Most már szabadon kulturálódhatunk – ezresével töltik fel a netre a legnagyobb klasszikusokat

A kultúra óriási kincs, pláne, ha minél szélesebb körben terjeszthető. Pont ezért, Amerika nagy lépést tett: rengeteg híres alkotást tett közkinccsé, egészen 1923-ig visszamenőleg.

Az elmúlt két évtizedben nem volt példa ilyen nagyszabású munkára. Az alkotások között olyan nagynevű alkotások találhatók, mint a Tízparancsolat, Charlie Chaplin filmjei, vagy Agatha Christie, Winston S. Chruchill, E. E. Cummings és Robert Frost könyvei.

Már csak egy gépre és internetre lesz szükségünk, hogy szabadon megnézhessük a műveket / Fotó: Pexels

A Duke Egyetem elmondta, a művek 1999-ben lettek volna közszemlére téve, 75 évnyi szerzői jogviszony után. Azonban 1998-ban a Kongresszus ezt leállította, és 20 évre meghosszabbította a jogviszonyt.

Ingyen hozzáférhetőek a Chicagoi Művészeti Intézet műalkotásai, mint például Van Gogh képei

A világ egyik legnagyobb impresszionista és posztimpresszionista gyűjteményével rendelkező Chicagoi Művészeti Intézet, most több mint 52 ezer műalkotást tesz mindenki számára elérhetővé digitális formában. Az intézet megújuló weboldalán ugyanis elérhető egy online galéria, ahol nem csak megnézhetőek – többek között Vincent van Gogh, Renoir vagy Toulouse-Lautrec műalkotásai -, hanem ingyenesen letölthetőek nagy felbontású képekként.

Ennek most vége, és a Google Books a teljes műveket fogja feltölteni, ahelyett, hogy csak belenézhetnénk a könyvekbe. Ezen felül pedig az Internetarchívum frissíti a könyvtárát filmekkel, zeneművekkel ebből az időszakból. A HathiTrust digitális könyvtár pedig 50.000 címmel bővítette a már meglévő alkotásokat, 1923-tól.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból