Firenze meglépte, amit megkíván a haza: karácsonyi giccsek helyett fényinstalláció borítja az olasz várost

Az olasz vizuális művész, Marco Lodola Winter Garden (Téli kert) című installációja díszíti a firenzei Mercato Centrale-t az F-Light Festival részeként. Egészen vízkeresztig borítja fénybe a reneszánsz várost.

Balerinák, pegazusok, mitologikus hősök és babettázó pár látható a fényinstallációk között. A Winter Garden plexiüvegből, fémből és LED-ből álló lakói a firenzei vásárcsarnokban az ünnepek alatt, írja a KULTer.

Christo legújabb köztéri installációja, a Masztaba a londoni Hyde Park taván úszik

Jeanne-Claude-dal zavart keltettek 1962-ben a Christo 1958-tól napjainkig használ olajhordókat műalkotásaihoz . Feleségével és alkotótársával, Wall of Oil Barrels – Iron Curtain (Olajhordók Fala – Vasfüggöny) című projektjükkel, amikor is 441 olajhordóval barikádoztak el egy párizsi utcát. Nem volt rá hivatalos engedélyük. A páros az installációval az NDK-val és a berlini fal megépítésével szembeni megvetését fejezte ki.

Az F-Light Festival keretében a város kapui, tornyai és számos művészettörténetileg jelentős pontja is fénybe borult december 8-tól január 6-ig.

Marco Lodola Winter Garden Mercato Centrale Firenze 2
Marco Ladola: Winter Garden / Fotó: Andrea Paoletti

Többek közt a Ponte Vecchio is: az aranyművesek hídján minden este fél hattól vetítés látható. A fényfestő fesztivál idei mottóját – F-Light Your Mind – Leonardo da Vinci nyomán kapta.

Ezzel a reneszánsz város a LED-ekkel utal vissza a gyökereire.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból