A kínai XL-Muse tervezőiroda által megálmodott Zhongshuge könyvesbolt Hangzhou városának egyik legkülönlegesebb pontja. És nem csoda: olyan, mintha Harry Potter iskolája, a Roxfort kapujába lépnénk be.

Az első Zhongshuge könyvesbolt Sanghajban nyílt meg még 2013-ban. Ez a Hangzhou városban, 2016-ban nyílt, 1400 négyzetméteres könyvesbolt egy bevásárlóközpontban található.
5760 E1548864886909
Vásárlók A Kínai Zhongshuge Könyvesboltban / Fotó: Getty Images
A zegzugos üzlet igazi építészeti kuriózumként van számon tartva. Bambusz erdőre hasonlító könyvespolcok, mesevilág-szerű gyerek olvasósarok és tágas olvasótermek várják az idelátogatókat.

Ettől eláll a lélegzeted! – A világ legmenőbb könyvesboltjai – – ContextUs

Annyi felderítetlen szépséget rejt világ, olykor azonban nem vesszük észre a leghétköznapibb dolgokat sem. Te gondoltad volna, hogy lehet külön könyvesbolt-művészetet kialakítani? Több minden miatt különböző egy-egy kultúra a világban, de egy mégis közös: könyveket, írásos emlékeket szinte minden ország kivétel nélkül őriz a történelmében, amelyre okkal lehet büszke.
A terek tágítására előszeretettel alkalmazták a tükrös felületeket. Ennek a technikának köszönhetően a polcok is végeláthatatlan magasnak tűnnek, amit a határtalan tudás metaforájaként értelmeztek a tervezők. Ugyanakkor valódi modern Roxfort látszatát kelti.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet