Olvasom Kihirdették a Horváth Péter Ösztöndíj 10 jelöljét

Kihirdették a Horváth Péter Ösztöndíj 10 jelöljét

Promóció

Idén 5. alkalommal adják át a kortárs magyar irodalom fiatal alkotóit támogató Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat. Mutatjuk a 10 jelöltet, akik közül valaki elnyeri az év legnívósabb irodalmi ösztöndíját.

Promóció
- Advertisement -

Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur) célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötetet megjelentető, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése.

A legjelentősebb pénzösszeggel járó hazai irodalmi ösztöndíjat dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre.

Az ösztöndíj összege nettó 6.000 Euro (azaz körülbelül 1, 8 millió forint). A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti, valamint a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott, jelentős összegű külön ösztöndíjjal járó – ugyancsak egy hónapos – berlini alkotói tartózkodásra is. Az ösztöndíjat első ízben, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Áfra János, 2016-ban pedig Bencsik Orsolya nyerte el.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Parti Nagy Lajos, Keresztury Tibor és Szilasi László.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium Berlin és a Litera (Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén ünnepélyes keretek közt, a sajtó jelenlétében adják át – az idén 2017. november 30-án, csütörtökön 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A versenyben maradt három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelölt nevét a Litera egy héttel a díjátadás előtt, 2017. november 23-án ismerteti. A díjátadón közreműködik Tóth Evelin (ének) és Kézdy Luca (hegedű).

A kuratórium által a kiadók javaslatai alapján összeállított Top10-es lista az idén a következő:

Bognár Péter (1982): A fényes rend (Magvető, 2017)

Bognár Péter korábbi köteteiben már kölcsön vette más műfajok nyelvezetét, aBulvárban a sajtó, A rodológia rövid történetében pedig a tudomány nyelvén szólalt meg. Ezekhez hasonlóan az új kötetben is a nyelvé lesz a főszerep. A fényes rendben iskolás kori füzetéhez nyúl vissza, egy gyermek hangján szólal meg, a gyermekkori önkifejezés nehézségeivel, határaival küzd.

Bódi Péter (1991): Hipster (Kalligram, 2017)

“Én egy-két hetente elolvasok egy könyvet, foglalkozom kiállításokkal, zenével, ilyesmi, aztán kénytelen vagyok végighallgatni azt, ahogy az idősebbek, akik már nem olvasnak – mert univerzálisan műveltnek tartják magukat, és amúgy sincs idejük -, bort vedelve, gyógyszert zabálva arról értekeznek, hogy a füvezés tönkreteszi a fiatalokat. Ti tesztek tönkre minket, nem a fű”

Czinki Ferenc (1982): A pozsonyi metró (Scolar, 2017)

http://contextus.hu/van-is-nincs-is-beszelgetes-a-pozsonyi-metrorol-czinki-ferenc/

Ferencz Mónika (1991): Hátam mögött dél (Scolar, 2017)

Ferencz Mónika: Összeszedettebbé tett a Hátam mögött dél – Videóinterjú / ContextUs

Termékeny visszhangra lelt a Hátam mögött dél, hiszen számos helyen bemutathatta már Ferencz Mónika a kötetet, első kötetekhez viszonyítva számos kritikát kapott, amelyek inkább pozitívak. Az interjúban beszélgettünk a költőnővel a címadásról, a kötetben szereplő motívumokról, gyermekkorról, debütkötetek jellemzőiről, elsőkötetesek kényszereiről és pályaválasztásról is.

Hevesi Judit (1990): Holnap ne gyere (Magvető, 2017)

Hevesi Judit: Jobban látható a női irodalom – Interjú / ContextUs

Előző köteted, a Hálátlanok búcsúja egyik főtémája a gyász, a mostani kötet, a Holnap ne gyere azonban inkább a párkapcsolat utáni űrre fókuszál. Hogyan érzed, valami újba kezdtél ezzel, vagy már megkezdett témákat folytattál? Minden könyv egy új terep, új formát és munkát is jelent, de én azt gondolom, hogy a Holnap ne gyere és a Hálátlanok búcsúja a gyász mentén tematikusan kapcsolódik egymáshoz.

Potozky László (1988): Égéstermék (Magvető, 2017)

A nagy visszhangot kiváltó generációs regény, az Éles szerzőjének új könyve egy olyan utópiát mutat be, amely bármikor valósággá válhat: forradalom tör ki a 2010-es években egy közép-kelet-európai ország fővárosában. Alulnézetből látjuk, hogyan válik egy kívülálló a népfelkelés részesévé, és hogyan gyalogol át rajta a történelem anélkül, hogy azt ő észrevenné. Végignézi, ahogy felfordul körülötte a kiábrándult, kétszínű világ, de a barikádtüzek füstjével együtt a remény is elszáll. Ingerszegény létezés egy ingerült társadalomban, ahol a hősiesség legfeljebb csak félreértés.

Szerényi Szabolcs (1986): Éhség (FISZ, 2017)

Korog az agyunk, ha Szerényi Szabolcs szövegeit olvassuk. A test és lélek homályos kategóriák, egyetlen hatalmas bendő leszünk, mindenünk a vágy. Vágyunk arra, hogy mediterrán cserjét ültessünk magunkba, hogy daganatos szerveket együnk, vagy, hogy penészes mosogatószivaccsá változzunk. Mert az éhség az új vallás. A kisprózák steril és embertelen világát felrobbantja az abszurd vágy, melyet a túlfogyasztás mámora hajt. Szerényi látványkonyhája kellemetlen attrakció, hiszen a konzumgépek megvadulnak, szétélveznek és végül önmagukat is feltálalják. Szegény agyunk mégis habzsol tovább, mert egyetlen kincsünk az éhség – írja Nemes Z. Márió a fülszövegben.

Tóth Kinga (1983): Holdvilágképűek (Magvető, 2017)

A kötettervével 2014-ben nyerte el a Móricz Zsigmond alkotói ösztöndíjat, aHoldvilágképűek nem csak magyarul fog idén megjelenni, hanem angol és német nyelven is. A kötetében a betegség és a betegség hatására átalakuló emberi test kapja a főszerepet. Nehéz kategóriákba sorolni az új könyvet, olvasható prózaként, de akár szabadversként is. Tóth Kinga Popella Dórával közösen egy ruhakollekciót is tervezett a kötet vizuális anyagának felhasználásával, mellyel a Veleszületett Betegségek Országos Szövetsége által hirdetett designpályázatán is szerepeltek. A kötetből itt olvasható részlet.

Turi Tímea (1984): Anna visszafordul (Magvető, 2017)

Az Anna visszafordulban Turi Tímea irodalmi, mitológiai és hétköznapi nők sorsán keresztül vizsgálja a két nem közti munkamegosztást és annak konfliktusait. A kötetben a férfi-női kapcsolatokon kívül fontos szerepet kapnak a felnőtt élet nehézségei, játszmái és a társadalom problémái. Ezek a problémák Turi előző kötetiben is már hangsúlyosak voltak, most azonban kicsit másképp, más szemszögből vizsgálja ezeket.  A kötetből itt olvasható részlet.

Závada Péter (1982): Roncs szélárnyékban (Jelenkor, 2017)

http://contextus.hu/zavada-peter-nem-hiszek-a-versek-onterapias-hatasaban/

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3