Régi karácsonyi dalok, mint a Mennyből az angyal 80 éves felvételen hallgatható

Karácsonyi dalok gramofonfelvételei hallgathatók az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) blogján az ünnep alkalmából – mondta Mikusi Balázs, az OSZK zenetárának vezetője.

Ünnepi alkalomból az OSZK karácsonyi dalok gramofonfelvételeit tette nyilvánossá mindenki számára. A nemzeti könyvtár régi gramofonlemez-gyűjteményét a rádió épületénél tárolták, de 1956-ban megsemmisült, ezután csaknem fél évszázadon át alig foglalkozott ezek gyűjtésével az OSZK. A 2000-es években azonban a nemzeti könyvtárnak adományoztak egy jelentős magángyűjteményt, melyet két további követett. Ezek alapozták meg az új, immár több tízezres gyűjteményt.

karácsonyi dalok
Karácsonyi dalok, mint a Mennyből az angyal gramofonfelvételen / Fotó: Shutterstock

Edison találmánya, a fonográf az 1870-es végétől terjedt el, a gramofon pedig a következő évtizedben. Ez a technikai forradalom tette lehetővé, hogy az emberek az otthonukban is rendszeresen hallgathassanak zenét. Gramofonlemezek alapján kaphatunk képet egy kor zenei közízléséről, tömegkultúrájáról. Az első magyar hanglemezgyár 1908-ban jött létre, az OSZK honlapján meghallgatható karácsonyi lemez 1940 körül készült.

Karácsonyra filmek ingyen? Itt a Oscar-díjas és kultikus filmek teljes listája

Péntektől január 5-ig a közönség ingyenesen és online láthatja a Filmarchívumban megőrzött és felújított 66 filmkincset, játék- és dokumentumfilmeket, rövidfilmeket és animációkat – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. Az érdeklődők filmtörténeti utazást tehetnek az első, Magyarországon forgatott filmfelvételektől a némafilmeken és háború előtti vígjátékokon át a hetvenes évek Balázs Béla Stúdióban készült avantgárd kísérleti filmjeiig.

Ezek a felvételek néha meglepően jó állapotúak, jól hallgathatóak, minőségük elsősorban attól függ, hogy hányszor játszották le – jegyezte meg Mikusi Balázs.

Minden idők legidegesítőbb és leggiccsesebb karácsonyi dalai

Mariah Carey karácsonyi száma a Baby Please Come Home átdolgozása, amely időről-időre felbukkan a rádiók kínálatában az ünnepek közeledtével. Mariah Carey’s official video for “All I Want For Christmas Is You” (Official Music Video)” Listen to “Merry Christmas” – https://MariahCarey.lnk.to/MerryChristmas25 Buy “Merry Christmas” – https://mariahcarey.lnk.to/MerryChristmas25/artiststore Listen to Mariah and other Christmas hits: https://mariahcarey.lnk.to/MerryChristmas25 About the “Merry Christmas” the album: Merry Christmas is the first Christmas album, and the fourth studio album, by Mariah Carey.

A Magyar karácsony című, csaknem 80 éves lemez, rajta többek között az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj és a Mennyből az angyal című dalok meghallgatható az OSZK blogján is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból