58. Biennálé Velence: 2000 könyv a száműzött íróktól – Kiállítás nyílik a zsidó gettóban

Hamarosan nyílik az 58. Biennálé Velencében. Az író-keramikus Edmund de Waal az 500 éves zsidó gettónak szeretne emléket állítani az alkalom jóvoltából.

A művész gyönyörű témát választott a velencei Biennálé megnyitójára. A 16. századi Ghetto Novo Velence észak-nyugati részén található. A zsidó lakosságot 1516-ban választották külön a keresztényektől. Végül 1797-ben Napóleon szabadította fel őket.

lo
Edmund de Waal alkotása / Fotó :The Art Newspaper

A zsinagóga a Zsidó Múzeum részét képezi, amelyet 1953-ban alapított a városban élő zsidó közösség. Ahogy de Waal mondja, mindig is egy ilyen projectről álmodott.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A száműzetésről szól, ami azt jelenti, hogy egy másik országba kell költözni, más nyelvet beszélni. A szakrális énekeknek, zsoltároknak köszönhetően születhetnek meg az új installációk, amelyek a száműzésről szólnak[/perfectpullquote]

— mondja de Waal.

Alkotása egy kétrészes installáció része. A porcelánból, márványból és aranyból épült műremek a hely rendkívüli irodalmi és zenei örökségére reflektál. Ez lesz az első, hogy a Nők Galériájában modern kiállítás nyílik.

Berlinben zsidók és muszlimok tandem-bicikliztek az antiszemitizmus és iszlámfóbia elleni tiltakozásként

Mint írtuk, a Brexit óta erősödik a rasszizmus Nagy-Britanniában. Az iszlámfóbia és az antiszemitizmus Európa más országaiban is komoly problémát jelent. Németországban közös tandem-biciklizést szerveztek rabbik és imámok ez ellen tiltakozva és a vallások közötti kölcsönös tisztelet kimutatása jegyében. Ezzel az eseménnyel akarják felhívni a figyelmet a Németországban tapasztalható erősödő rasszizmusra és antiszemitizmusra.

A zsoltár második részében a művész átveszi az Aula Magna szobát, amelyben kulturális események zajlottak. Tulajdonképpen egy pavilont épít az épületen belül, amelyben 2000 könyv lesz megtalálható a száműzött íróktól. Mind lefordítva. A falakon pedig 4 vitrin lesz elhelyezve porcelán edényekkel, amelyet a reneszánsz művész, Daniel Bomberg ihletett. A programon mindkét térben előadásokat, vitabeszélgetéseket szerveznek a migráció és a száműzés témájában.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból