“Ez egy újabb kényelmetlen intézkedés, de egyben szükséges, mindannyiunk érdekében” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

Már nem csak tömegközlekedésen szükséges maszkot viselni

A koronavírus-járvány miatt már korábban elrendelték Budapesten, hogy a városi tömegközlekedési eszközökön április 27-től kötelezően viselni kell majd szájmaszkot.

Most a főváros tovább bővítette a kört, ennek értelmében valamennyi kereskedelmi egységben, üzletekben, élelmiszerboltokban, piacokon és a taxikban is csak maszkban, vagy arcot takaró kendővel, sállal lehet tartózkodni.

Karacsony Gergely Koronavirus Maszk Viselese
Karácsony Gergely / Fotó: Mti / Balogh Zoltán

Karácsony Gergely főpolgármester ezt a közösségi oldalán jelentette be.

“A célunk, hogy megfékezzük a járvány terjedését. Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy zárt térben veszélyes, ha nem takarjuk el az arcunkat. Ezért lesz kötelező kendő, sál vagy maszk viselése” – mondta a videóban.

A budapestiek együttműködését kéri a főpolgármester

Mint mondta Karácsony, “döntésünket egyeztettem a kormánnyal is. Tudom, ez egy újabb kényelmetlen intézkedés, de egyben szükséges, mindannyiunk érdekében, ezért kérem az együttműködésüket. Óvjuk meg mások és saját egészségünket is! #Budapest #vigyázzunkegymásra.”

Fehér színben pompázik a Lánchíd az egészségügyi dolgozók helytállásának elismeréseként

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy a Lánchíd “apró gesztusként” péntektől az orvosok, ápolók köpenyének színét viseli. A fehér “egy újrakezdés lehetősége is, egy olyan világé, ahol azokat az embereket, akik életeket mentenek, a baj elmúltán is jobban meg fogjuk becsülni” – tette hozzá.

A maszk, kendő a másik ember védelmét biztosítja – mondta. Ezek az intézkedések a jövő szempontjából is fontosak, hiszen a mostani szigorú korlátozásokat előbb-utóbb lazítani fogják.

Hordjak maszkot vagy ne? Összeszedtük, mit mond a tudomány

A járvány európai elterjedése óta egészségügyi szakértők, politikusok, az Operatív Törzs, a WHO is azt sulykolták, hogy az embereknek nincs szüksége maszkra, hacsak nem betegek vagy nem ápolnak Covid-19 beteget. Ez a logika ott bukik meg, hogy tesztet kiharcolni gyakorlatilag lehetetlenség, és tünetmentesként is lehetünk fertőzöttek.

És bár egy maszk viselése nem kellemes, de még mindig jobb, mintha nem mehetnénk ki a szabadba – zárta gondolatmenetét Karácsony.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk