Az Eating Our Way To Extinction (A kihalásig zabáljuk magunkat) című dokumentumfilm azt is megmagyarázza, hogy miért fenyeget világjárványokkal az ipari mértékű állattenyésztés és a globális élelmiszeripar.

Ipari állattenyésztés és világjárványok kapcsolata

Amerikában és az Egyesült Királyságban szeptember 16-tól kezdik vetíteni a mozik a Kate Winslet által fémjelzett Eating Our Way To Extinction (A kihalásig zabáljuk magunkat) című dokumentumfilmet, amely a modern élelmiszeripar anomáliáit és az emberiség élelmiszerhez való viszonyát kendőzetlenül tárja fel, írja a LADBible.

A film executive producere és narrátora az Oscar-díjas színésznő, Kate Winslet. A környezeti témákra köztudottan érzékeny Leonardo DiCaprio azt nyilatkozta az alkotásról, hogy ez az a film, amit a jövő generációk szerint mindenkinek meg kellene néznie.

Eating Our Way To Extinction Dokumentumfilm Ipari Allattartas

A dokumentumfilmben megszólal Dr. Michael Greger amerikai orvos, az állati eredetű élelmiszerek esküdt ellensége, aki 2018 májusában „megjósolta”, hogy világjárványt fog okozni egy állatokról emberre átterjedő kórokozó.

„Amikor több tízezer állatot tartunk egyszerre egy szűk, mocskos és fertőző területen, gyakorlatilag a saját ürülékükben tapicskolva, az a fertőzések melegágya. Azért alakulnak ki az állatról emberre átterjedő betegségek, mert ilyen körülmények között tenyésztjük az állatokat” – nyilatkozza a filmben. Hozzátette, hogy a gond az, hogy amíg ilyen ipari telepeken tartjuk a csirkéket vagy a sertéseket, igen magas az esélye, hogy előbb-utóbb nem csak olyan kórokozó jelenik meg a farmokon, amelyek az állatokra jelentenek halálos veszélyt, hanem amely átterjedhet az emberre is, akár egy világjárványt előidézve.

A néző gondolkodjon el, mi kerül az asztalára

Bár a Covid-19 vírus eredete még mindig nem tisztázódott, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még 2020 elején kiadott egy jelentést, amely szerint „a Covid-19-et okozó vírus nagy valószínűséggel a denevérekben tenyészett, az emberbe pedig egy másik, állati gazdatest közvetítésével kerülhetett, de az még nem tisztázott, hogy vad-, házi- vagy háziasított vadállatról lehet szó”. A WHO tudóscsapata, amely Kínában vizsgálta a koronavírus-járvány eredetét, ugyanerre a következtetésre jutott.

A koronavírus-járvány eredetének megismertetésén túl az alkotók célja, hogy a néző, vagyis a globális fogyasztó gondolkodjon el azon, mi alapján dönti el, mi kerüljön otthon az asztalra, valamint vizsgálja a hatóságok, a vállalatok és a kormányok választásait is.

EATING OUR WAY TO EXTINCTION Official Trailer (2021) Global

Starring globally renowned figures and the worlds leading scientists, this film will take you on a journey - A powerful insight that opens the lid on the ele...

Az Eating Our Wat To Extinction az Amazonas esőerdeitől a mongol sivatagokon, a norvég fjordokon át Amerikáig vezető tudósok, közismert személyiségek és őslakosok megdöbbentő beszámolói segítségével bemutatja, hogy mi folyik az állandóan változó bolygónkon. Egyszerű, de erős üzenetben leplezi le az igazságot korunk legégetőbb problémájáról, a természeti környezet összeomlásáról” – írja a film ismertetője, amely végül azért David Attenborough interjújához hasonlóan reményteli, felemelő befejezéssel kecsegtet. Várhatóan egy későbbi időponttól az ismert streaming platformokon is elérhető lesz a dokumentumfilm.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet