Filmkészítők fotográfiáiból válogat a Műcsarnok Képekben gondolkodnak — Filmesek fotói címmel péntektől megtekinthető kiállítása.

A filmesnek más látásmóddal kell rendelkeznie, mint a fotósnak

Miért lehet bemutatásra érdemes egy filmes fotója? — teszik fel a kérdést a tárlat rendezői a Műcsarnok által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint.

Mint az ajánló emlékeztet, a mozgókép voltaképpen állóképek sorozata, így a film(kép) esztétikája hasonlít a fotó esztétikájához, a film azonban mégsem fotó, hiszen lényege a mozgás, így az állókép formai adottságai folyamatosan megváltozhatnak.

Gaal Istvan Fotio Kepekben Gondolkodnak Mucsarnok
A Képekben gondolkodnak – Filmesek fotói tárlat egyik kiállítójának, Gaál Istvánnak fotója / Fotó: Dornyay Béla Múzeum
A filmesnek tehát nagyon is más látásmóddal, művészi szemlélettel kell rendelkeznie, mint a fotósnak. A filmesek fotóinak sajátossága abban ragadható meg, hogy fotó és film határterületén mozognak, fotográfiaként, mégis a filmművészet vonzásában — fogalmaznak a kiállítás szervezői.

Felvonultatják a fényképező filmeseket a Képekben gondolkodnak tárlaton

A Gelencsér Gábor által rendezett tárlat felvonultatja a közelmúltban elhunyt “fényképező filmesek” — Gaál István, Kósa Ferenc, Sára Sándor és Zsigmond Vilmos — ma már klasszikusnak tekinthető fotóit. Az összeállítás bemutatja elődeiket is: azoknak a filmeseknek a fényképeit, akik a némafilm vagy a korai hangosfilm korszakában gyakran fényképészként kezdték pályájukat és abból váltottak át az új médiumra.

Mint a közlemény hangsúlyozza, a válogatás kitér a kortársakra is, az egész szakmát megszólítva: nemcsak operatőröket és rendezőket, hanem a filmezés bármely területén működőket is.

A Képekben gondolkodnak című kiállítás péntektől szeptember 26-ig tekinthető meg védettségi igazolvány bemutatásával.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk