Július 6-án ért véget az 54. Karlovy Vary Filmfesztivál, melynek Europa Cinemas Label díját Martti Helde Scandinavian Silence című filmje nyerte. A fekete-fehér film érdekes technikai megoldásokkal tárja elénk egy testvérpár nyomasztó történetét.

A Karlovy Vary Filmfesztivál a napokban ért véget, a nyertesek listája itt olvasható. A szerencsések között tudhatja magát Martti Helde észt rendező, akinek a Scandinavian Silence a második nagyjátékfilmje. Fiatal kísérletező alkotóként érdekes szemszögből közelítette meg a technikai megoldásokat. Fekete-fehér filmje hol közelről, hol madártávlatból repít végig a téli skandináv tájakon, amelyben két testvérpár nehéz múltja rajzolódik ki előttünk. Ugyanazt a történetet látjuk, háromféle különböző szemszögből elmesélve.

Rea Lest, Reimo Sagor / Fotó: The Hollywood Reporter

Egy nemrég szabadult férfi sok év után felkeresi húgát, majd együtt autóznak végig a hideg, rideg, hófedte utakon, de a kommunikáció nehezen megy a múltban történt traumák miatt. A zsűri szerint Helde alkotása a kivételes filmes utazáson keresztül vonja be a nézőt a történetbe. A problémákkal teli testvéri kapcsolat pedig a csend különböző variációinak segítségével bontakozik ki. A Europa Cinemas Label díjat a hatásos operatőri munkának, a lenyűgöző zenei betéteknek, valamint az eredeti történetnek és narrációnak köszönhetően nyerte el a film.

Újabb magyar siker, tarol a Virágvölgy Karlovy Vary-ban / ContextUs

A nagy fesztiválokon mindig nagyon kritikus a közönség. Mindig fennáll a veszélye annak, hogy ha nem jó egy film, akkor egyszerűen elmennek – hangsúlyozta Muhi András. Hozzátette: a Virágvölgy bemutatójáról senki sem távozott idő előtt, és a több száz fős, telt házas moziteremben “igazi meleg tapssal” ünnepelték a filmet.

Ez azt jelenti, hogy a Europa Cinemas Network támogatását élvezheti, amely abban segít a filmeseknek, hogy alkotásaikat minél több moziban levetítsék Európában. A szervezet közel 3000 független mozit tudhat magáénak, 724 városban, Európa 43 országában. Tehát azok a rendezők, akiknek filmjei Europa Cinemas Label díjat kap, jó eséllyel számos európai országban ismertté válnak.

A film előzetesét alul nézheted meg, eredeti nyelven, angol felirattal:

Trailer de Scandinavian Silence – Skandinaavia vaikus subtitulado en inglés (HD)

Trailer de Scandinavian Silence, por Martti Helde. Más información en http://www.cinemaldito.com