Követem Közélet Karácsony Gergely nyílt levele Orbán Viktornak: "Egyetlen budapesti se...

Karácsony Gergely nyílt levele Orbán Viktornak: “Egyetlen budapesti se érezze valamiféle büntetésnek a korlátozásokat”

Promóció

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán osztotta meg a nyilvánossággal a levelet, melyet Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek küldött szerdán.

Problémás a kormány Budapesttel kapcsolatos intézkezések

- Advertisement -

A levélben Budapest főpolgármestere kiemeli, hogy kereken egy hónappal ezelőtt ígérte meg Orbán Viktor neki és a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének, hogy a kormány egy hónapon belül egyeztetést folytat az önkormányzati szövetségekkel a járvány elleni védekezésről, a gazdasági-szociális válság közös kezeléséről, írja a Mérce. Ez az egyeztetés azonban azóta se valósult meg, még időpontot se jelöltek ki rá.

Karácsony szerint most, hogy a járvány második szakaszába lépünk, különösen fontos lenne levonni a tanulságokat, hogy a védekezés második szakaszát már egy hatékonyabb együttműködésre épülve, átláthatóbban lehessen megtervezni. A levélben Karácsony rámutat a kormány Budapesttel kapcsolatos, általa problémásnak látott intézkedéseire és hozzáállására.

Karácsony Gergely / Fotó: Illyés Tibor / MTI

A főpolgármester szerint egyrészt fontos lenne, hogy a korlátozó intézkedések fenntartását egyetlen budapesti se érezze valamiféle „büntetésnek”. Másfelől pedig biztosítani kellene, hogy a budapestiek belátása és fegyelmezettsége ne csökkenjen a téves, illetve félrevezető tájékoztatás következtében.

A budapestiek betartották a korlátozó intézkedéseket

„Objektív adatok bizonyítják, hogy a budapestiek példát mutattak együttműködésből” – írja Karácsony. Példaként a BKK adatait hozza fel, miszerint „a tömegközlekedésben már az első héten 95 százalékos volt a maszk viselésére, az orr- és szájnyílás eltakarására vonatkozó fővárosi rendelet betartása.”

Karácsony Gergely felmentette a BKK vezérét, Varga Ivettet

A főpolgármester megköszönte dr. Varga Ivett többéves munkáját, amelyet a főváros érdekében a Főpolgármesteri Hivatalban, majd a BKK stratégiai igazgatójaként, később vezérigazgatójaként végzett, írja az Index. Karácsony Gergely sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a vezérigazgató asszony a cégvezetői feladatait nem tudta olyan hatékonysággal ellátni, mint amelyet a járványveszély következményeinek enyhítése megkövetel.

Megjegyzi azt is, hogy a fővárosban csökkent a legnagyobb mértékben a társadalmi kontaktusok száma.

A budapestiek tehát tiszteletreméltó fegyelmezettséggel tartották be a sokszor kényelmetlen, mégis szükséges korlátozó intézkedéseket. Joggal várják hát el, hogy világosan elmondják nekik a döntéshozók, mikor, mire számíthatnak, és hogy az életüket befolyásoló döntések milyen információk alapján születnek

– véleményez Budapest főpolgármestere.

Karácsony Gergely: Kötelező lesz a maszk viselése Budapesten az üzletekben és piacokon

A koronavírus-járvány miatt már korábban elrendelték Budapesten, hogy a városi tömegközlekedési eszközökön április 27-től kötelezően viselni kell majd szájmaszkot. Most a főváros tovább bővítette a kört, ennek értelmében valamennyi kereskedelmi egységben, üzletekben, élelmiszerboltokban, piacokon és a taxikban is csak maszkban, vagy arcot takaró kendővel, sállal lehet tartózkodni.

A levélben Karácsony vitába száll az operatív törzs azon állításával, hogy a kijárási korlátozásról szóló törvény értelmében a központi régió lakosai nem mehetnek el például a Balatonhoz alapos indokkal, vagy akár pusztán egyéni szabadidős sporttevékenység céljából. Karácsony szerint ugyanis a kormányrendelet ilyet nem állít („a kormányrendelet egyáltalán nem korlátozza, hogy a lakóhely alapos indoknak minősülő elhagyása az ország mely területére történhet”), így téves tájékoztatásnak minősíti az operatív törzs ezzel ellentmondó kijelentéseit.

Egyeztetésre kéri Orbánt a főpolgármester

„Kérem miniszterelnök úr szíves intézkedését abban, hogy ilyen megtévesztő tájékoztatásra a jövőben ne kerülhessen sor” – írja a levélben.

Orbán Viktor a koronavírus-járványról: Kaptunk egy figyelmeztetést

A Mária Rádiónak adott interjút Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aminek egy részletét meg is osztott saját Facebook-oldalán. Természetesen a koronavírus-járvány elleni védekezés volt a fő téma. A miniszterelnök szerint amikor már éppen kezdtek jól menni a dolgok – belendült a gazdaság, szinte mindenkinek volt munkája -, akkor kaptunk egy figyelmeztetést, ami így szól: jó az, hogy jól éltek, de ne feledkezzetek meg arról, hogyan kell szépen élni!

Annak érdekében, hogy a védekezés második szakaszában Budapesten is visszazökkenhessen az élet a normális kerékvágásba, a főpolgármester arra kéri Orbánt, hogy „a budapestieket érintő szabályokat a kormány a fővárosi önkormányzatokkal egyeztetve alkossa meg, illetve azokat az operatív törzs világosan és egyértelműen kommunikálja, kerülve annak még a látszatát is, hogy a budapestieket valamiféle hátrányos megkülönböztetés, netán „büntetés” sújtja.”

Security Check Required

No Description

Zárásként pedig újra arra kéri Karácsony a kormányt, hogy „haladéktalanul kezdődjön” egyeztetés az önkormányzati szövetségekkel „a védekezés második szakaszáról, a gazdasági és szociális válság együttműködésen alapuló kezeléséről.”

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3