A királynő rejtett remekművei először hagyják el a Buckingham Palotát 

A Buckingham Palota felújítása egyet jelent a királyi galéria remekműveinek ideiglenes áthelyezésével. A 65 alkotás között Rembrandt és Vermeer munkái is megtalálhatók. 

Magángyűjteményből kiállítás

A londoni Buckingham Palota jelentős átalakításokon és felújításokon esik át. Mindez azonban megköveteli, hogy a királyi család képzőművészeti magángyűjteményét ideiglenesen máshova helyezzék át és először hagyják el jelenlegi helyüket.

rembrandt kiralyno
Rembrandt, A hajóépítő és felesége (1633.)

A királynő eddig rejtegetett 65 remekműve – köztük Vermeer és Rembrandt munkáit – idén decembertől egészen 2022 januárjáig egy kiállítás keretein belül  lesz megtekinthető. Az alkotások jó ideje csak a palotában tett nyári túrák és a brit királyi család hivatalos vendégei számára voltak láthatók. 

Értékes gyűjtemény

A királynő által birtokolt képzőművészeti remekművek abba a 10 ezer darabos gyűjteménybe tartoznak, amelyek eddig a Buckingham Palota falai között kápráztatták el a látogatókat, ám a a 18. századi épület kiterjedt felújítása miatt ezek az alkotások ideiglenesen egy kiállítótérbe kerülnek át. Az épület restaurálása a feltevések szerint 369 millió fontot vesz igénybe. 

Erzsébet királynő cukrásza megosztja különleges fánk receptjét

Normális esetben a brit Buckingham Palotában most is kerti partik egymás utánjai gazdagítanák Erzsébet királynő mindennapjait. A meghívottak, akik korábban pozitív hatást gyakoroltak a közösségre, felszabadultan élvezhetnék a felszolgált, királyi finomságokat, köztük az angol teát, szendvicseket és az elmaradhatatlan fánkokat is.

A királyi gyűjtemény mintegy 7 ezer festményt, 500 ezer nyomatot, 30 ezer akvarell alkotást és rajzot tartalmaz. A The Art Newspaper szerint a fényképekkel, kerámiákkal, szobrokkal, kéziratokkal és koronaékszerekkel együtt a gyűjtemény becslések szerint 10 milliárd fontot ér. A kollekció elsősorban a 20. század előtti művészetre fókuszál, azonban a brit királyi család az utóbbi években a háború utáni, kortárs művekből is beszerzett párat. Ez alól nem kivétel Andy Warhol egyik munkája sem, akinek kiállítása ideiglenesen virtuális módon is megtekinthető a Tate Modern honlapján. A Tate Britain, a palotához hasonlóan jelentős változásokon esik át.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból