A Tajvani Nemzetbiztonsági Hivatal, a tajvani hírszerzés (NSB) vezetője, Csiu Kuo-cseng csütörtökön közölte, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető beteg – jelentette a CNA tajvani állami hírügynökség.

A tajvaniak felkészültek Kim Dzsong Un halálára

Április 25-én felkavarta a világ- és magyar sajtót, hogy kínai és japán szilárd források szerint Észak-Korea diktátora, Kim Dzsong Un meghalt. Sőt, már el is kezdték találgatni az amerikaiak, ki lehetne az utódja. Legesélyesebb a húga, Kim Jodzsong lenne. Más forgatókönyv szerint az elitnek az a része, amely Kínára támaszkodik, saját vezetőt jelölhet, egyes csoportok a diktátor száműzetésben élő unokatestvérét Kim Han-solt látnák szívesen az ország trónján. Az ismeretlen országban tartózkodó 25 éves ifjú, Kim Dzsonnam, a vélhetően Kim Dzsongun parancsára megöletett féltestvér legnagyobb fia, aki liberális, nyitott gondolkodású.

Kim Dzsong Un Meghalt Eletben Van Eszak Korea Koronavirus
Kim Dzsong Un, Észak-Korea Vezetője / Fotó: Mti / Észak-Koreai Hírügynökség

Néhány pillanatra nem a koronavírus-járványról szóltak a hírek. A CNA szerint Csiu ezt válaszolta a kormánypárt egyik képviselőjének kérdésére a parlamentben, de további részletekkel nem szolgált. A törvényhozó kérdésére, hogy az észak-koreai vezető életben van-e, az NSB vezetője elmosolyodott, és kitért a válasz elől. A tajvani ellenzék annak lehetőségével kapcsolatban intézett kérdést Csiuhoz, hogy Kim halála esetén hatalmi űr keletkezne Észak-Koreában.

Ezzel kapcsolatban az NSB vezetője elmondta, hogy a tajvani hírszerzés fel van készülve egy ilyen eshetőségre.

A visszavonult tábornok – aki korábban miniszter és vezérkari főnök is volt – elmondta, hogy az NSB rendelkezik információval az észak-koreai helyzetet illetően, de arról csakis “zárt ajtók mögött” beszélhetne, mivel ha azt nyilvánosan tenné, veszélybe sodorná a forrásokat.

Nem jelent meg a 15-ei parádét megelőző napokban sem

Az észak-koreai vezető egészségi állapotával kapcsolatos találgatások először azt követően merültek fel, hogy nem jelent meg április 15-én az államalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésének évfordulóján tartott megemlékezésen, holott Észak-Koreában ez a legnagyobb ünnep. Az észak-koreai vezető már az április 15-i parádét megelőző napokban sem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Minden manipulált: Ilyen a mindennapi élet Észak-Koreában

Max Pinckers belga fotóst kérte fel a The New Yorker magazin, hogy készítsen fotókat Észak-Korea valódi arcáról. Nos, a fotós tudta, hogy ez lehetetlen lesz. Evan Onos újságíróval minden lépésüket figyelték. – nyilatkozat Onos. Max Pinckers felesége is elkísérte, Victoria, aki segédkezett a fotók elkészítésénél.

A CNN amerikai hírtelevízió a múlt héten azt közölte, hogy Kim Dzsong Un szív- és érrendszeri műtéten esett át. Sőt, megjegyezte, súlyos az állapota.

Más források szerint Észak-Korea legszorosabb szövetségese, Kína szakértői csoportot, köztük orvosokat küldött Phenjanba.

A KCNA észak-koreai hírügynökség legutóbb április 12-én írt arról, hogy a legfőbb vezető megjelent az országot irányító Koreai Munkapárt politikai bizottságának ülésén. Azonban azóta nem jelentett a vezető tevékenységéről. Fontos megjegyezni, hogy ez rendszeresen vezető hír a pártállami médiánál.

A dél-koreai egyesítési miniszter szerint nagyon is él Dzsong Un

A két Korea kapcsolatával foglalkozó Kim Jön Csul dél-koreai egyesítési miniszter mindazonáltal nemrég a parlament külügyi bizottságának ülésén hiteltelennek nevezte az észak-koreai vezető állapotával kapcsolatos meg nem erősített jelentéseket.

15 év múlva Észak-Korea és Dél-Korea együtt rendeznek olimpiát?

A két Korea képviselői szerdán bejelentették, hogy közös pályázatot nyújtanak be a 2032-es nyári olimpia megrendezésének jogára. A bejelentésre egy közös nyilatkozatban került sor a phenjani csúcson Kim Jong-Un észak-koreai vezető és Moon Jae-in dél-koreai elnök találkozóján. A nyári olimpiai játékok közös rendezése olyan fokú együttműködést és kölcsönös bizalmat előfeltételez, amire még nem volt példa a Koreai-félsziget kettészakítása óta.

Sőt, “álhíreknek” minősítette őket.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Rendelkezünk olyan hírszerzési információkkal, amelyek lehetővé teszik, hogy magabiztosan azt mondhassuk: nincsenek szokatlan jelek (Észak-Koreában)[/perfectpullquote]

– fogalmazott.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk