Nézem Film A kínai cenzúra kiakadt: törölte a South Parkot a...

A kínai cenzúra kiakadt: törölte a South Parkot a netről

Promóció

Pár nappal a Band in China című epizód után, a kínai hatóságok töröltek minden South Parkhoz kapcsolódó tartalmat a kínai interneten – írja a Collider

Promóció

Band in China, azaz Kattan a bilincs Kínában – nagyjából így fordítható le magyarra annak a South Park-epizódnak címe, ami kiverte a biztosítékot a kínai cenzoroknál.

A kínai cenzúra törölte a netről a South Park sorozatkoz kapcsolódó tartalmakat / Fotó: Comedy Central

A szatírikus-szürreális animációs kultsorozat immár a 23. évadnál jár a Comedy Central csatornán, és az ominózus epizód 2019. október 2-án került adásba. A szóban forgó rész erősen bírálta a kínai cenzúrát, és az amerikai szórakoztatóipar erre adott válaszreakcióját, az öncenzúrát is kíméletlenül kifigurázta.

Hiába kérték a South Park elkaszálását, még három évadot rendeltek be

Három évad biztosan várható a South Park sorozat folytatásaként, amelyet maga a forgalmazó, a Comedy Central erősített meg csütörtökön, írja a . Noha a legutóbbi évadban a készítők a részek végén elhelyezett felhívásokban kérték, hogy szüntessék meg a sorozatot. Számos rajongó úgy értelmezte mindezt, hogy Matt Stone és Trey Parker – a készítők – így könyörögtek a szabadon engedésükért.

Pár nappal az adás után a kínai kormány teljesen elérhetetlenné tette a South Parkhoz köthető tartalmakat az országban. Október 7-én a sorozat 23. évadának kritikái eltűntek, a Weibo kínai közösségi oldal nem ad találatot a sorozat nevére. Az egyik fórum a keresésre azt írja ki:

A South Park oldala felfüggesztésre került a vonatkozó jogszabályok szerint.

De mi is történt a 299. South Park-részben? Randy Marsh, Stan apja Kínába utazik, hogy a családi biznisz, a marihuána-farm számára új üzleti lehetőségeket térképezzen fel. Már a repülőn észreveszi, hogy NBA játékosok és a Disney is hozzá hasonlóan nagy lehetőséget látnak a kínai piacban. Miki egér is feltűnik: személyesen smúzol a kínai tisztviselőkkel, hogy Kínában is levetíthessék a Marvel-, Pixar-, Csillagok háborúja-filmeket. Randy-t letartóztatják, miután füvet találnak a poggyászában, és az azonnal ítélő bíróság munkaszolgálatra és kommunista átnevelő-táborba kötelezi.

The Return of Fingerbang – “Band in China” – s23e02 – South Park

Kyle returns to South Park and gives Stan a great idea, but the boys realize they can’t betray their ideals. Watch the all-new episode, “Band In China” for FREE – https://cart.mn/sp-2302

Stant eközben az Egyesült Államokban felkeresi egy zenei producer, aki portréfilmet akar készíteni az együtteséről. Stan kiakad, amikor megtudják, bizonyos témák nem kerülhetnek be a filmbe, hogy a cenzúra miatt piacképesek legyenek Kínában is:

Olyan korban élünk, amikor mi, amerikai srácok is csak olyan filmeket nézhetünk, amiket Kína engedélyez.

Nem állíthatjuk, hogy nem jogos a South Park kritikája. Elég csak a Queen történetének tavalyi megfilmesítésére, a Bohemian Rhapsody-ra gondolni! Igencsak „kínabarát” módon vágták meg, többek között erősen tompítva Freddie Mercury homoszexualitásának ábrázolását. A Vasember 3-ból pedig készült kifejezetten kínai verzió, amelyben mellékszereplőket ismert ázsiai színészek alakították. Meglepő módon ez a kísérlet visszafelé sült el: a kínai cenzoroknak nem tetszettek az extra jelenetek. Az oroszoknál pedig Elton John életrajzi filmjét, a Rocketmant cenzúrázták.

Freddie Mercury: „Hogy kiállja-e a zeném az idő próbáját? Nem leszek ott, hogy aggódjak miatta”

Felejthetetlen koncertek, féktelen bulik, meleg szeretők és drogok. Ha nem az énekhangját magasztalják, legtöbbször ezekkel a szavakkal jellemzik az énekest. De ismertük őt igazán? Összegyűjtöttünk pár érdekességet Freddie Mercuryról, amit nem biztos, hogy tudtál. Farrokh Bulsara-ként kevesen ismerik, pedig ezzel a névvel született 1946-ban, az afrikai Zanzibárban, egy párszi indiai család gyermekeként.

A két szerző, Trey Parker és Matt Stone a kínai cenzúra hírére a maguk szarkasztikus módján reagáltak is a Twitteren, és hivatalosan “bocsánatot kértek” Kínától:

South Park on Twitter

Watch the full episode – https://t.co/oktKSJdI9i @THR article – https://t.co/nXrtmnwCJB

Azaz: „Mint az NBA-t, szeretettel köszöntjük a kínai cenzorokat otthonunkban és a szívünkben. Mi is jobban szeretjük a pénzt a demokráciánál és a szabadságnál. Hszi Csin-ping (a Kínai Népköztársaság elnöke – a szerk.) egyáltalán nem hasonlít Micimackóra! Nézzétek a 300. South Park részt is! Éljen soká a Kínai Kommunista Párt! Legyen bőséges az őszi ciroktermés! Így már rendben vagyunk, Kína?”

Promóció
ForrásCollider
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3