Csillagászoknak olyan részletgazdag képeket sikerült készíteni a bolygóképződésről, amilyet még soha azelőtt senkinek.

Több ezer fényév távolságra lévő folyamatról készültek képek

Csillagászokból álló nemzetközi kutatócsoportnak sikerült olyan ritka felvételeket készíteni, amely egy több ezer fényév távolságban lévő bolygórendszer születését rögzíti, írja a Futurism.

Naprendszer Scaled
A Kép Illusztráció / Fotó: Pixabay

Korábban is lehetett már bolygóképződési korongokról készült képeket látni, de azelőtt sohasem sikerült rögzíteni a folyamatot ilyen részletességgel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A korábbi felvételeken, a régiók közel voltak a csillaghoz, ahol a sziklabolygók kialakulnak, így csak néhány pixeles felbontásban készültek[/perfectpullquote]

– magyarázza Jacques Kluska csillagász.

A képeken látható a fiatal csillag körül az a belső régió, ahol a bolygók formálódnak, összesűrítve a porszemcséket és a gázfelhőket.

A porszemcsék nagyobb szikladarabokká formálódnak, néhány pedig egész sziklabolygóvá alakul.

“Vizualizálnunk kellett ezeket az adatokat, hogy képesek legyünk felismerni a mintázatokat, amelyek leleplezhetik a bolygóképződést és felfedik a korongokkal kapcsolatos részleteket” – mondta Kluska.

Újfajta technológiát vetettek be

A Chilében lencsevégre kapott fotókat a kutatók egy viszonylag új technikával elemezték, amit infravörös interferometriának hívnak. Az elemzéseket a dél-Európában található ESO csillagászati központban végezték. A technika nem hoz létre közvetlenül képet, hanem matematikai modellek segítségével különítik el a korongokat a csillag által kibocsátott fénytől. Hasonló technikával készültek az első fekete lyukról készült felvételek is.

Bolygokepzodes
Bolygóképződés Folyamata / Fotó: Jacques Kluska

Az új felvételek részletgazdagsága teljesen megdöbbentő. Jean-Philippe Berger kutató példaként azt hozza fel, hogy ez egyenértékű azzal, mintha a Földről egy embert láthatnánk a Holdon, vagy 10 km-ről képesek lennénk elkülönítve érzékelni a hajszálakat. Az elemzés során olyan sziklabolygók adatait használták fel, mint amilyen a Föld vagy a Jupiter is.

A világegyetem legrégibb ábrázolását kölcsönadja a British Múzeum

A nebrai korong, egy 3600 éves bronzkori lelet, a világ legkorábbi égboltábrázolása. Egy 32 cm átmérőjű, bronzból készült korongról van szó, amelyen a napot, a holdat és a csillagokat aranyozott berakásokkal jelenítették meg. A tárlaton bemutatják a két intézmény további bronzkori tárgyi emlékeit, a szász-anhalti tartományból származó legújabb bronzkori leleteket.

“A sötétebb és a világosabb foltok jelezhetik azt, hogy a korong instabilitása által keltett örvények összegyűjtik az űrben lévő porszemcséket, amelyek lassan növekedve bolygóvá alakulnak” –  fejti ki Kluska.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.