Kim Kardashian Oscar utáni bulin viselt ruhája divattörténeti leckének se utolsó

Új trend uralta az Oscar utáni bulikat. Ebbe illeszkedik a Kim Kardashian által választott ruhakülönlegesség, akinek tervezője egy igazán különleges személy. Cikkünkben a korábban múzeumban is kiállított ruhával és tervezőjével, Lee Alexander McQueennel szeretnénk megismertetni az olvasót.

A múlt nem könnyen múlik el

Az idei Oscar szettjeit végignézve feltűnő, hogy mennyire a vintage viszi a prímet. A Vogue ezt a gála legizgalmasabb trendjeként említette meg. Legyen szó Rooney Maráról vagy épp Margor Robbie-ról: mindketten korábbi, ám annál mutatósabb viseletekhez nyúltak vissza. A trend a vörös szőnyegen túl az after-partikon is dominált.

kim kardashian oscar gala 2020 vanity fair
Kim Kardashian az Oscar-gála utáni afterpartin / Fotó: Matt Baron / Shutterstock

A valóságshow-hős Kim Kardashian West egy Osztriga-ruhának hívott különös viseletben jelent meg a Vanity Fair magazin buliján. A darab divattörténeti kuriózum, Lee Alexander McQueen tervezte még 2003-ban. Összesen két ruha készült el, az egyiket Kanye West, a celeb férje karácsonyi ajándékként vette meg feleségének, írja a Vogue.

A romantikus barbár

McQueen neve a magyar olvasónak is ismerősen csenghet. A botrányairól és merészségéről egyaránt híres férfi 2010-ben lett öngyilkos. Búcsúlevelében azt kérte a testére találókról, hogy gondoskodjanak a kutyáiról.

Ő volt az első divattervező, aki egy testi fogyatékkal rendelkező modellt alkalmazott. 1999-ben új ruháját Aimee Mullins mutatta be, akinek mindkét lábát amputálták.

Hat testvére közül ő volt a legkisebb, ezért is igen szerény körülmények között nőtt fel. Tizenhat évesen egy olyan szabóságban kezdett el dolgozni, amit Mihail Gorbacsov is látogatott. II. Erzsébet királynő is kitüntette munkásságáért, továbbá négyszer lett ő a szigetország legjobb divattervezője.

Munkái az agressziót és az erotikát egyaránt megidézik, ami miatt több kritika is érte. Vizsgakollekciójának például Hasfelmetsző Jack volt a címe, míg egy másiknak Hegyvidéki erőszak. Elég nehéz elképzelni, hogy manapság súrlódások nélkül mutassanak be egy olyan kollekciót, ahol a nemi erőszakra való asszociációt nem is lehet félreérteni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„Az emberek gyakran agresszívnak találják a műveimet. De én egyáltalán nem látom őket annak. Inkább romantikusnak, amik az emberi személyiség sötét oldalával kapcsolatosak” [/perfectpullquote]

 reagált McQueen a kritikákra.

Az osztriga Aphrodité egyik szimbóluma

Kardashian ruhája az Irere-kollekció része volt, aminek a változás volt a fő témája: legyen az fulladásos halál vagy más veszélyes határhelyzet. Az osztriga Aphrodité istennő egyik szimbóluma, ami a szenvedélyt és vágyat fejezi ki.

Kim Kardashian beperelte a divatcéget, amelyik folyton megjelölte a bejegyzéseiben

A Missguided ismert arról, hogy hírességek ruhadarabjairól mintázott termékeket árul kedvezőbb áron. Kardashian azt állítja, a cég illegálisan használta a nevét, és ezért legalább tíz millió dolláros kártérítést vár. Volt már példa arra, hogy Kim Kardashian Instagram-oldalán dollárlenyomatos szettet posztolt, de most meztelen női torzókkal lett tele a közösségi platformja.

A ruha még saját sztorival is rendelkezik: egy hajótörést mesél el, az őserdőben tovább bonyolódó cselekmény pedig hemzseg a kalózoktól, indiánoktól és konkvisztádoroktól.

Az Osztriga-ruha a Barbár szépség című kiállításon is megtekinthető volt, aminek a Metropolitan Művészeti Múzeum adott helyet.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból