Számos alkotóművész a bezártságot használja fel a kreatív energiák felszabadítására.

A művészek a világ minden táján igyekeznek elviselhetővé tenni a bezártságot

A koronavírus-járvány miatt számos múzeum és galéria zárta be kapuit bizonytalan időre. Ezért elindult az online múzeumlátogatások lehetősége, amelyhez olyan intézmények csatlakoztak, mint a New York-i MoMA, a londoni National Portrait Gallery és a V&A is. Nem csak a nagyobb intézmények, de egyes művészek is egyedi ötletekkel állnak elő a járvány idején.

A Smartify az összes múzeum tárlatát ingyenesen elérhetővé teszi

A Smartify alkalmazást 2017-ben alkotta meg egy baráti társaság. Az applikáció lényege, hogy a készülék kameráját a festmény elé helyezve számos információt dob fel az app használójának az alkotásról, mi több, audió szolgáltatásokban is részesülhetünk. A Smartify-t a művészet Shazam jaként is szokták emlegetni.

Számos művész került otthoni karanténba, ezért megpróbálják az izoláltságot kreatív energiává alakítani. Matthew Burrows művész létrehozta az Instagramon az Isolation art School és a Artist Support Pledge kezdeményezést, ahol az alkotók kiélhetik művészi megoldásaikat, írja a The Guardian.

Kihívások és online tanfolyamok karantén idejére

Az Isolation art School kezdeményezés a Turner-díjas Keith Tyson felügyeli. A múlt héten már több mint 6000 követővel büszkélkedhet az oldal, akik megtanulhatják, hogyan éljék ki művészi kreativitásukat különböző képzőművészeti területeken.

https://www.instagram.com/p/B99Zm8VHWxQ/?utm_source=ig_web_copy_link

Az Artist Support Pledge kezdeményezés segítségével pedig a jövedelmüket elvesztő művészeknek lehet segíteni. A résztvevők 10 alkotást tölthetnek fel a közösségi média felületekre, amelyek nem kerülnek többe mint 200 font. A kezdeményezéshez a nottinghami székhelyű Yelena Popova is csatlakozott.

Yelena Popova
Yelena Popova Festőművész / Fotó: Debbie Davies

Danielle Krysa kanadai művész pedig annak érdekében, hogy otthonmaradásra bírja az embereket, elindította a 30 napos művészeti kihívást. A művész már a világjárvány előtt is arra buzdította az embereket, hogy hozzanak létre valamilyen alkotást, a bezártság pedig még ideális is lehet a művészek kibontakozásához.

One month of avoiding crowds? I’m in! In fact, that sounds like the perfect amount of time for a self-imposed art project, no? How about a 30 DAY ART CHALLENGE… I challenge you to use this time inside to make one piece every day from now until mid April. Paint, draw, photograph, sculpt, collage… whatever you like. I’m going to play around with some collage ideas that’ve been rollin’ around in my head but haven’t found their way onto paper yet. Set some rules, and then play within them. Ha! Take that, COVID-19! Stay home, make art, save someone’s life ❤️ #30daychallenge #covid_19 ps. hashtag your work with #30dayartquarantine

No Description

Martin Parr egy fotós kihívást jelentett be az Instagramon. Feltétele, hogy otthoni körülmények között készüljenek el az alkotások, az első téma pedig igazán aktuális: elszigeteltség.

Becoming a first-time grandma is a special milestone and the Beaumont, Trenton team didn’t let the COVID surge in June keep this grandma from seeing her grandchild, Jackson. Our security team pointed out which room he was in and his mom and Dr. Angelique Ellison helped grandma get her first glimpse of the new baby boy! #BeaumontHealth #newborn #grandma #firsttimegrandma #commitment #COVID19 #TrentonMI #obgyn

No Description

Pete McKee a YouTube-ot hívta segítségül a világjárvány idején és egy csatornát indított, ahol az emberek megtanulhatják a rajzfilmrajzolás fogásait. A kezdeményezés igencsak népszerűnek bizonyult, hiszen a kezdő lecke 17 ezer nézőt érdekelt.

Szórakoztató tartalmak sem maradnak el

Martin Creed az Instagramon indította el Hauser & Wirth’s Dispatches programot, a néhány perces videókban különböző szórakoztató dolgokat művel a zsonglőrködéstől a gitározásig.

https://www.instagram.com/p/B7St3a8FzJp/?utm_source=ig_web_copy_link

Úgy tűnik tehát, hogy az alkotóknak sikerült citromból limonádét csinálni, és az elszigeteltségüket a művészet szolgálatába állítani.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet