Nashville híres rockbandája, a Kings of Leon március 5-én kiadja nyolcadik nagylemezét, ami a When You See Yourself címet kapta. Ennek apropóján a tagok interjút is adtak.

Érettebb a Kings of Leon, de nem égett ki

A klasszikus blues jegyeit is magán viselő zenekar végigitta és verekedte népszerűségének két évtizedét – árulták el a Kings of Leon tagjai a The Guardiannak. A Followill-tesók – Caleb, Jared, Nathan és unokatestvérük, Matthew – között a nyolcadik, When You See Yourself című albumuk felvételekor – az előző évek tapasztalatai ellenére – egyetlen ütés sem csattant el.

Már gyerekeink vannak. Úgy döntöttünk, inkább rájuk hagyjuk a viaskodást

– mondta Nathan, a legidősebb testvér, a zenekar dobosa.

Matthew, a szólógitáros szerint az egykori részeg összeszólalkozások és bunyók sokszor azt eredményezték, hogy nem tudtak másnap színpadra állni. Ez viszont már a múlté, a zenekar megérett rá, hogy egymás szétpüfölése nélkül is fel tudjanak venni egy lemezt.

Az új album, a When You See Yorself életközepi nyugalomtól árad

Ebből a változásból következhet az is, hogy a Kings of Leon új albuma egyfajta nyugodt bölcsességet sugall. Ők már nem az az őrült garázsbanda, akikre 2003-ban fiatal reménységekként hivatkoztak a Strokes, a White Stripes vagy a Black Rebel Motorcycle Club mellett. Caleb alkoholproblémái óta melankolikusabb irányt vett a zenekar – jegyezte meg a frontember.

Kings Of Leon Uj Album When You See Yourself
Kings Of Leon-Tagok / (Balról Jobbra) Nathan, Matthew, Caleb, Jared / Fotó: Matthew Followill

A When You See Yourself lemezt Markus Dravs közreműködésével vették fel, aki az Arcade Fire és a Florence And The Machine producere is volt. Caleb szerint a zenekar, ha nem is megjósolta, de nagyon ráérzett a jövőre. Az olyan dalszövegrészletek, mint például a Time In Disguise-ban elhangzó “ez egy ember vagy egy csak egy gép maszkban?” és a Claire & Eddie refrénjében megénekelt “tombolni fog a tűz, ha az ember nem változik” egyaránt profetikus jelleggel bírnak.

Előbbi a koronavírus járványt, utóbbi pedig az Egyesült Államokban történt zavargásokat vetítette előre – mesélte a brit lapnak a frontember.

Rocksztár, aki fél a saját hangjától

A karantén felszínre hozott néhány problémát. Tudniillik Caleb képtelen elviselni saját hangját, ha a koncerteken kívül meghallja valahol. Mint mondta, nemrég egy szerencsétlen napon arra lépett be feleségéhez a szobába, hogy az éppen egy Kings Of Leon-összeállítást hallgatott. Persze a frontember azonnal elvörösödött, és kikapcsoltatta párjával a videót – mesélte el viccesen a történetet.

Bár a Followillek között szoros a kötelék, persze a személyiségük tekintetében láthatunk eltéréseket. Amíg Jared vérbeli rocksztár, Nathan inkább laza szörfös srác. Matthew pedig kicsit izgulós, de végtelenül udvarias, Caleb azonban a visszahúzódó frontember.

A tagok bevallották, mostanában sokat nosztalgiáznak és gondolnak vissza a zenekar kezdeti éveire. Mint mondták, amikor elindultak, senki sem ismerte őket, egy háztartásban éltek, 150 embernek játszottak, Matthew pedig még csak 17 éves volt. Végül az Egyesült Királyságban találtak igazán magukra a sok hasonszőrű, bajszos, farmeros rocker között.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet