Ülj le, elmondok egy történetet! Ne fogd be a füled, tudom, hogy nem jó hallani, de beszélnünk kell róla!

Van egy lány, nevezzük most Évának. Éva 14 éves. A családja szereti őt, boldogok és sokat nevetnek. Legalábbis kívülről így tűnhet, de Éva boldogsága nem igazi. Egy évvel ezelőtt megerőszakolták. A férfit, aki egy valószínűleg egy életre elég lelki sebet okozott Évának, hat évre zárták börtönbe. Éva túl fiatal volt még, hogy felfogja, mekkora trauma is érte, és hogyan kezelje ezt. Bűnösnek érezte magát és bemocskoltnak, nem akart ezekkel az érzésekkel szembesülni, ezért a családja és a saját érzelmei elől is teljesen elzárkózott. Kétségbeesetten kereste a megnyugvást rémálmai elől. Évekig kereste a kiutat, majd végül a drogokban találta meg a menedéket pszichológiai fájdalmai elől. 

Amikor depressziós vagy, mindent megtennél, hogy elmenekülj az érzelmeid elől. A drogok megszabadítottak a szomorúságomtól. Úgy éreztem, hogy az érzelmeim ellen jobban kell küzdenem, mint a drogok ellen.

– mondta Éva 11 évvel ezelőtt.

Évának már két gyermeke van, de egyet már elvett tőle a gyámhatóság, mert rengetegszer került kórházba különböző drogfogyasztási és mentális problémák miatt. 

Éva esete nem egyedi. Azok a nők, akik hasonló traumákat éltek át, nyolcszor akkora eséllyel szoknak rá tudatmódosító szerekre, mint azok a nők, akik nem küzdenek hasonló problémákkal. 

A droghasználat gyakran inkább tünet, mint maga a probléma

Erre az összefüggésre az érzelmi erőszak és a droghasználat között a 2017-es Drug Strategy program mutatott rá. Fontos megkülönböztetni ugyanakkor a droghasználók nemét. Mivel csaknem duplájára nőtt a drogtúladagolásban elhalálozott nők száma az utóbbi évtizedben Wales és Anglia területén, valószínűleg érdemes lenne máshogy közelíteni a fogyasztó nőkhöz, mint a férfiakhoz. 

Véleményem szerint a probléma abban gyökerezik, hogy legyen az nő vagy férfi, a függőség gyakran vezethet vissza pszichológiai problémákhoz. Nem feltétlenül kell annyira hányatott sorssal rendelkezni, mint a fent említett Éva, gyakran elég, ha a környezetünk nem úgy kezel, ahogyan arra nekünk szükségünk van. Mernünk kell magunknak is bevallani félelmeinket és problémáinkat, és azokat szakember segítségével kezelni. Ne féljünk segítséget kérni. Ne legyünk Évák!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk