Észak-koreai média: Feltűnt Kim Dzsongun, átadott egy műtrágyagyárat

Kim Dzsongun húsz nap távollét után ismét feltűnt a nyilvánosság előtt Észak-Koreában, írja a helyi médiára hivatkozva a dél-koreai Yonhap hírügynökség.

Április 11-e óta nem tűnt fel

A Yonhap szerint az észak-koreai vezető egy szucsoni műtrágyagyár átadóján jelent meg, ottani idő szerint szombaton. Fotók is megjelentek az avatóról, és az észak-koreai elnök a fotók tanúsága szerint maga vágta át az avatási szalagot, a munkások lelkesen üdvözölték és elkísérte a ceremóniára húga, Kim Jo Dzsong is, írja az MTI.

kim dzsong un eletben
Dzsongun (j) és húga, Kim Jo Dzsong (b) átadják a műtrágyagyárat. A helyi média, a Yonhap állítása szerint pénteken, május elsején adták át / Fotó: Yonhap

Jo Dzsong egyébként utódja lehetett volna Dzsongun halála esetén több külföldi média szerint is. Ez az első alkalom, hogy Kim Dzsongun április 11-e óta feltűnt a nyilvánosság előtt.

kim dzsong un
Kim Dzsongun észak-koreai vezető szucsoni látogatásáról szóló híradás a szöuli vasútállomás egyik tévéképernyőjén 2020. május 2-án / Fotó: Jung Yeon-Je

Miután az észak-koreai vezető április közepén hiányzott az ország és a párt egyik legfontosabb ünnepéről, a kommunista állam alapítója, Kim Ir Szen születésnapja tiszteletére rendezett megemlékezésről, elterjedt, hogy a még csak 36 éves Kim Dzsongun keringési rendszerét megviselte a sok dohányzás és a súlyfölösleg, ezért április 12-én szív- és érrendszeri műtétet kellett végrehajtani. Sőt, az is kiszivárgott, hogy a beavatkozás ellenére válságos állapotban fekszik a Phenjan melletti Hjangszan üdülővárosában, sőt, talán már meg is halt.

Az észak-koreai média is hírt adott róla

Az egymásnak teljesen ellentmondó hírek – melyek az ég világon semmi gond nincstől egészen a vegetatív állapotban fekszik a halálos ágyán-ig mindenfélét állítottak – után április végére kezdett tisztulni a kép, és Dzsongun saját szerelvényének mozgása alapján a diktátor valószínűleg Észak-Korea keleti részén, Vonszan kikötőváros pártelitnek fenntartott üdülőjében tartózkodik.

A tajvani hírszerzés szerint nagyon beteg Kim Dzsong Un, a dél-koreaiak azt mondják, nagyon is él

Április 25-én felkavarta a világ- és magyar sajtót, hogy kínai és japán szilárd források szerint Észak-Korea diktátora, Kim Dzsong Un meghalt. Sőt, már el is kezdték találgatni az amerikaiak, ki lehetne az utódja. Legesélyesebb a húga, Kim Jodzsong lenne.

Most húsz nap után végül Észak-Korea hírügynöksége is azt jelentette, hogy Dzsongun, a kommunista ország vezetője megjelent nyilvánosan egy műtrágyagyár felavatásán.

Tegnap a dél-koreai miniszter merőben mást állított

Egy Észak-Koreából elmenekült, Dél-Koreában minap parlamenti mandátumot szerzett képviselő, Ji Seong-ho május elsején azt állította, hogy 99%-os valószínűséggel múlt hétvégén meghalt Dzsongun észak-koreai diktátor.

kim dzsong un eletben van meghalt
Kim Dzsong Un / Fotó: Kin Cheung

Várakozása szerint, írja a Korean Times, a halálhírt ezen a hétvégén be is fogják jelenteni – számolt be a drámai hírről a Korean Times információi alapján.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból