Kiáltványok világa 13 csatornás videóinstallációban – Julian Rosefeldt: Manifesto a Nemzeti Galériában

Julian Rosefeldt 2015-ben készítette el nagyszabású filminstallációját, amely a 20. század művészetére oly jellemző manifesztumok világát idézi fel. Ezek a kiáltványok a különböző irányzatok, izmusok felütéseként egy-egy mozgalom kezdeténél születtek.

Céljuk, hogy minél élesebben és megkülönböztethetőbben hirdessék kiötlőik új és formabontó művészeti elképzeléseit.

A szövegek sokszor felháborították a kor konzervatív polgári közönségét! A futurista kiáltvány (1909), a dadaista kiáltvány (1918) vagy legutóbb Lars von Trier filmkiáltványa (1995) váltott ki heves reakciókat filmszakmai körökben.

Rosefeldt munkája ezt a mára divatjamúlt kifejezési formát aktualizálja a jelenben. A 12 különböző élethelyzetet képzel el a társadalom legkülönbözőbb rétegeiben, amelyeket egy-egy 10 perc 30 másodperces filmetűdben fogalmaz meg.

Ezeknek minden esetben egy kiemelt karakter a főszereplője, melyet a zseniális, Oscar-díjas Cate Blanchett alakít.

Hol TV-bemondóként, hol szeméttelepen dolgozó munkásnőként, hol punkként, brókerként vagy hajléktalan férfiként jelenik meg a filmkockákon, hogy eljátssza a szereplők életét.

A Manifesto című filmben egyszerre 13 szerepet játszik Blanchett – – ContextUs

A Manifesto című filmben hajléktalan férfitól tanárnőn és tévébemondón keresztül punkrockerig minden karakter bőrébe a kétszeres Oscar-díjas színésznő bújik. Installációnak indult, de a hamarosan induló Sundance filmfesztiválra játékfilm lett a Manifestóból, amelynek különlegessége már az előzetesből kiderül, Cate Blanchett ugyanis 13 karaktert játszik a filmben: többek közt tévébemondót, gyári munkást, tanárt és még tetovált punkot …

Mindeközben a monológok Julian Rosefelt manifesztumokból összeállított szövegmontázsai, amelyek egyedi értelmet adnak a bemutatott élethelyzeteknek.

A sötét térben elrendezett vetítővásznak a felfedezés lehetőségét adják a nézőnek.

A térben sétálva és leülve egy-egy vászon elé, észreveszi, hogy a filmek egy ponton összecsengenek és egyedi kórusként egy síkra emelik a teljesen eltérő egzisztenciájú szereplőket.

A Manifesztum Című Film Plakátja / Fotó: Aesthetica Short Film Festival

Mindezt Cate Blanchett kimagasló szintű játéka varázsolja felejthetetlenné és teszi egy kiállítótér különleges élményévé, amely egyszerre szól a mozgóképről, a színházról és a képzőművészet jelenkori útjáról.

Facebook-esemény: ITT

Időpontok: A kiállítás 2018. május 30-tól augusztus 12-ig látogatható

Helyszín: Magyar Nemzeti GalériaBudapest

Jegyár: 2.200 HUF, elővételben: 2.000 HUF, csoportos jegy: 2.000 HUF, elővételben: 1.800 HUF, 50% kedvezménnyel: 1.100. HUF, elővételben: 1.000 HUF, csoportos jegy 50% kedvezménnyel: 1.000 HUF, elővételben: 900 HUF, 10% kedvezménnyel (partnerkártyákkal): 2.000 HUF, 15% kedvezménnyel (Danubius törzsvendég kártyákkal): 1.900 HUF, 75% kedvezménnyel: 500 HUF

Jegyfoglalás: ITT

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból