Kíváncsi vagy, milyen India egy ikonikus filmrendező, Sára Sándor szemével?

India különböző arcait mutatja be a Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező fotóiból csütörtökön nyílt kiállítás a Budavári Önkormányzat TÉR-KÉP Galériájában.

A tárlaton látható 83 kép a művész több évtizedes munkájának eredménye, hiszen Sára Sándor India visszajáró vendége volt – olvasható az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.

MMA 907 20130130 kecske u sara s sir az ut 3 05 scr.JPG
A legendás magyar filmrendező Sára Sándor a megnyitón / Kép: MMA

A rendező portrékon, tájképeken és eseményfotókon keresztül mutatja be az indiai emberek mindennapjait. A színes képeken nagy hangsúlyt kap a vallás, a szegénység és a család. Sára Sándor kereste azokat a helyeket, ahol sok ember gyűlt össze, templomok környékén, rituális fürdések helyszínein előszeretettel fotózott.

A nap fotója: Színkavalkád a Rakher Upobash Hindu vallási ünnepen

A hindu vallás követői böjtölnek és imádkoznak színponpás szárikban az olajlámpák és gyertyák fényei alatt a Kartik Bratiként is emlegetett indiai vallási fesztiválon. Országszerte ezrek látogatják ilyenkor a templomokat hogy jó egészségért imádkozzanak. Évtizedek óta tilos Indiában a menstruáló korban lévő nőknek bemenniük Kerala Sabarimala templomába.

A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett magyar operatőr, filmrendező pályáját dokumentumfilmekkel kezdte, majd a hatvanas és a hetvenes években egyéni látásmódjával hozzájárult a magyar filmművészet nemzetközi elismertetéséhez.

Amrita Sger Gil Brides Toilet
Amrita Sher-Gil magyar származású indiai festőművész alkotása / Kép: Amrita Sger-Gil

A kiállítás ideje alatt filmvetítéssel és indiai esttel is várják az érdeklődőket. Február 27-én Sára Sándor Amrita Sher-Gil magyar származású indiai festőművészről készült dokumentumfilmjét vetítik le a Galériában, majd Keserü Katalin művészettörténész beszél az alkotóról, valamint Magyarország és India művészeti kapcsolatáról. Március 6-án pedig Somi Panni és a Sivasakti Kalánanda táncszínház bemutatója színesíti a kiállítást.
A tárlat március 23-ig látható a TÉR-KÉP Galériában.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból