A kínai cenzúra kiakadt: törölte a South Parkot a netről

Pár nappal a Band in China című epizód után, a kínai hatóságok töröltek minden South Parkhoz kapcsolódó tartalmat a kínai interneten – írja a Collider

Band in China, azaz Kattan a bilincs Kínában – nagyjából így fordítható le magyarra annak a South Park-epizódnak címe, ami kiverte a biztosítékot a kínai cenzoroknál.

south park band in china S23E02 kína internet cenzúra
A kínai cenzúra törölte a netről a South Park sorozatkoz kapcsolódó tartalmakat / Fotó: Comedy Central

A szatírikus-szürreális animációs kultsorozat immár a 23. évadnál jár a Comedy Central csatornán, és az ominózus epizód 2019. október 2-án került adásba. A szóban forgó rész erősen bírálta a kínai cenzúrát, és az amerikai szórakoztatóipar erre adott válaszreakcióját, az öncenzúrát is kíméletlenül kifigurázta.

Hiába kérték a South Park elkaszálását, még három évadot rendeltek be

Három évad biztosan várható a South Park sorozat folytatásaként, amelyet maga a forgalmazó, a Comedy Central erősített meg csütörtökön, írja a . Noha a legutóbbi évadban a készítők a részek végén elhelyezett felhívásokban kérték, hogy szüntessék meg a sorozatot. Számos rajongó úgy értelmezte mindezt, hogy Matt Stone és Trey Parker – a készítők – így könyörögtek a szabadon engedésükért.

Pár nappal az adás után a kínai kormány teljesen elérhetetlenné tette a South Parkhoz köthető tartalmakat az országban. Október 7-én a sorozat 23. évadának kritikái eltűntek, a Weibo kínai közösségi oldal nem ad találatot a sorozat nevére. Az egyik fórum a keresésre azt írja ki:

A South Park oldala felfüggesztésre került a vonatkozó jogszabályok szerint.

De mi is történt a 299. South Park-részben? Randy Marsh, Stan apja Kínába utazik, hogy a családi biznisz, a marihuána-farm számára új üzleti lehetőségeket térképezzen fel. Már a repülőn észreveszi, hogy NBA játékosok és a Disney is hozzá hasonlóan nagy lehetőséget látnak a kínai piacban. Miki egér is feltűnik: személyesen smúzol a kínai tisztviselőkkel, hogy Kínában is levetíthessék a Marvel-, Pixar-, Csillagok háborúja-filmeket. Randy-t letartóztatják, miután füvet találnak a poggyászában, és az azonnal ítélő bíróság munkaszolgálatra és kommunista átnevelő-táborba kötelezi.

The Return of Fingerbang – “Band in China” – South Park

Kyle returns to South Park and gives Stan a great idea, but the boys realize they can’t betray their ideals. Watch the all-new episode, “Band In China” for F…

Stant eközben az Egyesült Államokban felkeresi egy zenei producer, aki portréfilmet akar készíteni az együtteséről. Stan kiakad, amikor megtudják, bizonyos témák nem kerülhetnek be a filmbe, hogy a cenzúra miatt piacképesek legyenek Kínában is:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Olyan korban élünk, amikor mi, amerikai srácok is csak olyan filmeket nézhetünk, amiket Kína engedélyez.[/perfectpullquote]

Nem állíthatjuk, hogy nem jogos a South Park kritikája. Elég csak a Queen történetének tavalyi megfilmesítésére, a Bohemian Rhapsody-ra gondolni! Igencsak „kínabarát” módon vágták meg, többek között erősen tompítva Freddie Mercury homoszexualitásának ábrázolását. A Vasember 3-ból pedig készült kifejezetten kínai verzió, amelyben mellékszereplőket ismert ázsiai színészek alakították. Meglepő módon ez a kísérlet visszafelé sült el: a kínai cenzoroknak nem tetszettek az extra jelenetek. Az oroszoknál pedig Elton John életrajzi filmjét, a Rocketmant cenzúrázták.

Freddie Mercury: „Hogy kiállja-e a zeném az idő próbáját? Nem leszek ott, hogy aggódjak miatta”

Felejthetetlen koncertek, féktelen bulik, meleg szeretők és drogok. Ha nem az énekhangját magasztalják, legtöbbször ezekkel a szavakkal jellemzik az énekest. De ismertük őt igazán? Összegyűjtöttünk pár érdekességet Freddie Mercuryról, amit nem biztos, hogy tudtál. Farrokh Bulsara-ként kevesen ismerik, pedig ezzel a névvel született 1946-ban, az afrikai Zanzibárban, egy párszi indiai család gyermekeként.

A két szerző, Trey Parker és Matt Stone a kínai cenzúra hírére a maguk szarkasztikus módján reagáltak is a Twitteren, és hivatalosan “bocsánatot kértek” Kínától:

No Title

Watch the full episode – https://t.co/[email protected] article – https://t.co/nXrtmnwCJB pic.twitter.com/Xj5a1yE2eL

Azaz: „Mint az NBA-t, szeretettel köszöntjük a kínai cenzorokat otthonunkban és a szívünkben. Mi is jobban szeretjük a pénzt a demokráciánál és a szabadságnál. Hszi Csin-ping (a Kínai Népköztársaság elnöke – a szerk.) egyáltalán nem hasonlít Micimackóra! Nézzétek a 300. South Park részt is! Éljen soká a Kínai Kommunista Párt! Legyen bőséges az őszi ciroktermés! Így már rendben vagyunk, Kína?”


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból