A karácsonyt el sem tudjuk képzelni a sok csábító finomság alatt roskadozó ünnepi asztal nélkül. Ami az amerikaiaknak a pulykasült zöldséghegyekkel és mártással, az nekünk a halászlé, rántott hal és bejgli. De ami számunkra ínycsiklandó fogás, nem mindenhol számít annak – és ez a viszonyulás kölcsönös. A CDA utánanézett, milyen ételeket fogyasztanak karácsonykor a világ különböző pontjain és talált néhány különlegességet. Íme, a legfurcsább karácsonyi ételkülönlegességel külföldről!

Kína: karácsonyi alma

Karácsony Alma Kína
Kínai Béke-Almák / Fotó: Cda

Az almában még semmi szokatlan nincs. De ha belegondolunk, Kínában hivatalosan nem is tartják a karácsonyt, így hozzá kapcsolódó hagyományaik sincsenek.

Ennek ellenére a karácsony megünneplése egyre népszerűbb arrafelé is, főleg a fiatalok körében.

Újabban az a szokás kezd meghonosodni, hogy karácsony este színes papírba csomagolt almába faragott jókívánságokat, kedves üzeneteket adnak egymásnak az emberek. Béke-almának nevezik és azt fejezi ki, hogy fontos számukra a megajándékozott egészsége és jólléte.

Japán: KFC-es rántott csirke

Kfc Rántott Csirke Japán
Kfc Rántott Csirke / Fotó: Cda

Japánban nagyon kevés keresztény vallású ember él, és ennek megfelelően náluk sincsenek nagyon karácsonyi hagyományok. Viszonylag új szokásról van szó, amely a ’70-es években terjedt el, amikor a KFC karácsonyi ételként kezdte el reklámozni a rántott csirkét.

Ha Japánban valódi KFC-hangulatú karácsonyra vágynánk, akkor célszerű időben, hónapokkal az esemény előtt leszervezni a vacsorát.

A nagyjából 3,6 millió család miatt, akik asztalára KFC-es rántott csirke kerül szenteste, muszáj előre megrendelni a menüt, ha nem szeretnénk órákon át sorban állni a gyorsétterem előtt.

Oroszország: szeljodka pod suboj

Hering Suba Alatt Oroszország
Hering Suba Alatt, Az Orosz Bulikaja / Fotó: Cda

A szeljodka pod suboj vagyis a heringtorta vagy szó szerinti fordításban „hering suba alatt” kétségkívül a leglátványosabb étel a listán.

Apróra vágott savanyított heringből készül, amelyet feldarabolt krumplival, répával, céklával, hagymával és főtt tojással egymásra halmoznak, majd majonézzel leöntik.

Sokszor félgömböt vagy valamilyen különlegesebb alakot formáznak belőle. Tipikus bulikaja, az orosz ünnepek kötelező étele, főleg karácsonykor népszerű.

Anglia: karácsonyi puding

Karácsonyi Puding Anglia
Karácsonyi Puding / Fotó: Cda

Eredete egészen a 14. századi Angliáig nyúlik vissza. A karácsonyi pudig egy zabkása-szerű étel volt, amelybe gyümölcsöket, magokat és faggyút főztek össze. A hagyomány szerint böjti étel volt, amelyet karácsony előtt öt héttel, az adventi időszakban fogyasztottak. Sokszor alkoholt is kevertek bele, és párolták vagy felforralták.

Úgy tartják, hogy szerencsét hoz, ha a családtagok mind megkeverik a kását és kívánnak egyet. Ekkor különböző tárgyakat is beledobáltak: ezüst érméket, állati csontokat, ezüst gyűszűt és gyűrűt, amelyekről szintén úgy tartották, hogy szerencsét, gazdagságot és férjet vagy feleséget hoznak annak, aki megtalálja.

Manapság egy készen vásárolt, bolti karácsonyi pudingnak nem képezik részét ezek a tárgyak – a nagy szerencse helyett pert kaphatna a nyakába a készítője.

Norvégia: smalahove

Smalahove Norvégia
Smalahove, A Félbe Vágott Birkafej / Fotó: Cda

Norvégia nyugati területéről származik a smalahove, egy birkafejből készült étel, amely mellé krumplit és karórépát esznek. A hagyomány szerint a karácsony előtti vasárnap fogyasztják, és a szegények kímélő étele volt.

Az elkészítési módja miatt olyan különleges ez az étel. A birkafejet félbe vágják, az agyat eltávolítják, és a fejet vízben áztatják két napig. Miután kiázott, besózzák, majd megfüstölik, végül megfőzik vagy megpárolják.

Az elfogyasztása is egy külön tudomány: először a füleket és a szemeket mint a legízletesebb csemegét eszik meg, aztán leeszik a húst a koponyáról, a homlokcsonttól haladva lefelé. Manapság már inkább csak a turistáknak kínálják ezt a finomságot, a norvég családok ünnepi asztalán nem nagyon lehet találkozni vele.

Grönland: mattak és kiviak

Mattak Kiviak Grönland
Nyers Bálnaszalonna És Fókában Rohasztott Alka / Fotó: Cda

A bolygó egyik leghidegebb részén az étkezést nagyon komolyan veszik. A grönlandi zord karácsony idején az ünnepi menühöz a világ többi része számára némi nyitottság szükséges ízlés tekintetében. A mattak és kiviak rendkívül szokatlan és gyomorforgató étel.

A mattak hagyományos inuit fogás: az agyaras cet vagy fehér bálna bőréből vágott darab a zsírréteggel együtt. Ezt bemetszik kis falatnyi méretben és állítólag olyan íze van, mint a friss kókusznak.

Gyakran a kiviakkal tálalják, amely az Atlanti-óceán északi partvidékén honos alka nevű madárból és fókából készült különlegesség. Egy fóka hasüregébe jópár madarat betömnek, majd elássák több hónapra rohasztani. Amikor az alka már jól lebomlott, kész is van. Jó étvágyat hozzá!

Dél-Afrika: mopanehernyó

Mopanehernyó Dél Afrika
A Sült Hernyó Kitűnő Fehérjeforrás / Fotó: Cda

A mopanehernyó a Gonimbrasia Belina moly hernyója, amely karácsony környékén hemzseg Dél-Afrikában. A mopanefáról nevezték el, amely a hernyó számára kitűnő életteret biztosít, és könnyen megél Namíbia, Botswana és Dél-Afrika kopár tájain. A begyűjtés november végén kezdődik.

Egy részüket megtartják a tél további részére fehérjeforrásnak, a többit pedig olajban megsütik hagymával, paradicsommal és csilivel.

Ezt az megoldást a szükség szülte, de manapság már nem fogyasztják a mopanehernyót olyan mértékben, mint régen, csak néhány törzsnek vagy az idősebb generáció számára jelent ínyenc falatot vagy nasit.

Amerikai olasz bevándorlók: a hét hal ünnepe

Hét Hal Ünnepe Amerika
Hét Hal Ünnepe – Az Olaszok Már Nem Ismerik / Fotó: Cda

A római katolikusok böjtöt tartanak karácsony előtt, amikor tartózkodnak a húsok és állati eredetű zsírok fogyasztásától. Ebből a megtartóztatásból alakult ki a hét hal ünnepének hagyománya az amerikai olasz közösségekben.

A szenteste ünnepi menüjét több fogásból álló, változatos halételek alkotják. A Dél-Olaszországból az 1880-as években Amerikába bevándorlók egy szűk csoportja vihette magával ezt a szokást, amely aztán mint „eredeti olasz hagyomány” terjedt el az új hazában a leszármazottak között.

A mai Olaszországban ugyanis ez a szokás teljesen ismeretlen: minden tartománynak megvan a saját konyhája, így teljesen eltérő ételeket fogyasztanak az ünnepekkor szomszédos tartományokban is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.