Mindennapi szokásaink jobban befolyásolják viselkedésünket, mint gondolnánk, és fontos, hogy rendszeresen mérlegeljük őket. Kutatások szerint a szokások valójában romboló hatásúak is lehetnek, ezért sokkal jobb, ha tudunk arról, hogy mi a jó és mi a rossz számunkra.

Bright Side összegyűjtött 5 szokást, amit jónak gondolunk, de valójában károsak lehetnek az egészségre. 

1. Biciklizés

Karos.egeszsegtelen.szokasok
Bár a kerékpározásnak számos egészségügyi előnye van, a kutatások azt mutatják, hogy nem túl jó az erős csontok kialakításához – sőt, károsíthatja őket.
Biciklizéskor leülsz, és ez nem olyan fizikai tevékenység, aminek van súlya. Annak ellenére, hogy úgy érzed, erősen igénybe veszed a lábadat, a pedálokra kifejtett erő nem hat csontjaidra, például a gerincre. Ezenkívül, ha évek óta kerékpározol, a csontok hajlamosabbak a törésekre.

2. Szájvíz használata

Karos.egeszsegtelen.szokasok.2
A szájvízben használt anyagokat nem arra tervezték, hogy eltávolítsák a baktériumokat. A legtöbb szájvíz olyan anyagokat tartalmaz, amelyek szájszárazságot okozhatnak, és kis mennyiségű baktériumot és kórokozót juttatnak a szájba. Ez rossz leheletet okozhat.
Próbálj meg olyan „terápiás szájvizet”, amely nem tartalmazza ezen anyagok egyikét sem, hanem mentolt vagy fluoridot tartalmaz.

3. Bab evés

Karos.egeszsegtelen.szokasok.3

A babnak van egy úgynevezett fitátja, amely egy sav, amely akadályozza a kalciumtermelést. Csontjaink egészségének megőrzése érdekében olyan ételeket kell fogyasztanunk, amelyek elősegítik a kalcium felszívódását. A bab elfogyasztása ennek az ellenkezőjét eredményezi, ugyanis nem engedi, hogy szervezetünk felszívja, ami gyengébb csontozathoz vezethet.

A kalcium hiánya gyengébb fogakat is okozhat. Összességében azonban ne kerüljük el a bab fogyasztását, mert nagyon egészséges. Csak áztasd be őket vízbe néhány órára főzés előtt.

4. Spenót evés

Karos.egeszsegtelen.szokasok.4
A spenót valójában tartalmaz kalciumot, de van benne valami, az úgynevezett oxalát is, amely megszakíthatja a kalciumtermelést. Nem szabad abbahagyni a spenót fogyasztását, inkább kombináld más kalciumot tartalmazó élelmiszerekkel.
Például összekeverheted a sajtot és a spenótot, hogy megkapd ezt a fontos ásványi anyagot, amely szükséges a szervezet számára.

5. Szűk ruhák viselése

Karos.egeszsegtelen.szokasok.5
Természetesen jó divatos ruhákat viselni és követni a trendeket – de ez nem mindig egészséges. Például a szűk farmer viselése gombás fertőzéshez vezethet a nőknél, különösen, ha sokat izzadsz. Fontos, hogy olyan ruhát viselj, amely lehetővé teszi a véráramlást az egész testben.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.