Követem Élet + Stílus Sok kamasznak a karantén tanulsága a mentális egészség fontossága...

Sok kamasznak a karantén tanulsága a mentális egészség fontossága volt

Promóció

Az iskola nyomásainak ideiglenes megszűnése a karantén miatt több tizenéves számára is egy igazi áldás volt. 

A közösségi média új arca

Promóció
- Advertisement -

Nehéz úgy reflektálni a 2020-as évre, hogy ne hoznánk szóba és ne adnánk hálát az internet adta lehetőségeknek. A világháló ugyanis nemcsak lehetővé tette az otthonról való dolgozást, tanulást, de a szeretteinkkel is képesek voltunk tartani a kapcsolatot. Mindez elősegítette, hogy akkor is kerek egésznek érezzük magunkat, ha a négy fal közé vagyunk zárva. 

/ Képünk illusztráció

A világjárvány előtt a közösségi médiát gyakran a mentális egészség megsemmisítőjeként definiáltuk, ahol a fiatalok jóléte könnyen porrá hamvadhat látva az idealizált, valótlan fényképeket és beleesve a bántalmazók, zaklatók csapdáiba. A karantén ideje alatt azonban a közösségi média pozitív oldalait is megmutatta. Ezek pedig kifejezetten jó hatást gyakorolhatnak a tizenévesek mentális egészségére. 

Kertész vagy Nyírő? Műbalhé! – Az oktatási rendszer közben elrohad

Szerencsésnek tartom magam. A lehetőségekhez képest, egy kifejezetten vidám barakkban vészeltem át a középiskolás éveimet. Így többé kevésbé stabil pszichével szabadultam a magyar iskolarendszerből, köszönhetően, hogy egy alternatív gimnáziumba jártam. Persze, persze, középiskoláról beszélünk: még az enyémhez hasonló, vidám büntetés végrehajtó intéz… gimnáziumban is találkozik az ember patológiás esetekkel a tanári karban.

A Bristoli Egyetem és a Nemzeti Egészségügyi Kutató Intézet közegészségügyi kutatóiskolájának szakértői szerint a diákok szorongása valóban javult az elmúlt időszakban. Mindez az iskola nyomásainak ideiglenes megszűnésének és a közösségi média lehetőségeinek volt köszönhető. A mentálisan egészségesebb fiatalok könnyebben építenek kapcsolatokat és  gyorsabban oldódnak fel a nyilvánosság előtt. A társadalmi interakciók online sokkal jobban kontrollálhatóak. Ráadásul az egészen félénk kamaszok is kényelmesebben érzik magukat úgy, hogy nem látják mindig maguk előtt a rosszakaró, gúnyoldó társaikat. 

Karantén megy, jólét marad

A környezetünk hatása a mentális egészségünkre egyértelművé válik, főleg akkor, ha az iskolai éveink nem voltak felhőtlenek. Van néhány olyan akadály, ami erősítheti a fiatalokban a szorongást és szinte kivétel nélkül minden iskolapadban érzékelhető. Terhes társadalmi kapcsolatok, bullying, testképpel kapcsolatos zavaros kérdések, szexuális zaklatás és így tovább. Mindez alól felnőttként sem mentesülhetünk, ám a kiforratlan jellemek és szemléletek számára ezek különösen bonyolult akadályok lehetnek. Az oktatási intézmények ugyan számos kérdést felvetnek és az előbb említett stresszforrásokat bizonyos fokig magukban is rejtik, mégsem tekinthetők egy véres kígyóveremnek, ahonnan a gyerekeket csak elzárni érdemes. A hasonló nyomások megszűnése azonban sokat segíthet a jólétünket illetően, még ha csak átmenetileg is, írja a The Guardian. 

A nők tényleg sokkal kegyetlenebbek egymással, mint a férfiak? – Munkahelyi zaklatás nők között – Vélemény

A probléma azonban ettől még él és burjánzik. Rengeteg helyzetben megfigyelhető, hogy a nők gonoszkodnak egymással. Gondoljunk csak arra, hogy a kismamák milyen kíméletlenül meg tudják kérdőjelezni a másik gyermeknevelési elveit, szülői kompetenciáját! Amerikában élő, kétgyermekes barátnőm mondja, hogy az utóbbi időben az anyák a Facebook-csoportokban nem ritkán így indítják a posztokat: „Jó lenne, ha mi, anyukák nem piszkálnánk egymást.”

A fiataloknak a karantén ideje alatt volt ideje kreatívnak lenni és több időt eltölteni a családjukkal. Ez a két tevékenység azonban a házi feladatok ormótlan halmai mögül könnyen a háttérbe szorulhatnak. Azt az érzést, mintha a kamasz mikroszkóp alatt lenne a kinézete, a viselkedése, a barátai miatt vagy akár a könyörtelen tesztelési és vizsgáztatási rendszer folytán pedig mindenkinek nehéz kezelni, nemhogy a gyerekeknek. 

Természetesen vannak olyan kiszolgáltatott gyermekek, akik számára az otthoni környezetbe való visszavonulás óriási szorongást okozhatott. Sokak számára pedig pont a bezártság és a valós közösségi élet megsemmisülése okozott hasonló gondokat. Összességében 2020 mindenkinek mást jelent majd.

Ez lehet “az az év, amikor többet láthattam aput”, vagy “az az év, amikor már nem aggódtam a súlyom miatt”, vagy “az az év, amikor megszerettem a Whatsappot” . De lehet, sokan úgy emlékeznek majd erre az időszakra, mint az otthontanulás nehézségeire és a homályos tananyagok sorozatára. Fennáll annak a veszélye is, hogy az iskolába nem járás minden előnyét elfelejtik a diákok szeptembertől. Pontosan ezért fontos észben tartani: lehet, hogy a karanténnak vége, de magunkkal vihetjük a jóllétet.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3