Nézem Képzőművészet Meghalt Keith Sonnier, a '60-as éves posztminimalista művészeti élet...

Meghalt Keith Sonnier, a ’60-as éves posztminimalista művészeti élet meghatározó alakja

Promóció

Keith Sonnier kulcsszerepet játszott az 1960-as évek posztminimalista New York-i művészeti életben. Az alkotó munkái a Dia Beacon kiállításán megtekinthetők.

Munkái tovább élnek

Promóció
- Advertisement -

A Dia Art Alapítvány a július 18-án, 78 éves korában meghalt Keith Sonnier művész nagyszabású bemutatójára ad lehetőséget a New York-i Dia Beacon kiállítóterében. Sonnier az általa alkotott szobraival és a neoncsövekkel kapcsolatos újításaival vált ismertté, amelyek segítségével lehetővé tette a “térben való rajzolást”. 

Keith Sonnier neoncsövekből készült installációjának fényében megvilágítva / Fotó: Caterina Verde

A Dia Art Alapítvány nemrégiben Keith Sonnier öt művét vásárolta meg készülő gyűjteményükhöz, mely bemutatására 2022 tavaszán kerül sor. Ezek között szerepel a Floked Wall (1969), az In Between (1968), de a szobaméretű, fekete és neon, villogó fényekkel felszerelt üveginstallációja is, írja a The Art Newspaper. 

Határ a neonos ég

Keith Sonnier 1941-ben született a Louisiana-i Mamou-ban. Apja fémáruházban való munkája és édesanyja virágkereskedő karrierje egészen korán a dekoratív ipari kivitelezések felé fordította érdeklődését.

Meghalt Viktor Csizsikov képzőművész, a Misa mackó megteremtője

A rajzoló a Malis és a Gyetszkaja Lityeratura gyerekkönyvkiadó, valamint a Murzilka, a Veszjolije Kartyinki és más gyereklapok illusztrátora, az Oroszország Népművésze cím birtokosa volt. Misa volt a nemzetközi sportesemények első üzletileg sikeres kabalafigurája, alakja számos szuveníren, postai bélyegen és rajzfilmekben is szerepelt.

1963-ban diplomázott a University of Southwestern Louisiana intézményében, majd doktori fokozatot szerzett képzőművészetből. A ’60-as és ’70-es évek során – melynek nosztalgikus pillanatait Sergio Purtell örökítette meg – a feltörekvő művészeti irányzatok középpontjában állt, posztminimalista szobrász karrierje pedig lehetőségek egész távlatát térképezte fel előtte. 

Olyan művészetet hoztunk létre, ami szembement azokkal a tradicionális elképzelésekkel, melyek meghatározták, hogy mi a művészet. Olyan anyagokat választottunk, amik nem számítottak “magas művészetnek”. Nem dolgoztunk bronzzal, de még festékkel sem. Olyan matériákkal alkottunk, amik korábban nem voltak a művészet kiegészítői. Tudatosan úgy választottuk őket, hogy valamilyen érzést ébresszenek   

– mondta Keith Sonnier egy 2008-as interjújában. A művész azonban elsősorban a neoncsövek által létrehozott, olykor monumentális méreteket öltött alkotásaival tűnt ki. Fali szobrokat készített izzó fények és szövetdarabok segítségével. Később az izzók szabványra tervezett méreteiből adódó korlátolt lehetőségek folytán a neoncsövekkel kezdett el kísérletezni. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3