Egy portré akkor lesz portré, ha a zenész vagy a színész nem szerepet játszik vagy pózol, hanem saját magát mutatja be. Az őt megörökítő fényképész feladata pedig, hogy le tudja dönteni a köztük lévő falakat, hogy a portré alanya valóban önmagát adja. Kleb Attila ennek a mestere. Most az általa készített portrékból Closer címmel nyílt kiállítás.

Fellépés előtt vagy után

„A műterem egy különleges világ, ahol szinte pszichológusként kell közelíteni a fotózás alanyához, le kell tudni hámozni róla a héjat, hogy önmagát mutassa a kamera előtt” – vallja a portré fotózásról Kleb Attila.

Kleb Attila Closer Kiallitas Godot
/ Fotó: Kocsány Kornél

Ezzel szemben a külföldi zenészeket ábrázoló portrék a fellépés előtti vagy utáni pillanatokban készülnek el a színfalak mögött, ahol sosincs több idejük öt percnél. Ahogy mondja: ez benne az izgalom. Így születnek a pillanat ihlette, egyedi portréi is. Kleb a Get Closer Concerts művészeti vezetője, alapítója is, az elmúlt öt év során számos jazzvilágsztárt hívott el hazánkba, akik közül sokakról portré is készült. Pont a fellépés előtti vagy utáni percekben.

Kleb Attila Closer Kiallitas Godot Karacsony Gergely
Karácsony Gergely (B) És Kleb Attila / Fotó: Kocsány Kornél

Most ezekből a mesélő portrékból nyílt kiállítás a Godot Kortárs Művészeti Intézetben. A kiállítást Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr nyitotta meg, de több ismerős arc jelen volt a portrékról, például Erik Truffaz vagy épp – ahogy a fenti fotón is látszik – Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely.

A Népszabadság fotósa volt

Kleb Attila egyébként 1986 óta dolgozik fényképészként. 1991-ben az MTI fotóriportereként kezdte.

A sztárok fotósa, Benedict Evans ad pár tippet egy jó portréhoz

Bendict Evans első és legfontosabb tulajdonságnak a magabiztosságot tartja. Mint mondja, ha a kamera mögött magabiztos valaki, akkor a portréalany is az is lesz. Ezt úgy kezdi, hogy határozott instrukciókat ad alanyának a fotózás kezdetén, amit csökkent, ahogy haladnak a képekkel. – mondja Evans. Evans Angliában született, de jelenleg Brooklynban él.

A Népszabadság fotósaként rengeteg interjúhoz készített képet, itt vetette fel először főszerkesztőjének, Völgyi Verának, hogy szívesen készítene műteremben is portrét alanyairól, hogy ne az interjú közben elkapott gesztikulációk alapján mutassák be az embert. Itt kezdődött a szerelem a portré fotózással és vált mára annak mesterévé, képeivel megnyitva a közönség előtt a rajta szereplő művész lelkét is.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2020. május 10-ig

Helyszín: Godot Kortárs Művészeti Intézet, Budapest

Jegyár: Ingyenes

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk