A meghiúsult Karlovy Vary Filmfesztivál helyett filmszemlét tartanak

Itt Vary az önök mozijában (Tady Vary ve vasem kine) elnevezéssel 16 filmet vetítenek le péntektől kezdve tíz nap alatt csaknem száz csehországi moziban, amely a koronavírus-járvány miatt a Karlovy Varyban meghiúsult hagyományos nemzetközi filmfesztivált helyettesíti, amely az 54. lett volna.

96 mozi közvetíti egyszerre

A programba került  filmeket az eredetileg a július 3-tól július 11-ig tervezett nemzetközi filmfesztivál rendezőbizottsága válogatta ki, írja a Yahoo Entertainment.

Az országos filmvetítések ünnepélyes megnyitóját Karlovy Varyban a fesztivál központjának számító Thermal szálló nagytermében tartják. A megnyitót, amelyen a Babyteeth című, Shannon Murphy főszereplésével 2019-ben forgatott ausztrál filmet vetítik le, 96 mozi fogja egyenesben közvetíteni országszerte.

karlovy vary filmfesztival filmszemle koronavirus scaled
Karlovy Vary Filmfesztivál / Fotó: Getty Images

“Bár valószínűleg több emberhez fogok szólni, mint hagyományosan, de ezért nagyon furcsa érzés, hogy a Thermal nagytermében most egyetlen néző sem lesz” – nyilatkozta Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke újságíróknak. Több film levetítése után személyes vagy online beszélgetések is lesznek az alkotókkal és a szereplőkkel – közölte Bartoska.

Neves külföldiek működnek közre

A fesztiválelnök bejelentette, hogy a nyári országos filmvetítések után november 18. és 21. között megrendezik az  “54 és feledik” Nemzetközi Filmfesztivál Karlovy Vary filmszemlét is. A rendezvény során Karlovy Vary négy legnagyobb mozijában mintegy 30 filmet terveznek levetíteni. Minden alkotást kétszer mutatnak be.

Jirí Bartoska azt mondta, hogy elsősorban neves külföldi alkotásokat tűznek műsorra.

Az utóbbi években nagy sikereket értek el magyar alkotók. Két évvel ezelőtt Csuja László Virágvölgy filmje – akit meg is interjúvoltunk ennek apropóján –, valamint Fabricius Gábort is kitüntették.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból