Az augusztus végén kezdődő Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál meghívta Kis Hajni első mozifilmjét, a magyar-szlovák koprodukcióban készült Külön falka című alkotást az East of the West című versenyprogramjába – közölte a Nemzeti Filmintézet kedden az MTI-vel.

Nyitni azok felé, akikről azt hittük, nem tudunk nekik megbocsátani

Az augusztus 20-28. között megrendezendő 55. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál programját idén is mintegy 2000 benevezett alkotásból állították össze. Kis Hajni filmjének az East of the West című versenyprogramban lesz a világpremierje, majd szeptember 30-tól a magyar és szlovák mozik is műsorra tűzik – olvasható a közleményben.

Jó érzés lenne, ha az emberek a filmünk hatására tudnának nyitni olyanok felé is, akikről azt hitték, nem tudnak nekik megbocsátani

– idézte a közlemény a rendezőt.
A történet a tizenkét éves Nikiről szól, akit nagyszülei nem tudnak kordában tartani. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen – áll az ismertetőben.

A Külön Falka Kis Hajni állandó alkotótársaival együtt készült

A majdnem egy évig tartó szereplőválogatáson csaknem 1500 kislányt és 400 férfit néztek meg az alkotók a főszerepekre. Az apát alakító Dietz Gusztáv egykori küzdősportoló, a kislányt Horváth Zorka játssza. Mindkettőjüknek a Külön falka volt az első mozifilmje.

Kis Hajni eddigi két rövidfilmje, a Last Call és a Szép alak számos fesztiváldíjat nyert. Utóbbi a Diák Oscar-díj (Student Academy Awards) jelölésen kívül több mint száz fesztivál meghívást kapott szerte a világban, és rengeteg díjjal tüntették ki. Legutóbbi filmje, a Last Call is több rangos fesztiválszereplésen van túl, többek között megnyerte a legjobb vizsgafilm díját a szarajevói fesztiválon.

A magyar-szlovák koprodukcióban készült Külön falkát Budapesten forgatták, Kis Hajni állandó alkotótársai, Nyoszoli Ákos operatőr, Nyitrai Anna látványtervező, Gorácz Vanda vágó és Borsos Oleg zeneszerző közreműködésével. A forgatókönyvet a rendező Szántó Fannival közösen jegyzi.

A filmet a Proton Cinema a szlovák MPhilms-szel és a Visionteam L.O-val koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában gyártotta, producere Berkes Júlia és Zachar Balázs, koproducere Prikler Mátyás és Zora Jaurová, executive producere Petrányi Viktória.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet