Köszönjük, koronavírus: a tíz legjobb karanténalbum

Szorongás, menekülés a valóság elől és a hangos zene miatt panaszkodó szomszédok jellemzik a home office-ban egészen elképesztő hatékonysággal dolgozó zenészek albumait.

Bezártság szülte dalok

A karantén számos művésznek alkalmat adott a nyugodt, elmélyült munkára. Taylor Swift új, távmunkában készült home office-albumáról éppen múlt héten írtunk. Korábban pedig beszámoltunk arról, hogyan nyert kreatív energiákat Charli XCX, Chaldish Gambino vagy éppen Bob Dylan a világjárvány tombolása alatt. A Nobel-díjas zenész, Dylan ráadásul 8 év után ad ki saját, nem feldolgozott albumot.

white denim karanten album
White Denim / Fotó: White Denim

A The Guardian összegyűjtötte a tíz legizgalmasabb lemezt, amelyek talán nem is születtek volna meg, ha nincs karantén.

Charli XCX: How I’m Feeling Now

Éppen rajongóival videócsetelt az énekesnő, amikor elárulta, hogy hamarosan érkezik a negyedik albuma, és 6 héttel a bejelentés után elő is állt fémes, agit-pophangzású lemezével. A Forever című lemez a karantén alatti szorongás és elnyomott energiák uralnak. A hullámzó nyitószám, a Forever az intimitást keresi, az Anthems vidám központi témája szerint viszont a valóságtól való menekülés életmentő.

Charli XCX – anthems [Official Audio]

Official audio for anthems from ‘how i’m feeling now’, out now. Stream ‘how i’m feeling now’ here: https://xcx.lnk.to/howimfeelingnow Listen to ‘anthems’ her…

Yxng Bane: Quarantime: The Lost Files

A brit rapper a nagyhangú DJ Charlie Sloth közreműködésével készült második mixtape-jébe csupa izzasztó és erősen a basszusokra épülő partihimnuszokat válogatott össze. A feltörekvő londoni rapperek színe-java lehetőséget kapott a májusban megjelent korongon.

Yxng Bane, K-Trap – Are You Mad (OFFICIAL AUDIO)

COPYRIGHT DISCLAIMER AFRO VIBES HUB DOES NOT OWN THE SONG YXNG BANE FEAT K TRAP – ARE YOU MAD AND IS NOT CLAIMING TO DO SO IF YOU ARE THE COPYRIGHT OWNER AND…

Barney Artist: Lofi Lockdown

Ingyenes, alig több mint 20 perces mixtape-lemezen a londoni rapper a hiphopot dzsesszes hangzással fűszerezi, miközben rajongói által beküldött szövegeket olvas fel arról, hogyan élik meg a karantén időszakát. „Ez a válogatás kell a kiegyensúlyozottsághoz” – rappeli Barney, és valóban: az andalító, nyugtató alap gyorsan enyhíti a karanténban felgyülemlett feszültséget.

Barney Artist — LOFI LOCKDOWN ((FULL MIXTAPE — 2020))

Barney Artist — LOFI LOCKDOWN ((FULL MIXTAPE — 2020)) 00:00 Lofi Brother In A Lockdown ((Prod. JKprod)) 01:55 Birthday Barns ((Prod. FloFilz)) 04:00 F an I…

Boomkat Editions: Documenting Sound series

A manchesteri lemezbolt kiadója, a Boomkat’s Editions sorozata ezoterikus merüléssel kecsegtet. Az albumon olyan előadók jelentkeztek új felvételekkel, mint Sarah Davachi vagy Hilary Woods. Az összeállítás célja, hogy olyan alkotásoknak adjon teret, amelyek megjelenését a konvenciók miatti aggódás vagy a túl sok tervezés gátolta volna.

The Coral: Lockdown Sessions

A karantén során boldog-boldogtalan, profi és amatőr akusztikus gitárkoncertet adott a nappalijából. Ez a lemez azonban jóval több, mint az egy szál gitár és énekhang kényszerű reneszánsza. Azonban a kötelező elem, az Oasis Married With Children című száma nem maradhatott le.

Bill McCai (Lockdown Sessions)

Provided to YouTube by DMRS Ltd Bill McCai (Lockdown Sessions) · The Coral Lockdown Sessions ℗ Coral Released on: 2020-05-29 Associated Performer: James Skel…

Cloud Nothings: The Black Hole Understands

A clevelandi alternatív rockzenekar önálló kiadásban jelentette meg hetedik albumát, miután a koncertturnéjukat a járvány miatt törölték. Az énekes, Dylan Baldi és a dobos, Jayson Gerycz távmunkáját dicséri leginkább az album, ők felelősek a korábbi nyersebb hangzás indie-popra való szelidítéséért.

Cloud Nothings – The Black Hole Understands (2020) [Full Album]

When it sunk in that there might not be any live shows happening for the foreseeable future, the members of Cloud Nothings began work on what would become Th…

White Denim: World As a Waiting Room

Az austini rockbanda tizedik stúdióalbuma bizonyítja, milyen előnyökkel jár a kijárási tilalom: mindössze 30 nap alatt elkészültek vele – a megírástól a masterelésig. A mind a kilenc dalt átható nyugtalanság több mint időszerű.

I Don’t Understand Rock and Roll

Provided to YouTube by Redeye Worldwide I Don’t Understand Rock and Roll · White Denim World As a Waiting Room ℗ Radio Milk Records Released on: 2020-05-08 A…

Taylor Swift: Folklore

Egy párhuzamos, koronavírusmentes univerzumban az énekesnő idén nyáron fesztiválok nagyszínpadjai között – például a Glastonbury-vel – turnézna tavalyi lemezével, a Loverrel. Ehelyett viszont a legnagyobb titokban Aaron Dessnerrel és Bon Iverrel írt 16 nyugis, ravaszul szerkesztett kamarapopszámot.

Taylor Swift – the 1 (Official Lyric Video)

Official lyric video by Taylor Swift performing “the 1” – off her album ‘folklore.’ Album available here: https://store.taylorswift.com ►Subscribe to Taylor …

Bulbils: Multiple EPs

A Bulbils 48. EP-je március 22-én jelent meg azzal a céllal, hogy enyhítsék a kijárási tilalom okozta feszültségeket. A dalok impresszionista pillanatfelvételeknek hatnak a karantén időszakából, amikor még azt hittük, sosem lesz már vége.

Little Simz: Drop 6

„Napok óta nem alszom” – rappeli a londoni Little Simz az öt számból álló EP felütéseként. A hanganyag rögzítésekor Simznek nem csak saját kételyeivel, hanem új szomszédaival is meg kellett küzdenie, akik a hangos zene miatt panaszkodtak. A végeredmény egy minimalista, gyakran klausztrofóbiásnak tetsző meditáció az önbizalomról.

Little Simz – might bang, might not (Official Audio)

‘might bang, might not’ is from Drop 6 https://littlesimz.ffm.to/drop6.oyd Connect With Little Simz: Spotify – https://littlesimz.lnk.to/SpotifyYD Facebook -…


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból