Kevin Maxwell több év után kénytelen volt felmondani a rendőrségen, mert nem bírta tovább a származása miatt őt ért abúzust. A Forced out: A Detective’s Story of Prejudice and Resilience (Kikényszerítve: Egy nyomozó története előítéletről és stressztűrésről) című könyvében írta meg tapasztalatait.

Nem áldozat

Kevin Maxwell éveken keresztül dolgozott rendőrként, ám nemrégiben fel kellett adnia az állását származása folytán. Valamiért belénk van ivódva, hogy feketék és homoszexuálisok nem tölthetnek be ilyen komoly tisztségeket, de mégis miért? 

Kevin Maxwell Rendorseg Rasszizmus
Kevin Maxwell Könyvet Írt A Rendőrségen Őt Ért Rasszista Bántalmazásokról / Fotó: Antonio Olmos

Maxwell nem hagyta annyiban a dolgot, és elhatározta, hogy könyvet ír a tapasztalatairól. Az elbeszélés lényege nem az, hogy áldozatként mutassa be magát. Hiszen az azt jelentené, hogy elismerné verbális bántalmazóinak győzelmét. A megírt sorok célja, hogy támaszt és megértést nyújtson azok számára, akik hasonlókon mennek keresztül, valamint figyelemfelhívás egykori felettesei számára, hogy felelősséggel tartoznak mindenért, amit tesznek, mondanak vagy amihez, ha némán is, de asszisztálnak. A The Guardiannak tett interjújában elárulta, a Forced out írása felér egy terápiával, az emlékek papírra vetésének gyógyító ereje van. 

Nézzünk szembe!

Maxwell fekete rendőrtisztként nap, mint nap nézett szembe a rasszizmussal, az abból következő verbális bántalmazásokat végül nem vitte bíróság elé. A tárgyalóterem vagy más “fehér” intézmények talán nem a legmegfelelőbb módja az ilyen problémák rendezésére, mondja. A számtalan kapitányságon eltöltött évre megbánással és szégyennel tekint vissza. A baráti figyelmeztetések ellenére sem adta fel álmát, csatlakozott a csapathoz, de évekig némán tűrte a szidalmakat és megjegyzéseket. Korábban kellett volna lépnie, mert most, amikor már elvesztette a házasságát, az otthonát, a bevételét és a mentális egészségét, már késő. 

Így élik meg az ázsiaiak a koronavírus óta őket ért rasszista vádakat

A koronavírus megjelenését követően, ami először Wuhanban ütötte fel a fejét december közepén, az ázsiaiak gyorsan rasszista vádak kereszttüzébe kerültek. New Yorktól egészen Los Angeles-ig ártatlan ázsiai-amerikaiak lettek zaklatás és bántalmazás áldozatai, mintha ők tehetnének arról, hogy a COVID-19 végigsöpört a világon.

Valahol azonban mégis megdöbbentő, hogy egy biztonságért és igazságért felelős intézményben ilyen erősen megnyilvánul a rasszizmus, szexizmus és a homofóbia is. Ezek a problémák képesek életeket gallyra tenni, csak úgy, ahogy Maxwell esetében. De a férfi elmondása szerint a legnagyobb gond, hogy ezekre nincs megoldás. A felettesek nem büntetnek, tehát nincsen semmilyen következménye az ellenséges attitűdnek. 

Donald Trump szerint Hollywood veszélyes az országára nézve és rasszista is

Az amerikaiakra károsnak és borzasztónak nevezte Hollywood pénteki beszédében Donald Trump. Szerinte az elitek általában követendő példák, de Hollywood ot nem nevezi annak, mert rasszista és az ország ellen dolgozik. Ezt annak apropóján mondta, hogy három amerikai államban is lövöldöztek.

Maxwell két és fél éven keresztül volt hajléktalan a munkája elvesztése folytán. A könyve végén mégis újrakezdésről, egy új élet reményéről ír. Jelenleg második könyvén dolgozik, ami a hajléktalanság nehézségeit járja körbe. Ugyan Maxwell súlyos károk és veszteségek árán tanulta meg a leckét, nem mondaná egyetlen fekete vagy homoszexuális fiatalnak se, hogy ne csatlakozzon a rendőrséghez. 

Az elkerülő magatartás ugyanis nem oldja meg a problémát. 

Helyette tudatos szemléletmódra sarkallja az erre bátorkodókat, valamint alapos felkészülést ajánl az elutasító magatartással és az előítéletekkel szemben, amivel minden bizonnyal szembesülniük kell majd. 

Egyelőre csak angolul érhető el a könyv, az Amazonról már megrendelhető.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet