Történelmi felfedezés a 20 ezer éves kéznyomat azonosítása az Altamira-barlangban

Az UNESCO világörökség részének számító észak-spanyolországi Altamira-barlangban három új, legalább 20 ezer évesre becsült kéznyomatot azonosítottak kutatók.

Az Európai Unió által támogatott „Handpas: A múlt kezei” elnevezésű projekt keretében végzett dokumentációs munka során bukkantak rá és tanulmányozták behatóan a barlangrajzokat, amelyekkel együtt összesen kilencre nőtt az Altamira ismert paleolitikumi tenyérlenyomatainak száma.

1198
Kéznyomat az Altamira-barlang tetején. Digitálisan retusált fotó / Fotó: P. Saura, Museo di Altamira hivatalos Facebook-oldala

A szakértők „szinte teljes bizonyossággal” állítják, hogy a rajzok több mint 20 ezer évesek, korábbiak mint a barlang világhírű bölényábrázolásai, azonban nincsenek jó állapotban, ezért nehezen lehet őket észrevenni, és nehezíti a vizsgálatukat is – részletezte Carmen de las Heras, az Altamira Múzeum igazgató-helyettese.

1198 1
A 3-as számú kéznyomat. Mellette a digitálisan retusált fotó / Fotó: P. Saura, Museo di Altamira hivatalos Facebook-oldala

Beszámolója szerint a kilenc kéznyomból egy úgynevezett negatív technikával készült, vagyis a barlang plafonjára támaszkodó tenyeret festették körbe, a többit pedig épp fordítva csinálhatták, a befestett kezet nyomták a sziklafalra.

1198 2
A 4-es számú kéznyomat. Mellette a digitálisan retusált fotó / Fotó: P. Saura, Museo di Altamira hivatalos Facebook-oldala

Érdekességként kiemelte, hogy az egyik lenyomat gyereké lehet – erre utal annak mérete, valamint a rajz helyének magassága –, ami kivételesnek számít, mivel ebből az időszakból kevés hasonló lelet maradt fenn.

A Santander városától mintegy 30 kilométerre nyugatra található, 280 méter hosszú, több teremből, folyosóból álló mészkőbarlang mennyezetén 1879-ben fedezték fel az ősember festményeit és sziklarajzait.

1198 3
Kéznyom a barlangfalon, illetve digitális retusálás után / Fotó: P. Saura, Museo di Altamira hivatalos Facebook-oldala

A freskók az úgynevezett magdaléni kultúra idején, Kr. e. 13 500 körül készülhettek. A barlang sziklafalát, mennyezetét bölény-, vaddisznó-, vadló- és szarvasábrázolások díszítik.

A barlang 1985 óta számít a világörökség részének, ám látogatóinak számát erősen korlátozták, évente kevesebb mint 250 embert engednek be, akiket kisorsolnak a jelentkezők közül.

A turisták csak védőöltözetben léphetnek be az Altamira-barlangba, és 37 percet tölthetnek el odabent egy kísérővel.

A világ legrégebbi hasthagjét találták meg Dél-Afrikában

A tudósok egy apró kődarabot találtak, amelyen vörös-okker színű, egymást keresztező vonalak láthatók. A felfedezés azért szenzációs, mert 73 ezer évével ez a legrégebbi ismert, ember alkotta rajz, állítják a tudósok. Legalább 30 ezer évvel idősebb, mint az eddig ismert, legrégibbnek tartott rajz. A hashtagre hajazó követ a Blombos barlangban találták Dél-Afrika déli partján.

A korlátozásra a festmények megőrzése érdekében volt szükség. A nagy érdeklődés miatt viszont 2001-ben megnyitották az Altamira-barlang hasonmását az eredeti közelében, amely az elmúlt évben több mint 280 ezer látogatót fogadott.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból