Megkezdődött a kemoterápiás kezelése. Rájár a rúd a brit királyi családra.
Péntek este a BBC számolt be arról, hogy Katalin hercegné videónyilatkozattal hozta nyilvánosságra, hogy rákkal küzd. Mint mondta, hihetetlenül kemény hónapok állnak mögötte, de jól van, és minden nappal egyre erősebb.
Hogy a rák mely típusát diagnosztizálták nála, arról nem beszélt a hercegné, azt viszont elmondta, hogy amikor januárban hasi műtéten esett át, még nem lehetett tudni, hogy rákos megbetegedéssel küzd.
“A műtét utáni vizsgálatok azonban rákot mutattak ki, orvosi csapatom ezért azt tanácsolta, hogy vegyek részt egy megelőző kemoterápiás kezelésen. Jelenleg ennek a kezdeti szakaszában járok” – mondta.
Katalin hozzátette, gondol mindazokra, akik rákkal küzdenek, hozzátéve: mindenkitől azt kéri, aki a betegség bármelyik formájával kénytelen szembenézni, ne veszítse el a hitet és a reményt.
“Természetesen ez hatalmas sokként ért minket. Vilmos és én minden tőlünk telhetőt megtettünk azért, hogy a fiatal családunk érdekében privát módon dolgozzuk fel és kezeljük ezt a helyzetet. Időbe telt, amíg felgyógyultam ebből a nagy műtétből és megkezdődhetett a kezelésem. De a legfontosabb, hogy időbe telt, míg Györgynek, Saroltának és Lajosnak mindent a számukra megfelelő módon elmagyaráztunk és megnyugtattuk őket, hogy minden rendben lesz velem” – fogalmazott a hercegné.
Majd a szimpatizánsainak is üzent: “Az, hogy Vilmos mellettem van, a vigasz és a megnyugtatás nagyszerű forrása. Ahogyan az a szeretet, támogatás és kedvesség is, melyet tanúsítottatok. Mindkettőnknek sokat jelent.”
Nyilatkozatában Katalin hangsúlyozta, várja, hogy mielőbb visszatérhessen a munkájához, de jelenleg a felépülést kell előtérbe helyeznie, miközben a családjának most időre, térre és privát szférára van szüksége.
Több mint egy hónappal ezelőtt némileg hasonló körülmények között derült fény III. Károly király rákdiagnózisára is. Az Egyesült Királyság uralkodója prosztata-megnagyobbodás miatt esett át operáción, a műtétet követő diagnosztikai vizsgálatok során viszont a rákbetegség egyik formáját azonosították nála az orvosai. A hírről és arról, hogy a király kezelése megkezdődött, február 5-én számolt be a Buckingham-palota.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet