mert ilyenkor a legtöbb ember visszatekint az elmúlt évre, újévi fogadalmakat tesz stb., és ott a nyomás, hogy sikerül-e betartani őket. Igazság szerint ez csak egy szokás, és nem kötelező követni, fogadalmakat a nyár közepén is ugyanúgy lehet tenni, és az elmúlt időszakot sem kell áttekinteni, vagy ha mégis, érdemes csak a pozitív dolgokat nézni ilyenkor. A fő, hogy csak olyat tegyél, ami kedvedre van.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.