Nagy a baj.
Egy orvos már “járványként” beszél arról a még meg nem értett jelenségről, hogy rohamosan nő a fiatalok rákos megbetegedése. Katalin hercegné sem tartozott a veszélyeztetettek csoportjába, hiszen nála egészségesebben már élni sem nagyon lehet. Az ő esete is rávilágít arra a világszintű problémára, ami előtt egyelőre az orvosok is értetlenül állnak.
A walesi hercegnőről szóló híreket követően egy sebész azt mondta, hogy az ok olyan tényező lehet, amelyet még fel kell fedezni. Andrew Beggs professzor, kolorektális sebész tanácsadó és a Birminghami Egyetem vezető klinikai munkatársa azt mondta: “Lehetséges, hogy van egy ismeretlen környezeti tényező, amelyet a kiterjedt kutatások ellenére sem észleltünk.” Hozzátette: „A rák fiatal korban egyáltalán nem ritka. Egy klinikát vezetek, ahol egyre több 40 év körüli embernél diagnosztizálnak rákot.”
Ismerünk más hírességeket, akik 50 év alattiak és rákosak voltak. A Fekete Párduc színésze, Chadwick Boseman nem tudta legyőzni a súlyos diagnózist. Másokat jelenleg kezelnek a betegséggel, például Oliva Munn színésznőt, akiről 43 évesen nemrégiben derült ki, hogy mellrákja van. Sofia Vergara, a Star Wars színésze, Ewan McGregor és Kylie Minogue énekesnőnél is rákot diagnosztizáltak 50 éves koruk előtt, és a lista hosszú.
Az Egyesült Királyságból származó adatok azt mutatják, hogy míg a rákos megbetegedések minden korcsoportban növekedtek, a fiatalok körében sokkal gyorsabban. A Cancer Research UK (CRUK) szerint a fiatalabb britek (25-49 évesek) előfordulási aránya jelenleg 162,4 eset/100 000 ember évente. Ez 22%-kal több, mint az 1990-es években. Összehasonlításképpen, a 75 év felettiek aránya, akik az Egyesült Királyságban a rákos megbetegedések körülbelül felét teszik ki, mindössze 9 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban.
Dr. Shivan Sivakumar, a Birminghami Egyetem onkológusa “járványnak” nevezte a helyzetet. Azt mondta: „Jelenleg a fiatalok (50 év alattiak) rákos megbetegedése járványszerűen terjed. Ennek oka nem ismert, de azt látjuk, hogy egyre több beteg kap gyomorrákot.”
Carol Sikora professzor, egy világhírű onkológus több mint 40 éves tapasztalattal az év elején azt mondta a MailOnline-nak, hogy a szakértőknek fogalmuk sincs, mi okozza a hasnyálmirigyrák előfordulásának növekedését, különösen a fiatal nők körében. „Az az igazság, hogy nem tudjuk! “A rák okai sok évvel azelőtt be vannak zárva a lakosságba, hogy nyilvánvalóvá válnának” – mondta. Sikora professzor azt is megosztotta, hogy a növekedés évek óta megfigyelhető, és a szakértők számos okot gyanítanak. „Ennek semmi köze a Covid-hoz vagy a vakcinákhoz – jóval azelőtt kezdődött. Úgy gondolom, hogy ez valószínűleg az életmódbeli változásoknak köszönhető – elhízás, magas zsírtartalmú étrend, mozgásszegény életmód, egész napos íróasztalnál ücsörgés és természetesen jobb diagnosztika” – teszi hozzá a professzor.
Úgy tűnik, hogy a fiatalok körében a rák előfordulása tekintetében nemek közötti különbségek vannak. A CRUK adatai azt mutatják, hogy a negyvenes éveik elején járó nőknél, mint Kate-nél, kétszer nagyobb az esélye a rák kialakulásának, mint az azonos korú férfiaknak. A különbség némileg kiegyenlítődik a britek életkorával, a férfiaknál nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják 60 éves koruktól.
Nagy-Britannia a fiatalok körében tapasztalható rákos megbetegedések növekvő arányát tekintve nem kivételes, világszerte hasonló arányokat tapasztalhatunk. A British Medical Journalban tavaly megjelent tanulmány szerint a korai rákos megbetegedések száma 1990 és 2019 között 79 százalékkal nőtt világszerte. A szakértők azt is jósolják, hogy 2030-ra még tovább, további 31 százalékkal nő a rákos megbetegedések száma a fiatalok körében.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Ausztráliában diagnosztizálták a legtöbb korai rákot a világon, 2022-ben ez az arány 135/100 000 fő. Új-Zéland a második a 100 000-re jutó 119 esettel a fiatalok körében.
A fő kockázati tényezőként a magas vörös hús- és alacsony gyümölcstartalmú étrendet, valamint a magas alkohol- és dohányfogyasztást említették. A szakértők korábban összefüggésbe hozták az ilyen feldolgozott ételek nyugati világban az 1950-es évektől kezdődő térnyerését a táplálkozással összefüggő rákos megbetegedések, például a bélrák számának növekedésével a fiatalok körében.
A CRUK szerint évente több mint 375 000 rákos megbetegedést diagnosztizálnak Nagy-Britanniában, ami naponta 1000-nek felel meg. Közülük körülbelül 100 50 év alattiak közé tartozik.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet