Jó évet zárt ismét a Katona József Színház. Az évadzárás során átadták a PUKK-díjat, a Máthé Erzsi-díjat is. Mint lapunknak eljuttatott közleményből kiderült, korábbi kedvenc előadások is látható lesznek az új évadban.

A 2018/19-es színháziévadban a budapesti Katona József Színház három játszóhelyének 727 előadását összesen mintegy 130 ezer néző látta, az előadások idén is átlagosan 108%-os nézettséggel mentek.

Evadzaro 1819 Horvathjudit Net 0550
Évadzáró A Katona József Színházban, Elek Ferenc Szemüvegben, Aki A Második Legtöbbet Játszott Színész Volt Az Idei Évadban / Fotó: Horváth Judit

Az évadzáró társulati ülésen a hagyományoknak megfelelően átadták a belső művészeti elismeréseket. A legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt PUKK-díjat Bodnár Erika kapta a Rozsdatemetőben nyújtott játékáért. Az évad egészében nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó thé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi tizenhat éve alapított – Vizi Dávid vehette át. Az évadban legtöbbször, 202 alkalommal Tasnádi Bence lépett színpadra, őt 201 előadással Elek Ferenc követte. Pelsőczy Réka 182 előadásban szerepelt idén.

Evadzaro 1819 Horvathjudit Net 0584
Vizi Dávid, A Friss Máthé Erzsi-Díjas, Aki Kiemelkedő Teljesítményért Kaphatta Meg Az Elismerést / Fotó: Horváth Judit

Nyolc év után távozik a Katona kommunikációs és értékesítési vezetője, Gricz István, akinek nevéhez fűződik többek között a színház jegyértékesítésének, arculatának és magántámogatói körének megújítása. A marketingvezetői feladatokat Horváth Máté veszi át, aki korábban a Magyar Tájépítészek Szövetségénél kommunikációs vezető és social media manageri pozícióban dolgozott.

Máté Gábor igazgató elmondta, hogy több nagysikerű előadás is visszatér majd a repertoárra, amit ebben az évadban nem játszott a színház. Újra látható lesz los Hannával a Lélegezz, illetve a Nem vagyunk mi barbárok a Sufniban. Ismét műsorra tűzik továbbá A bajnokot és a Részegeket is. Az évad folyamán Rezes Judit ezekben az előadásokban tér vissza a színpadra gyerekvállalása után.

Elváltaknak szervez interaktív rendezvényt a Katona József Színház – ContextUs

A Katona József Színház Fövényi Évi rendezvényszervező ötlete alapján interaktív színházi előadásokkal, beszélgetésekkel várja azokat a váláson átesett férfiakat és nőket, akik úgy érzik, nincs megfelelő platform a trauma feldolgozására – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. A színház előcsarnokában zajló programsorozat célja, hogy eloszlassa a váláshoz társított tabujelleget és őszinte kommunikációra biztassa a résztvevőket.

A Katona színházpedagógiai programja, a Behívó a következő évadban az iskoláknak, gyerekeknek és felnőtteknek kínált rövid workshopokmellettúj, projektalapú munkákat is indít, melyek többgeneráció részvételével kapcsolódnak a színház új bemutatóihoz. A jövő évadban befejeződik az Eltáv elnevezésű, felzárkóztatást segítő színházpedagógiai projekt: a többéves munkát Budapesten, valamint Hamburgban zárják az UNART program keretében, melynek során a szúcs-bányatelepi fiatalok a Deutsches Theater ifjúsági klubjának partnereként, hét színház fiataljaival dolgoznak majd együtt a nemzetközi programban.

Fekete Ernő: „Ha a Katona másképp vélekedne a valóságunkról, mint ahogy én, nem lennék itt” – Interjú

Ezen még sose gondolkodtam igazából. Nem érzem, hogy két ember lenne Fekete Ernő és Fekete Tibor. Az Ernővel a megszólításokban ritkán találkozom, a nézők ismernek így. A családi barátok és kollégák Tiborként ismertek meg. Akad egy-egy olyan munkatárs, aki filmforgatáson Ernőnek hívott, de nem érzek határt, mindkét névre egyaránt hallgatok.

A Katona József Színház a 2019/20-as évadának első premierjét október 5-én tartják a Sufniban. Elfriede Jelinek, irodalmi Nobel-díjas osztrák írónő A királyi úton című művét Máté Gábor állítja színpadra. Október 12-én Michael Haneke Oscar-díjas osztrák filmrendező Fehér szalag című filmjének színpadi adaptációját mutatják be a nagyszínpadon, Ascher Tamás rendezésében.

Ónodi Eszter: “Jankának soha sem adatna meg, hogy Ónodi Eszterként a színpadon álljon”

Ónodi Eszter több mint 20 éve a budapesti Katona József Színház tagja, pedig kétszer merült fel benne, hogy elhagyja. Azóta mindkét esetben úgy érzi, jól döntött és kedvére változott a társulat. Szerinte az ízlése is “nagylányosabb” lett. Évi egy bemutatót vállal, idén ez a Platonov, Csehov drámája.

Decemberben is két bemutatót láthat a közönség: Katona József Bánk bánját Tarnóczi Jakab viszi színre a Kamrában, ezzel párhuzamosan Bocsárdi László rendezi Molière Tartuffe  vígjátékát a nagyszínpadon. 2020 márciusában először Zsámbéki Gábor A császár munka című előadását mutatják be a Kamrában.

Egyre többek első számú színháza a Katona / ContextUs

Az idei színházi évadot mintegy 119 ezres látogatottsággal zárja a Katona József Színház; ez ötezerrel több az előző évad eredményéhez képest, egyben pedig a színház történetének eddigi legmagasabb látogatószáma. A nézők kiugró érdeklődését a repertoár előadásai iránt jól jelzi a 107%-os látogatottság

A darab Ryszard Kapuściński egykori lengyel újságíró riportjainak szövegeiből készül. Ezt követően Jean Racine Phaedra drámáját – Kemény Zsófi átiratában – Székely Kriszta viszi színre a nagyszínpadon. A következő évad két utolsó bemutatóját májusban tartják. A Kamrában Térey János Káli holtak című regényéből készül előadás, Dömötör András rendezésében, miközben Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéját Gothár Péter állítja színpadra.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet