Kenya felfüggesztette a leszbikus szerelmesekről szóló film tilalmát

A Rafiki, Wanuri Kahiu színész-rendező filmje a két rivális kenyai politikus lányai között szövődő románcot meséli el. Ahogy megírtuk, a Cannes-i Filmfesztiválon bemutatott filmet a melegség témája miatt Kenya betiltotta. A bírósághoz benyújtott fellebbezés következtében azonban most feloldották a tilalmat.

Wanuri Kahiu keresete alapján Wilfrida Okwany bírónő engedélyezte a film vetítését szeptember 30-ig. És így éppen van idő arra is, hogy a jelölést megtegyék az Akadémia felé. Ezt pedig azt jelenti, hogy a Rafiki indulhat a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscarért. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Nem vagyok meggyőződve arról, hogy Kenya olyan gyenge társadalom lenne, hogy ne tudná kezelni a meleg témát. Vannak olyan kenyaiak, akik megfizették annak a szabadságnak az árát, amelyet ma élvezhetünk   [/perfectpullquote]

– indokolta döntését Okwany.

A bírósági ítéletet követően a filmek besorolásáról döntő testület élesen bírálta a döntést, mondván, az “megkísérli normalizálni a homoszexualitást”. Szerintük a filmeknek a kenyai emberek meghatározó értékeit kell tükrözniük, de a homoszexualitás nincs ezek között. Ettől függetlenül eleget tesznek az ítéletben foglaltaknak, amint az hivatalossá válik. A Rafiki 18-as besorolással lesz majd látható.

Újra megmutatjuk az előzetest.

‘Rafiki’ – Official Trailer (Exclusive)

Wanuri Kahiu’s lesbian love story ‘Rafiki’ is the first Kenyan feature to ever screen at Cannes.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból