Az antik torzót 2016-ban Belgiumban vásárolták meg Kim Kardashian nevében, de eredetileg Olaszországból lopták el.

A közel 2000 éves Athéné illegális útja

Az amerikai szövetségi nyomozóhatóság felszólította Kim Kardashiant, hogy szolgáltassa vissza azt az antik szobrot, amelyet még 2016 májusában vásárolt, mert szakértők szerint valószínűleg illegálisan került az országba, írja a Page Six

Mürón Szamoszi Athéné torzójaként ismert mészkőszobra az 1-2. században készülhetett, és a sztár egy belga galériától vásárolta meg. Azonban amikor egy 5,5 tonnás szállítmánnyal Európából Los Angeles-be érkezett a szobor, értesítették a hatóságot, hogy védett műkincs lehet a rakomány között.

Kim Kardashian Athene Szobor
Mürón Athéné-Torzója / Fotó: Getty Images

A vámosok negyven régiséget, modern bútort és dísztárgyat találtak a konténerben. A további ellenőrzések során azonban kiderült, hogy nincsenek rendben a szobor papírjai, így elkezdtek a származása után nyomozni.

2018-ban az olasz Kulturális Minisztérium egy régészt delegált, aki megvizsgálta a műalkotást. A szakértő megállapította, hogy lopott, és illegálisan csempészték ki Olaszországból, ezért most az olasz állam visszaköveteli.

Kapcsolódó cikk

Ezután a szövetségi nyomozók hivatalos beadványban felszólították Kardashiant, hogy adja vissza a szobrot. Az nem derült ki a szövegezésből, hogy a sztár tisztában volt-e a műtárgy eredetével.

Kim Kardashiannak semmi köze az antik szoborhoz

A milliárdos üzletasszony jogi képviselője reagált a felszólításra.

Kim sosem vásárolta meg a szóban forgó antik szobrot, most hallott először a létezéséről. Úgy véljük, hogy valaki visszaélhetett a nevével, és tudta nélkül megvásárolta a műtárgyat. A szobrot Kim sosem látta, nem is tudott az adásvételről. Támogatjuk a nyomozást, és reméljük, mielőbb sikerül visszajuttatni jogos tulajdonosának

– érkezett a meglepő válasz a reality-sztár menedzsmentjétől. 

Kardashian illegális műkincskereskedelem helyett mostanában inkább új hálóruha-kollekciójának promóciójával és válásával foglalkozott.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet