Nézem Fotó Csodálatos képek a világűrből, amelyen a bolygók születnek

Csodálatos képek a világűrből, amelyen a bolygók születnek

Promóció

Csillagászoknak olyan részletgazdag képeket sikerült készíteni a bolygóképződésről, amilyet még soha azelőtt senkinek.

Több ezer fényév távolságra lévő folyamatról készültek képek

Promóció
- Advertisement -

Csillagászokból álló nemzetközi kutatócsoportnak sikerült olyan ritka felvételeket készíteni, amely egy több ezer fényév távolságban lévő bolygórendszer születését rögzíti, írja a Futurism.

A kép illusztráció / Fotó: Pixabay

Korábban is lehetett már bolygóképződési korongokról készült képeket látni, de azelőtt sohasem sikerült rögzíteni a folyamatot ilyen részletességgel.

A korábbi felvételeken, a régiók közel voltak a csillaghoz, ahol a sziklabolygók kialakulnak, így csak néhány pixeles felbontásban készültek

– magyarázza Jacques Kluska csillagász.

A képeken látható a fiatal csillag körül az a belső régió, ahol a bolygók formálódnak, összesűrítve a porszemcséket és a gázfelhőket.

A porszemcsék nagyobb szikladarabokká formálódnak, néhány pedig egész sziklabolygóvá alakul.

“Vizualizálnunk kellett ezeket az adatokat, hogy képesek legyünk felismerni a mintázatokat, amelyek leleplezhetik a bolygóképződést és felfedik a korongokkal kapcsolatos részleteket” – mondta Kluska.

Újfajta technológiát vetettek be

A Chilében lencsevégre kapott fotókat a kutatók egy viszonylag új technikával elemezték, amit infravörös interferometriának hívnak. Az elemzéseket a dél-Európában található ESO csillagászati központban végezték. A technika nem hoz létre közvetlenül képet, hanem matematikai modellek segítségével különítik el a korongokat a csillag által kibocsátott fénytől. Hasonló technikával készültek az első fekete lyukról készült felvételek is.

Bolygóképződés folyamata / Fotó: Jacques Kluska

Az új felvételek részletgazdagsága teljesen megdöbbentő. Jean-Philippe Berger kutató példaként azt hozza fel, hogy ez egyenértékű azzal, mintha a Földről egy embert láthatnánk a Holdon, vagy 10 km-ről képesek lennénk elkülönítve érzékelni a hajszálakat. Az elemzés során olyan sziklabolygók adatait használták fel, mint amilyen a Föld vagy a Jupiter is.

A világegyetem legrégibb ábrázolását kölcsönadja a British Múzeum

A nebrai korong, egy 3600 éves bronzkori lelet, a világ legkorábbi égboltábrázolása. Egy 32 cm átmérőjű, bronzból készült korongról van szó, amelyen a napot, a holdat és a csillagokat aranyozott berakásokkal jelenítették meg. A tárlaton bemutatják a két intézmény további bronzkori tárgyi emlékeit, a szász-anhalti tartományból származó legújabb bronzkori leleteket.

“A sötétebb és a világosabb foltok jelezhetik azt, hogy a korong instabilitása által keltett örvények összegyűjtik az űrben lévő porszemcséket, amelyek lassan növekedve bolygóvá alakulnak” –  fejti ki Kluska.

Promóció
ForrásFuturism
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3