Öt alkotást vetítenek az egész estés animációk versenyprogramjában a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) augusztus 11. és 15. között.

Az öt egészestés animáció körül három történelmi témát dolgoz fel

Az egészestés animációk mellett 6 európai tévéspeciál, 22 európai és 8 magyar tévésorozat, 16 magyar rövidfilm, 21 magyar alkalmazott animáció és 12 magyar diákfilm száll versenybe – tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

Az öt egészestés animációból három történelmi témát dolgoz fel. A Kabul fecskéi című francia-luxemburgi-svájci film Zabou Breitman és Eléa Gobbé-Mévellec rendezésében 1998 nyarán, Kabulban játszódik, tragikus szerelmi történetet mesél el a tálibok uralma alatt élő forró és poros, háború nyomait viselő városban.

Ilze Burkovska Jacobsen A kedvenc háborúm című alkotása Annecy-ban és Bucheonban egyaránt díjat nyert. A norvég-lett animáció a Szovjetunióban felnőtt rendező személyes történetén keresztül mutatja be a hatalomnak a lakosság elnyomására irányuló ideológiai háborúját.

Tematikus panorámavetítések, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok a KAFF-on

Történelmi témát dolgoz fel Matthias Bruhn és Ralf Kukula rendezők Fritzi – egy forradalmi mese című filmje is, amely egy bátor kislány és egy kedves kutya izgalmas kalandjait meséli el a lipcsei hétfői tüntetésektől a szigorúan őrzött határokig.

Anca Damian román rendező Marona csodálatos kalandjai című alkotásának főhőse is egy kutya, egy mindig optimista, eltűnt gazdájához fanatikusan hű kóbor eb. A Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a legjobb animáció díját elnyert, Európai Filmdíjra jelölt alkotás képi világát Brecht Evens belga grafikus teremtette meg.

Tomm Moore angol rendező Ross Stewarttal alkotott Wolfwalkers című fanatsy animációjában egy fiatal lány apjával Írországba utazik farkasra vadászni. De minden megváltozik, amikor összebarátkozik egy titokzatos törzsből származó, szabad szellemű lánnyal, akiről úgy hírlik, éjszaka farkassá változik.

A versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítik a fesztivál kínálatát, amelyen a részvétel ingyenes.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet