A legtöbb kényszeres gyűjtögetőhöz hasonlóan Darlene és Doug otthona is tele volt kacatokkal. De a felhalmozott fölösleges limlom az ő esetükben még csak a jéghegy csúcsa. Az összeomló tető, a penész és a túlcsorduló emésztőgödör már komoly egészségügyi problémákat is jelentettek, ezért fennállt annak a veszélye, hogy kilakoltatják őket.

Aggódott a nővéréért, aki kényszeres gyűjtögetésbe kezdett

Miután több mint 20 éve folytatták a kényszeres gyűjtögetést, és zárkóztak el a világ elől, a házaspár végre megértette, hogy sürgősen változtatniuk kell, különben valóban mindent elveszíthetnek, szemlézte a Yahoo. Darlene 20 év után először engedte be a nővérét és az unokahúgát a lakásába, ahol olyan elviselhetetlen bűz fogadta őket, hogy Beverly, Darlene testvére, kénytelen volt kimenni a házból, és csak maszkban volt hajlandó újra átlépni a küszöböt.

Darlene Kenyszeres Gyujtogetes
Darlene 20 Év Után Először Engedte Be Nővérét A Házába / Fotó: Tlc
„Az első dolog, ami fogadott, a szag volt. Egyszerűen borzalmas volt. Senkinek nem kellene ilyesmiben élnie, vagy egyáltalán megpróbálnia” – mondta Beverly, miközben sírva sietett ki a bejárati ajtón.
Beverly Kenyszeres Gyujtogetes
Beverly Rosszul Lett, Amikor Meglátta, Mi Van A Házban / Fotó: Tlc

„Rögtön aggódni kezdtem a nővéremért, amikor könnyek között ki kellett mennie a házból, és szörnyen éreztem magamat. Azt hiszem, csak túl sok volt neki az egész” – mondta Darlene.

Miután Beverly maszkot tett, és visszament a házba, körbejárták az épületet, hogy felmérjék a kárt, és, mint kiderült, a helyzet rosszabb volt, mint gondolták volna.
A tető beszakadt, a padló minden egyes négyzetcentimétere tele volt teljességgel használhatatlanná vált tárgyakkal, amiket tönkretett a penész, vagy egyszerűen átáztatott az emésztőgödörből szivárgó lé. A konyha is használhatatlan állapotban volt, a házaspár azt mondta, nagyrészt félkész, mikrózható ételeket esznek, a mikrohullámsütőn és a kenyérpirítón kívül mást nem is használnak a konyhában.

Az otthonukban lenni a reménytelenség érzésével töltött el, mert egyszerűen csak láttad, hogy feladták. Nagyon szomorú volt

– mondta Darlene unokahúga, Nora. Miközben körbejárták a házat, Doug is elismerte, hogy nem érti, hogy fajulhatott idáig a helyzet, hogy nem vették észre korábban, hogy ekkora a baj, hiszen nyilvánvaló, hogy nem egyik napról a másikra jutottak idáig.

Pszichológus segítségét kérték

Mivel az egészségügyi kockázatok miatt a kilakoltatás veszélye fenyegette őket, Darlene és Doug egy pszichológus segítségét kérték. Dr. Jennifer Patterson szintén meglátogatta a házaspárt, és őt is megdöbbentette a bűz, valamint a mindenütt felhalmozott szemét látványa. Miután felmérte a helyzet súlyosságát, a pszichológus egy gyakorlatot javasolt a házaspárnak, hogy ezzel motiválja őket a szeméthalom felszámolására.

Azt mondta, képzeljék el, hogy a végrehajtók 10 percen belül megérkeznek, és csak akkor tarthatják meg az otthonukat, ha addig megszabadulnak egy kupac kacattól.

Hoarder Lets Sister In The House For The First Time In 20 Years | Hoarding: Buried Alive

Darlene has let her sister visit their home for the first time in over twenty years. The odour in the house is so intense, her sister decides to leave to get...

„A gyakorlattal az volt a fő célom, hogy szembesüljenek az érzéseikkel, azzal, hogy milyen fájdalmas ez, mennyi szorongást vált ki belőlük, milyen undorító. Azt akartam, hogy szembesüljenek valamilyen érzéssel, bármilyennel, mert már túl régóta elkerülték ezt” – mondta a pszichológus.

A világ két arccal – mentális betegségek és kezelőjük megítéléséről

Ha az ember meghallja a pszichiáter szót, rögtön leszedált, üres tekintetű betegek orvosaira gondol, esetleg őrültekére, elmebetegekére. A pszichológus esetében pedig általában egy irattömbbe firkáló, bólogató, de mélyen hallgató személy képe jelenik meg előttünk. Valljuk be, ez az általános reakció, amin nem segít, hogy a média is hasonlóképp prezentálja. Ugyanakkor a valóság ennél jóval árnyaltabb.

Tovább olvasom »
Kapcsolódó cikk
Dr. Patterson végül úgy látta, még több segítségre lesz szükség, így egy veszélyes hulladékokra szakosodott cég is segített a ház kitakarításában, és a folyamat közben a házaspár elpusztult macskája is előkerült a szemét közül. Darlene elmondása szerint az állat két évvel korábban tűnt el, amikor már nagyon öreg és beteg is volt.
A házaspár számára érzelmileg rendkívül megterhelő volt a két évtized alatt felhalmozott limlom eltakarítása, és a macska megtalálása végképp összetörte őket, mert rájöttek, hogy a gyengeségükkel szenvedést okoztak egy másik élőlénynek, amit pedig soha nem akartak.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet