Banksy a 21. század legismertebb és legnagyobb hatást kiváltó street art művésze, akinek projektjeiről a világ vezető közéleti lapjai is rendre beszámolnak. Képei immár csillagászati – dollárban és angol fontban is –, hétszámjegyű áron kelnek el a vezető aukciósházakban. Ki ez az „utcagyerek”, aki Molotov-koktélként robbant be az elitkultúra köreibe, sorra hülyére veszi a hülyéket, a fogyasztói társadalmat, a sznobizmust, a művészeti kánonokat? Megkíséreljük a lehetetlent: megrajzolni Banksy portréját. 

A Columbo felesége-díj győztese

A provokatív, a legális és a törvénytelen határmezsgyéjéből előszeretettel kilépő antikonformista művész sokkoló, vad ötletei nem tűrik a skatulyákat, műfaji besorolásokat. Kiismerhetetlen, műfajok és művészeti ágak határaival mit sem törődő projektekkel lepi meg a világot, immáron két évtizede.

Banksy Viragbomba 1

Ha csak a végeredményeket nézzük, mintha egy huszonéves, kifogyhatatlan energiákkal rendelkező örök lázadó rezonálna a legaktuálisabb problémákra. Sosem lehet tudni, a világ mely utcájának sarkán tűnik fel egy stencilezett patkány, vajon mikor akasztja ki a festményét a Mona Lisa mellé, hogyan hekkel meg egy rendezvényt, egy celebet, a saját aukcióját vagy töri át az izraeli nyugati falat.

. . Scar of Bethlehem. A modified nativity set for the @walledoffhotel

No Description

A Banksy néven alkotó, street artosként induló művész feltehetően valamikor az 1970-es évek elején-közepén született Bristolban. A graffitizéssel az 1990-es években került kapcsolatba egy underground csoportban, a Bristol’s DryBreadZ Crew tagjaként. Itt találkozott 3D-vel, Robert Del Najával, aki nagy hatással volt rá. Del Naja szintén street artosként indult, majd a Massive Attack frontembere lett, és azóta is jó barátságban maradtak. Egy pár éve szárnyra is kapott a teória, miszerint Del Naja megegyezik a személyazonosságát sikeresen titkoló művésszel. Egyesek ugyanis összefüggést véltek felfedezni az együttes fellépéseinek helyszínei és a Banksy-rajzok megjelenése között, de aztán végül megcáfolták ezt az elképzelést.

A parlamentet csupán csimpánzok népesítik be – Banksy képe rekordáron kelt el

Banksy számára rekordot jelentő és a várakozásokat jelentősen felülmúló 9,9 millió fontért – több mint 3,7 milliárd forintért – kelt el az egyik leghíresebb és legnagyobb méretű képe, amelyen csimpánzok népesítik be a brit törvényhozás alsóházát. banksy képek, banksy parlament, devolver parliament

Az már önmagában művészet, hogy egy ennyire közismert alkotó közel két évtizede őrzi az inkognitóját, és eddig nem akadt senki a környezetében, aki elárulta vagy leleplezte volna. A szülei előtt sem ismert a kiléte, ők úgy tudják, hogy fiuk festőként és dekoratőrként dolgozik – ami végül is igaz.

Banksy Robin Gunningham Jamaika
Robin Gunningham, Az Egyik Erős Banksy-Teória Jelöltje / Fotó: Çapamag

A születési évszámát sem ismerjük biztosan, a keresztneve egy elszólás alapján Robert, Robin vagy Robden lehet, a vezetékneve tekintetében még nagyobb a bizonytalanság. Az viszont elképzelhető, hogy a terepmunkát rég nem egy ember, hanem egy csoport végzi.

A street art művész még pályája legelején váltott a graffitizésről a stencilezésre. Egy graffiti elkészítése ugyanis jóval aprólékosabb és időigényesebb munka, miközben ebben a gerillaműfajban nem csak maga a tevékenység, hanem az alkotás helye is illegálisnak, de minimum provokációnak számít.

Így hát, ha a rendőrség elől kell menekülnöd, vagy a branded részévé vált top secret inkognitód szeretnéd több évtizeden át megőrizni, nem mindegy, mennyi idő alatt készülsz el egy-egy utcai alkotással.

A legenda szerint éppen egy vonat alá bújt el a rendőrség elől, amikor meglátta a vagon stencilezett sorozatszámát, és innen vette az új technika ötletét.

Banksy ügynöke képeket tesz közzé a könyvében a titokzatos művészről

Több mint egy évtizeden át dolgozott együtt Banksyvel Steve Lazarides: az ügynöke, fotósa, sofőrje és kiállításainak szervezője volt 1997-től tizenegy esztendőn át. A férfi most könyvet készül kiadni a művész mellett töltött időszakáról Banksy Captured címmel, amelyben számos fotót is publikál róla, írja a .

A 2000-es évekre Banksy műveinek híre túllépett a bristoli underground körökön, köszönhetően egy fényképésznek, Steve Lazarides-nek is. Lazarides kezdetben fotókon értékesítette az utcaművész munkáit, majd pedig 11 éven át az ügynöke volt. Az ő sikeres háttérmunkájának köszönhetően is szárnyalt a Banksy-brand a világhírig.

A művészet 21. századi Robin Hoodja 

A street artos címke hamar szűknek bizonyult. A felvállalt témái miatt politikai és környezetvédelmi aktivistának is nevezik, de volt, hogy különböző művészi performanszokat, gerillaakciókat szervezett. Készített klasszikus stílusú szobrokat, olajfestményeket. Még filmeket is rendezett: a legismertebb a Kijárat az ajándékbolton át, amelyet 2010-ben Oscar-díjra is jelöltek dokumentumfilm kategóriában. 2001 óta könyveket is ad ki munkáiról, amelyeket saját szövegeivel magyaráz.

“Exit Through The Gift Shop” – Official Trailer [HD]

Bansky is the heartbeat of street art. Now see it yourself. This is how urban street culture is being made. Coming to theatres on April 16th, 2010. The first…

Szatirikus és olykor szürreális alkotásainak üzenete a gyerekmunkára, kizsákmányolásra, háború és erőszak értelmetlenségére, klímavédelemre, menekültügyre, szegénységre, társadalmi egyenlőtlenségekre, mindenfajta autoritás-ellenességre, a hatalommal való visszaélésre hívják fel a figyelmet.

De a fogyasztói társadalom számára is rendre görbe tükröt nyújt polgárpukkasztó, antikapitalista üzeneteivel, amelyek megmutatják, mennyire képmutató, kapzsi és sznob társadalomban élünk.

A tabutémákat, „szent teheneket” vagy a művészeti kánont is szemrebbenés nélkül megtrollkodja, ha az üzenet úgy kívánja. Mint ahogy nem kímélte az akkori bulvárvilág egyik képviselőjének, Paris Hilton (emlékszünk még rá?) debütáló cd-jét sem a 2006-os akciójával.

Wikipédia-oldal Banksy megrongált és tönkretett képeiről

A reakciók, a művek utóélete ebben a nem az örökkévalóságnak alkotó műfajban legalább annyira fontos, mint maga az üzenet. A street art műfajt magas szinten művelők örök ellenségei a városi tanácsok és az olyan illetékes elvtársak tisztviselők, mint akik szerint Banksy minden munkája puszta vandalizmus. 2009-ben a westminsteri városi tanács ki is mondta: Banksy-nek sincs több joga graffitizni, mint egy gyereknek.

Banksy Pulp Fiction Banan
Az Eredeti Koncepció / Fotó: Sotheby’S

A Ponyvaregény-jelenet története is jól illusztrálja a problémát: 2007-ben a londoni közlekedési vállalat lefestette az eredeti alkotást, amelyen John Travolta és Samuel L. Jackson fegyverek helyett banánokkal céloznak az ikonikus jelenetben. Erre Banksy is újragondolta és újrafújta a képet: banánfegyverek helyett ezúttal igazi fegyvereket rajzolt a két szereplő kezébe, akik banánjelmezt viselnek.

Banksy Gorilla In Pink Mask
A Rózsaszín Álarcos Gorilla Mára Már Kihalt / Fotó: Swns

A Banksy-műveket hordozó épületek értékesítése, tulajdonosváltása is érdekes kérdés. Nem mindenki értékeli ugyanis a sajátos örökséget. Így tűnt el mintegy tíz év után Banksy egyik legelső bristoli alkotása, a legendás rózsaszín maszkos gorilla, amikor az addigi városi klubként üzemelő helyiséget 2011-ben átalakította az új tulajdonosa. De volt tudatos eladó is, aki csak olyan potenciális vevővel állt szóba, aki később sem tesz kárt a műben, és az alkotást árát érvényesítette is az eladási árban. Az bizonyos, hogy minden tulajdonosnak, akinek az ingatlana „összebanksyződött”, megváltozott az élete.

Man is in shock after Banksy’s artwork appears in Port Talbot

Banksy has claimed responsibility for graffiti left on a garage in a Welsh town. The world-famous street artist visited Port Talbot in Wales, leaving a new a…

A Wales-i munkásnak, akinek egyszer csak megjelent a szánkózó kisfiú a garázsa oldalán, több ezer érdeklődőt-turistát kellett távol tartania az építménytől. De csak azóta alszik nyugodtan, amióta eladta a művet egy rajongónak, hatszámjegyű összegért.

Az undergroundból a mainstream élére

Banksy első ismertebb alkotását, a The Mild Mild Westet szülővárosa egyik házának falára festette 1997-ben.

Mild Mild West Defaced Banksy Bristolgraffiti
Rongálás / Fotó: Bristolgraffiti Blog

Az óriásplakát méretű kép több napon át, nappal készült, és egy Molotov-koktélt elhajító játékmackót ábrázol három rohamrendőrrel szemben. A festmény a ’90-es évek rendőri túlkapásai ellen emel szót, amikor az elhagyott gyárépületekben bulizó fiatalokat zaklatták sorozatos razziákkal.

Kiskapu az ajándékbolton át? Banksy elmondja, miért kényszerült pop-up boltot nyitnia

Gross Domestic Product (Bruttó Hazai Össztermék) néven nyitotta meg az ideiglenes boltját Banksy az angol főváros déli részén. Az „üzlet” tulajdonképpen egy régi szőnyegáruház helyén létesített kirakat-installáció, és fizikailag nem fogad vásárlókat. „Az apropója azonban a legkevésbé sem költői” – mondja a street artist.

Az egyik leghíresebb Banksy-kép 2002-ben került fel egy szürke falra London Shoreditch művésznegyedében. A lufit elengedő kislány (Girl with Baloon) alakját Mindig van remény címen is emlegetik a közelében lévő felirat miatt. Egy internetes szavazáson az Egyesült Királyság kedvenc műtárgyának választották 2017-ben. Ezt a képet értékesítették 2018 októberében a Sotheby’s árverésén, amely rögtön miután rekordáron, egymillió fontért elkelt, félig ledarálta önmagát, a jelenlévők teljes döbbenetére.

Ilyen még nem volt: Ledarálta magát az árverésen Banksy leghíresebb képe, amelyért 1 millió fontot fizettek

Ám alig, hogy valaki több mint 1 millió fontért megvásárolta az alkotást, a kép ledarálta magát. Darabokban jött ki a keretéből, mintha csak egy iratmegsemmisítőbe dugták volna – írja a The Guardian . A zseniális akcióról maga Banksy is posztolt egy képet az Instagram-oldalán: 1.2m Likes, 23.1k Comments – Banksy (@banksy) on Instagram: “Going, going, gone…”

Aztán Banksy is közzétett egy videót arról, hogyan építette a képkeretbe a távirányított szerkezetet. Valamint azt is bevallotta, hogy a cél a kép teljes megsemmisítése lett volna, ahogy a daráló tesztelése során is.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Banksy a 2000-es évek elején kezdett el tárlatokon is részt venni. A 2003-as Turf War volt az első jelentős londoni bemutatkozási lehetősége. Ez a kiállítás két dologról is emlékezetes maradt: egyrészt élő állatokat festett be – például két sertésre az angol rendőrautók pepita mintáját – másrészt pedig azért, mert itt adott utoljára interjút. Ráadásul tavaly nyáron előkerült egy felvétel, amelyen állítólag Banksy nyilatkozik, látszólag ezen az eseményen.

BANKSY – The lost interview

Lost ITV News interview with mysterious graffiti artist Banksy. Filmed at Turf War exhibition in London. Interview rediscovered 2019

A videó valódiságáról, pláne Banksy személyéről azonban a legnevesebb lapok sem mertek biztosat állítani.

Mint a búcsúban: Lady Di a tízfontoson, tapétamintás élő elefánt, pop-up nyomorpark

A Kijárat az ajándékbolton át című filmben Banksy elmeséli az egyik legelső tömegtrollkodásának történetét. Az eset 2004-ben történt, amikor egy londoni fesztiválon Diana hercegnő arcképével (a királynő képmása helyett) ellátott tízfontos bankjegyeket kezdtek el osztogatni. Amikor észrevették, hogy az emberek elkezdenek a „Banksy of England” által kibocsátott, jól láthatóan hamis, fénymásolt tízfontosokkal fizetni a vendéglátóhelyeken, gyorsan leállították az akciót.

Banksy Diana Tizfontos Bankjegy Banksy Courtesy Of Pest Control Office
A Di-Faced Tenner / Fotó: Pest Control Office

Megijedtek, hogy a nagy mennyiségben osztogatott hamis pénzek miatt feljelenti őket egy becsapott kocsmáros. Később, az interneten 200 font körüli árfolyamon cseréltek gazdát a fénymásolt bankjegyek. Tavaly, 2019-ben pedig még a British Múzeum hamis bankjegyek gyűjteményébe is bekerült egy igazoltan Banksy-től származó darab. Egy Di-Faced Tanner lett tehát az első, hivatalos úton a múzeumba került Banksy-mű.

Kerültek azért korábban is Banksy-alkotások a világ legnevesebb múzeumaiba, csak nem éppen hagyományos úton.

Amikor a brit művész New Yorkban járt 2005-ben, ellátogatott a Metropolitan Múzeumba, és kiakasztotta egyik festményét, a You Have Beautiful Eyes-t.

You Have Beautiful Eyes Banksy
Fotó: Met Múzeum, New York

Aztán a MOMA-ba és a New York-i Természettudományi Múzeumba is vitt a képeiből. Elmondása alapján testvére adta neki az ötletet, amikor otthon Banksy jópár képét kiselejtezte. Amikor a művész számonkérte, azt válaszolta, azért dobta ki őket, mert ezek nem olyan képek, amiket a Louvre-ban kiállítanának.

A 2006-os év anyagilag is fordulópontot hozott Banksy számára:, ekkor már ötszámjegyű összegekért keltek el a munkái. Christina Aguilera 25 ezer fontért vásárolta meg a Viktória királynőt félreérthetetlen pózban ábrázoló képét. Az Andy Warhol-féle Marilyn-sorozat stílusában készült Kate Moss-festmény pedig 50 ezer fontért kelt el a Sotheby’s aukcióján.

A Banksy körüli hájp felértékelte az egész street art stílust, így a „Banksy-hatásnak” köszönhetően más utcaművészek is átkerültek a mainstream kultúrába a brit fenegyerek farvizén.

De izgalmas projektekben is bővelkedett ez az év. Ekkor csempésztek be Disneylandbe egy bábut, amelyre a guantanamói rabok egyenruháját adták. Az akció során kis híján elkapták Banksy-t, az akciót filmező stábtagot viszont pár órán át fogva tartották a biztonsági szolgálaton. A jelenet szerepel a Kijárat az ajándékbolton átban is.

BANKSY at Disneyland 2006

Graffiti artist Banksy has struck again, this time erecting a life-size sculpture of a Guantanamo Bay inmate at Disneyland. Families visiting the Los Angeles…

A Paris Hilton-trollkodás és egy tapétamintásra befestett élő elefánt kiállításán túl még a londoni Sohóban „megölt” telefonfülke számít nagy dobásnak. Az ikonikus tárgy két év múlva több mint félmillió dollárért kelt el egy árverésen.

Basky, amikor a hekkert hekkelik

Idén 2020. február 1. és április 30. között Budapesten állomásozik a The Art of Banksy: Without Limits című kiállítás a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében, a Tesla Loftban (1075 Budapest, Kazinczy u. 21.).

Banksy képeiből először nyílik kiállítás Budapesten

Amszterdam, Párizs, Berlin és a világ más metropoliszait körbejáró Banksy-kiállítás nyílik februárban Budapest belvárosában, a Tesla Loftban. Annak ellenére, hogy még mindig homály fedi Banksy kilétét, napjaink egyik legfelkapottabb művésze. Munkái nem csak világszerte ismertek, több millió forintért cserélnek gazdát, hanem kiállítást is rendeznek a beleegyezése nélkül.

A világ számos nagyvárosában járt már a kiállítás, amelyről fontos azt is tudni, hogy a Banksy-brandtől független esemény, amely a művész engedélyével nem rendelkezik.

https://www.instagram.com/p/BmgWWO9BvwT

Korábban, 2012-ben rendeztek már kiállítást a tiszteletére a Műcsarnok alagsorában a legjobb street art művészeink munkáiból. A legemlékezetesebb magyar vonatkozású esemény azonban a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nevéhez fűződik. A Massive Attack-teória alapján tökéletes időzítéssel, az együttes budapesti koncertje után nem sokkal, 2018. nyarán egy belvárosi bérház falán megjelent egy stencilezett Orbán Viktor-ábrázolás.

Sebő Ferenc a Banksy-ügyről: “A miniszterelnök egy infantilis, megalomán imposztor” – Interjú

ContextUs: Mint kiderült, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt áll az ál-Banksy street art mögött. Miért éppen a felcsúti kisvasútra akartatok reflektálni? Nem a felcsúti kisvasútra akartunk reflektálni, hanem arra, hogy szerintünk a Thomasos rajzfilm egy nagyon szar mese. Google it. Did you know? ContextUs: Ha nem “írjátok alá” Banksy-ként, vélhetően akkor is bejárta volna a magyar sajtót.

A felcsúti kisvasút-projekt szellemi atyja Thomas-on, a rajzfilmből ismert gőzmozdonyon ül. A sajtóban pillanatok alatt elterjedt, hogy maga Banksy készíthette, pedig a „Basky” kézjegyből sejteni lehetett, hogy annyi köze lehet hozzá, mint a világmárkának az adios tornacipőhöz.

Baksy Orban Szentendre Mkkp
Fotó: Iván Júlia

De médiahacknek tökéletes volt, és bár a budapesti falfestmény másnapra eltűnt, Szentendrén megtekinthető a kamu-Banksy, de eredeti Basky-másolat. Legalábbis tavaly nyáron még megvolt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.