Hogy ne egyen meg minket a klímaváltozás? – karácsonyi tippek

Ki tudja, talán jobb érzés, ha ezen a karácsonyon nem önt el mindent a házban a sok felesleges csomagolópapír, meg mindenféle háztartási szemét.
25 tipp, hogy a karácsonyi tippek idén is öko-barát legyen.

Amióta tudjuk, hogy a klímaváltozás gyakorlatilag felzabálja a Földet, akár oda is figyelhetünk egy kicsit, hogy mit és hogyan teszünk a karácsonyi asztalra. Sőt, arra is fókuszáljunk, éppen hogyan csomagolunk és mibe egy ajándékot. És a sarkvidék elégiáját még Ludovico Einaudi is megzenésítette.

Összeszedtünk néhány tippet, amivel mérsékelhetitek az ökológiai lábnyomotokat, íme, az idei huszonötös:

Ne legyünk töltött káposzta-nemzet!

  1. Ahelyett, hogy külön nejlonba pakolnál mindent a boltban, vigyél magaddal sokszor használható textiltáskát!
  2. Főzz kaját szezonális zöldségekből, gyümölcsökből!
  3. Tedd őket nejlonzacsi nélkül a táskádba, nem kell mindegyikre külön!
  4. Ha időd engedi, süsd magad a karácsonyi süteményeket – jó buli, és megspórolja a felesleges csomagolást!
  5. Ne felejtsd el felhasználni a maradékot, a random karácsonyi szendvicsek néha még jobbak, mint a valódi menü! Még több tippért a kajafelesleg kezelése, a kárba menés elkerülés végett keresd fel a The Great Food Upcycle oldalát!
  6. Támogasd a helyi termelőket – vegyél helyi csirkét, pulykát, hogy az étel kevesebbet utazzon, vagy próbáld ki a húsmentes karácsonyt! A hús- és tejipar az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátója a világon.
  7. Ha van szabadidőd az ünnepek alatt, miért ne önkénteskednél? A Krisna-tudatú hívők idén is szerveznek ételosztást, és persze cipősdoboz akció is van.
  8. Ha műanyagnyakkal ellátott alkoholcsomagolást veszel az ünnepekre, ne felejtsd el felvágni a hurkokat, hogy ne szerencsétlen állatok csapdája legyen szeméttelepekre!
  9. Ne használj műanyag szívószálat! Bármennyire is apróságnak tűnik, jelenleg szívószál-hullámok mossák az óceánok és tengerek partjait…  Nem beszélve a madarakról, akik esetleg megfulladnak tőlük.Floating Rubbish Bin Ocean Cleaning Seabin Andrew Turton Pete Ceglinski Australia Gif 10

Teremts divatot a szemetes zsákkal!

10. Kapcsold ki a karácsonyi füzéreket, mikor nem szükséges, hogy        világítsanak!

11. Használd a tavalyi csomagolópapírt! Ha mégis újat vennél, próbálj sima újrahasznosított papírt venni, és dekoráld ki saját magad!

12. Karácsonyi képeslapok átadása személyesen a posta helyett? Miért ne?!

13. Hasznosíts újra! De körülbelül mindent. Igyekezz elkerülni a cuccaid szeméttelepre kerülését! Egy komposzt kialakítása jól jöhet a maradék újrahasznosításánál is.

14. Kapj fel egy szemeteszsákot a karácsonyi séta mellé, ha a helyi parkba, vagy éppen víz mellé mész.

15. Használj tömegközlekedést, mikor a városba mész ajándékokat venni – egy jó módszer a szén-dioxid kibocsátás mérséklését illetően!

16. A régi karácsonyi égők megjavítása egy hideg decemberi estén igazi gyerekbarát-tevékenység. Ha mégis újat vennél, próbálj meg olyanra beruházni, amely nem csillámokban és műanyag részecskékben dúskál! A csillám, ami egy mikroműanyag, könnyen a vízvezetékekbe juthat, állatok és emberek egészségét is veszélyeztetve.

17. Ha kiégnek az égőid, vagy kifogynak az elemek, ne a szemétbe dobd, hanem gyűjtsd őket össze egy dobozba! Ezt akár évente egyszer is elég kiüríteni egy arra kialakított gyűjtőhelyen.

Giphy

A second hand az új first hand? Naná!

18. Vásárolj lokálisan – támogasd a kistermelőt, a piacot vagy a helyieket! Kevesebb kilométereket tesz majd meg az étel, jobb minőségű is lesz.

19. Kerüld el a műanyag szir-szarok vásárlását ajándékképp! Azon kívül, hogy felesleges, gyakorlatilag soha nem bomlik le.

20. Vigyél magaddal újratölthető üveget/kávésbögrét, amikor útnak indulsz! A legtöbb kávézó, étterem ingyen újratölti neked vízzel, így még pénzt is megtakarítasz egy kis otthoni kávéval.

21. Próbáld ki a second handet! Jobb, mintha kézügyesség híján, saját magad próbálnál ajándékot készíteni, egy kicsit több pénzzel akár régiségboltokba is benézhetsz, de ott van akár a menő Szia+.

22. Bár jó ötletnek tűnhet, kerüld el az online rendelést, túl nagy a szállítás ökológiai lábnyoma, a cuccok repülőútját is beleértve!

23. Ha mégiscsak nekifognál, mindig a saját ajándék a legjobb. Nyilván nem mindhez kell kézügyesség, elég a kreativitás, vagy egy Pinterest board.

24. Lehetőleg ne vásárolj petárdát és tűzijátékot! A környezeti következményein kívül minden állattartó szomszédod hálás lesz érte.

25. Végül, de nem utolsó sorban, ne csak ajándékként, hanem saját használtra is kerüld a műanyag szir-szarokat – legyen szó karácsonyról, szilveszterről!

Kellemes öko-adventi készülődést mindenkinek!

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból