Karády-t idézi a Magyar Színház Ópiumkeringő című előadása

Ópiumkeringő – jazz-story Karády Katalinról címmel tart bemutatót február 15-én, pénteken a Magyar Színház. Lengyel Ferenc színdarabját a szerző rendezésében láthatja a közönség.

Karády Katalin dalai a Modern Art Orchestra és Subicz Gábor feldolgozásában, Pataki Szilvia előadásában hallhatók a produkcióban. A színházi előadás dzsesszkoncertként is élvezhető – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Karády Katalin – Hamvadó cigarettavég

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Mint írják, Karády Katalinnak mindenki ismeri a nevét, mégis alig tudunk róla valamit. “Egy korszak ünnepelt sztárja volt, mégis kevés embernek jutott olyan sanyarú sors, mint neki. Karády Katalin mégsem tört meg soha, mert egy elsöprő szerelem mindenen átsegítette” – olvasható az előadás ismertetőjében.

Karády femina
A tragikus sorsú Karády Katalint hónapokig börtönbe zárták és kínozták, amiért embereken segített a II. világháborúban / Kép: Femina

Lengyel Ferenc színdarabja sikerről, hűségről, emberségről, hazáról és szerelemről szól. Az előadásban a legismertebb Karády-dalok a Modern Art Orchestra zenéjével, Pataki Szilvia előadásában hallhatók. A produkcióban a szöveg és a zene együtt lesz jelen. Az Ópiumkeringő nem monodráma zenével, hanem sokszereplős színdarab, amelyben Pataki Szilvia partnerei a hangszeres muzsikusok – áll az ismertetőben.

pataki szilvia pestimagyarszinhaz
Pataki Szilvia alakítja Karádyt az Ópiumkeringóben / Fotó: Pesti Magyar Színhaz

A szerző-rendező a színház honlapján látható videóban elmondta: a mű 12 stációból áll, 12 monológ és 13 dal hangzik el a színpadon. Az előadás alatt végig szól a zene, a darab kísérlet a mozi és a színház egybeolvasztására. Pataki Szilvia elmondta: egy kamera végig veszi az arcát, amelyet mögötte ki is vetítenek, minden apró rezdülés látható. A produkció összetett, a zenekar is szerves része az előadásnak.

Liliomfi: újabb sikergyanús musical a Madách Színházban

A darab főszerepében Nagy Sándort láthatják a nézők, a további szerepekben Szerednyey Béla, Magyar Attila, Serbán Attila, Barabás Kiss Zoltán, Barát Attila, Jenes Kitty, Kovács Gyopár, Ladinek Judit, Dobos Judit, Tóth Angelika és Berényi Dávid lép színre.

A Bolan Production és a Pesti Magyar Színház közös produkciójának dramaturgja Deres Péter, a látvány Lengyel Ferenc és Kovács Yvette Alida munkája. Az előadást 16 éves kortól ajánlják.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból