A kínai sajtó visszavág a hongkongi tüntetések kapcsán felmerült amerikai kritikák miatt.

A kínaiak kritizálják az amerikaiak válságkezelését

Donald Trump amerikai elnök és kormányzatának a tüntetésekre adott kemény válasza alkalmat adott arra, hogy a kínai propaganda visszavágjon, írja a Variety. Az amerikai vezetés kiállt a hongkongi, kormányellenes tüntetők mellett. A kínai sajtó szerint a “fagyi visszanyalt” az álszent Amerikának. Annak ellenére is, hogy Kínában sem bánnak túl jól az etnikai kisebbségekkel, hiszen számos ujgur nemzetiségű él internáló táborokban.

Amerika Lazadas
Amerikai Lázadó / Fotó: Julio Cortez

Az Egyesült Államokban zajló tüntetések és a kormány reakciója rávilágít arra, milyen közel áll egymáshoz a kínai és az amerikai kormány politikája és ideológiája, ha a vezetést kritizáló tüntetésekről van szó. De nem csak ők ketten, hiszen amerikai jelentések szerint Oroszország, Irán és Kína egybehangzó üzenetekkel bombázza a népét a közösségi médiában.

“Az amerikai társadalom krónikus betegsége a rasszizmus. A feketék élete is élet. Az ő emberi jogaikat is biztosítani kell” – fogalmazta meg Zhao Lijian a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Az Anonymous miatt a “Fuck tha Police” szólt a rendőrségi rádiófrekvencián, és sorsközösséget vállalnak a tüntetőkkel

Floyd múlt szombaton történt halála miatt Amerika szerte tüntetések zajlanak, Donald Trump elnök pedig már a katonaság bevetésével fenyeget. Egy héttel a 46 éves afroamerikai férfi halála után kijött a hivatalos halottkémi jelentés. E szerint a férfinak leállt a keringése és a légzése a nyakát ért nyomás miatt.

A szóvivő azt viszont nem tette hozzá, hogy a koronavírus-járvány idején milyen diszkriminatív intézkedéseket hajtottak végre Guangdong tartományban, ahol a legnagyobb afrokínai közösség él. A tulajdonosok utcára tették a fekete bérlőket, kitiltották őket a metrókról és számos helyre kiakasztották a „feketéknek tilos” feliratokat, állt a Human Rights Watch szervezet jelentésében.

Zhao továbbá azt is kiemelte, hogy az amerikai kormány válaszreakciója a kettős mérce iskolapéldája.

“Megkérdezném a szóvivő (Nancy) Pelosit és külügyminiszter (Mike) Pompeo-t, hogy Pekingnek támogatnia kellene-e az amerikai tüntetőket, mint ahogy ők is támogatták a nagyszerű lázadókat Hongkongban” – tette fel a kérdést China’s Global Times főszerkesztője.

Párhuzamba állítható Kína és Amerika tüntetésekre adott válasza?

Az amerikai vezetés tüntetésekre adott válasza kísértetiesen hasonlít a kínai történelem egyik legsötétebb eseményére. A kínai kormányzat ugyanis 1989. június 4-én a békés tüntetésnek katonai erőszakkal vetett véget.

Fotók: Az Egyesült Államok-beli antirasszista tüntetések második napja

Bár a polgármesterek kijárási tilalmat rendeltek el, és sokak felháborodására Trump a Nemzeti Gárda bevetésével és gumilövedékekkel fenyegetőzik, a tüntetések nem látszanak csitulni. George Floyd halála miatt, valamint a fekete bőrű lakosság ellen fellépő rendőri brutalitás és a fehér felsőbbrendűséggel átitatott társadalmi berendezkedések ellen tüntetések sorozata kezd kibontakozni az Egyesült-Államokban.

A világ szeme tehát Amerikára szegeződik vajon, hogyan lesz képes kezelni azt, hogy saját állampolgárai tüntetnek az emberi jogokért. Ha leszerepelnek, akkor ezentúl megkérdőjelezhető az amerikai kormány emberi jogokért való beavatkozási vágya más országok hasonló eseményei kapcsán.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet