Vajon tényleg a ketamin lesz-e a megoldás a depresszió kezelésére?

A depresszió kezelésére alkalmazott antidepresszánsok és antipszichotikumok sikerességét egyre többen kérődjelezik meg. A kutatók azonban azt remélik, a ketamin mint megfelelő módon és mennyiségben bevitt hatóanyag képes enyhíteni a mentális betegségeket.

Sok rejtélyt tartogat még

A Food and Drug Administration (FDA) 2016-ban, a depresszió kezelése érdekében végzett ketamin-kísérlete számos izgalmat tartogatott a kutatók számára. Az 1962-ben történt felfedezése óta a ketamint érzéstelenítőként, fájdalomcsillapítóként és nyugtatóként alkalmazzák, de kiválóan bevethető a háborús övezetekben végzett sürgősségi műtétek során is. Hörgőtágításra, súlyos asztmarohamok enyhítésére is használják, de a fiatalok mai napig partidrogként aknázzák ki mellékhatásait.

ketamin
“Antidepresszáns” tabletták / Fotó: Getty Images

Az utóbbi időben azonban jelentős fordulópont következett be a pszichedelikus szerek vizsgálatában, megértésében. 2019-ben a pszichedelikus gyógyászat hívei nagy örömmel fogadták, hogy az FDA engedélyezte az eszketamin névre hallgató orrspray alkalmazását az egyéb terápiákra nem reagáló depressziós páciensek kezelésére. A tudósok egyelőre nem tudják pontosan, milyen mellékhatásokkal járhat a nem megfelelő dózisban disszociatív zavarokat is okozni képes szer a mentális betegségekben szenvedőkre nézve. Az azonban ismert tény, hogy az antidepresszánsok és az antipszichotikumok sokkal alacsonyabb hatékonysággal rendelkeznek, mint azt korábban hitték, valamint krónikus melléhatásokat okozhatnak.

A gyógymódok új hulláma?

A gyógyszereket jóváhagyásuk előtt a kutatók háromfázisú tesztelésen vizsgálták meg, míg végül elérkeztek a placebó hatásával való összevetésig. Az FDA háromfázisú legújabb kutatásai mindössze négy-négy hétig tartottak. Az FDA előírásai szerint a tesztekből minimum kettő esetben a vizsgált szernek jobb eredményt kell mutatnia, mint a placebónak. A ketaminnal végzett próbák során azonban csak az egyik vizsgálat során mutatott a hatóanyag statisztikailag szignifikáns különbséget a placebóval szemben. Az FDA amúgy 6-8 hetes tesztelések után engedélyezi az orvosságok piacra kerülését.

Három potenciális koronavírus elleni vakcina is a tesztelés utolsó fázisában

A koronavírus jelentős változásokat eredményezett hétköznapjaink minden területén beleértve a politikai, a gazdasági és a személyes életünket is. A fertőzés elleni oltóanyag létrehozásán rengeteg kutatócsoport dolgozik, köztük magyarok is. A gyógyszercégek és a tudósok összedolgoznak ugyan, mégis komoly harcokat vívnak azért, hogy elsőként találjanak biztos megoldást a betegségre.

A második sikeres teszt hiányában az FDA újabb esélyt adott az eszketamin hatóanyagú orrspay-t gyártó gyógyszercégnek, a Janssen Pharmaceuticals-nak. A megszakításos kísérleti kezelés során a páciensek dönthetnek kúrájuk folytatásáról vagy leállításáról. Az FDA ugyanis a mellékhatásokra megvonási tünetekként, nem pedig a betegségbe való visszaesés bizonyítékaként tekint. A ketamint fogyasztóknak pedig valóban nem kell bemutatni az elvonási tüneteket, a szorongást, a rossz étvágyat, a téveszméket, a hallucinációkat, a paranoiás magaviseletet vagy a rajtuk elhatalmasodó düh és vágy érzetét. A kutatásban résztvevő eszketaminnal kezelt alanyok közül, többen öngyilkosok lettek. A Janssen álláspontja szerint a probléma azonban nem a szerrel volt, hanem a tesztalanyok egyéb lappangó, kezeletlen betegségei álltak az események tragikus alakulása mögött.

Megnyílt a világ első olyan gyógyszertára, ahol verseket írnak fel pirulák helyett

Megnyílt a világ első olyan gyógyszertára, ahol verseket írnak fel pirulák helyett Nyugat-angliai Shropshireben nyílt meg a világ első olyan gyógyszertára, ahol pirulák helyett verseket adnak a „pácienseknek”, írja a brit Sky News . A verspatika ötletét Deborah Alma brit költő találta ki, aki maga tevékenykedik „gyógyszerészként” az általa megálmodott létesítményben.

A pszichedelikus gyógymódok a mentális egészséget helyreállító terápiák új hullámának tekinthetők. Ezeknek a kezeléseknek azonban fontos támpontja a “rituálé”, vannak ugyanis olyan társadalmi és környezeti tényezők, amik nagymértékben összefüggnek a lelki jólétünk állapotával. A helyes módon alkalmazott pszichedelikus hatóanyagoknak gyógyító ereje lehet, írja a Big Think. Erre néhány ketaminklinika is rájött, akik biztonsági óvintézkedéseket foganatosítva kínálják pácienseik számára a gyógyulás lehetőségét. A ketamin addiktív tulajdonságai és mellékhatásai azonban veszélyeztethetik a pszichedelikus terápiás modell sikerességét.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból