Tudtad? Ez történik veled, ha sokáig nem elégülsz ki

Mindenkinek vannak szakaszok az életében, amikor egyszerűen nem igényli a szexet sem testileg, sem lelkileg. Ez természetes, és talán neked sem jutna eszedbe, hogy a nélkülözésnek hátulütői is lehetnek. Pedig így van!

Nem éled át az igaz szerelmet

giphy

Ezzel az állítással biztosan sokan vitatkoznának azok, akik jóval inkább a lélekre, semmint a testiségre helyezik a hangsúlyt. Mégis, az igaz szerelem kiteljesedése maga a szex, és ezt hormonális szinten is pontosan láthatjuk. A PEA elnevezésű hormon azért felel, hogy a jól ismert rózsaszín köd rátelepedjen az emberekre, azaz fülig szerelmesek legyenek.

Ez a hormon csökkenteni a szerveztedben levő szerotonin szintet, ami viszont azért felelős, hogy együnk, aludjunk, ellássuk magunkat, egyszóval éljünk.

A természet jól kitalálta: a megnövekedett PEA, a lecsökkent szerotonin együtt azért felel, hogy ne is lássunk a szerelemtől. Mondani sem kell talán, a PEA kifejezetten nagy mennyiségben termelődik szex során, ám a kapcsolat előre haladtával jelenléte drámaian csökken.

Kevesebb endorfinhoz jutsz

kielegules hianya jelei
Sharon Stone az Elemi ösztön filmben

Endorfinhoz sok módon juthatunk, hiszen boldogsághormont termel a szervezet, ha meglátjuk szeretteinket, megölelünk valakit, vagy végre ehetünk a kedvenc édességünkből. Azonban szó szerint endorfinlöketet kapunk egy-egy szeretkezés, orgazmus során. Kevesen tudják, de az endorfin egyfajta drog a szervezet számára, ugyanis pont a morfin receptorokra hat.

Egy kutatás szerint nem a rengeteg szex a jó házasság titka

Sokan azt hiszik, hogy a jó házasság titka a rengetegszex. A legújabb kutatások szerint azonban nem ezen múlik, hogy egy pár mennyi ideig marad együtt, hanem azon, hogy szex után a felek ki tudják-e aludni magukat. Ehhez kapcsolódóan pedig nagyon fontos kérdés, hogy a férfi és a nő együtt alszik-e.

Ez a hormon felelős tehát azért, hogy a szex igazi kéjes, extázist okozó érzéssé fokozódjon, egyszóval elérd a csúcspontot.

Részben tehát erre is visszavezethető a korábban tárgyalt bekezdés: a drogosok is azért válnak függővé, mert mind többet és többet akarnak az anyagból.

Valahogy így működik a szex is: ha jó, akkor egyszerűen nem kaphatsz belőle eleget.

Az önkielégítés is számít

giphy

Attól, hogy aktuálisan nincs partnered, még nem kell száműznöd az életedből a gyönyört. Már csak azért sem, mert láthatod, milyen sok pozitív hatása van. Sőt, ha belegondolunk, az előbbiek alapján vonzóvá tesz, és nem válsz teljesen „unottá” ezen a téren, folyamatosan fenntartod az érdeklődésedet aziránt, hogy megtaláld az igazit.

Egy szó, mint száz, az önkielégítés tökéletes módja annak, hogy átélj néhány orgazmust, függetlenül attól, hogy van-e partnered, vagy nincs. Elsődleges szerepe van abban, hogy megtanuld, mi esik igazán jól, mit szeretsz az ágyban.

Ezt később megmutathatod a barátodnak (feltéve, hogy számára nem egyértelmű), illetve addig is élvezheted az orgazmus pozitív hatásait – aktuálisan, és hosszútávon egyaránt.

Egyre inkább aszexuális leszel

giphy

Bármennyire furcsa, de minél ritkábban szexelsz, annál kevésbé fogod kívánni az együttléteket. Persze, egy darabig még izgalmas lehet a várakozás, sok párnak kifejezetten jól tesz, ha néhány hetet külön töltenek, hogy aztán újult erővel vágjanak bele a házasélet testi-lelki örömeibe.

Azonban nem célszerű túl sokáig húzni az időt – legalábbis ezt mutatják a felmérések. Részben azért, mert megszokod a nélkülözést, részben pedig azért, mert nem kapja meg a tested a szexszel járó hormonokat.

Szóval, ha nem bújsz ágyba senkivel, akkor nem is igazán érdekel a kérdés később sem. Ezt könnyen megfigyelheted magadon: ha sokáig nem volt partnered, majd rátalálsz az ideális férfira, valószínűleg állandóan ágyba szeretnél bújni vele.

Pedig odáig tökéletesen elvoltál szex nélkül is!

Milyen pozitív hatásai vannak?

giphy

Oké, talán annyira nem értékeled az igaz szerelem témakörét, maga a szex sokkal jobban érdekel. Ez is érthető. Lássuk akkor, milyen jótékony hatásai vannak még az orgazmusnak!

Először is kiváló fájdalomcsillapító, egyeseknél megszünteti a fejfájást, másoknál a menstruációs görcsökre van jótékony hatással. Kiváló a feszültség levezetésében, nem csak stressz-, hanem unaloműző is egyben. Ez segít, hogy a mindennapokban türelmesebb, kiegyensúlyozottabb legyél, és könnyebben merülj álomba.

Ha pedig már a hormonokról beszéltünk korábban, meg említenünk a DEHA-t is, ami orgazmus hatására termelődik a szervezetben, és hozzájárul az agy működéséhez, illetve a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Ezeket nem élvezheted olyan jelentős mértékben, ha hanyagolod az együttléteket.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból