Finom és még a klímaváltozás elleni küzdelemben is segíthet – mi az?

Előre lelőjük a poén: az alga. A Mind Body Green életmód-újságírója felkeresett egy vállalkozót, aki már 15 éve foglalkozik jótékony algatermesztéssel. Bren Smith mesélt a klímaváltozás és a túlnépesedés problémáira megoldást jelenthető innovatív mezőgazdasági technológia előnyeiről és jövőbeli kihívásairól, valamint az alga mint ipari nyersanyag további felhasználási lehetőségeiről.

Gúnyolódástól DiCaprio dokumentumfilmjéig

Amikor Bren Smith 15 évvel ezelőtt elkezdett algát termeszteni, volt kollégái, a halászok kiröhögték a kikötőben. Smith már akkoriban, közvetlen közelről észlelte a túlhalászás hatásait, ugyanis maga is a Bering-tengeri tőkehal-halászatból élt. Rájött, hogy a klímaváltozás korában másképpen kell a vizeinkhez viszonyulni. Bejött: a halászok azóta már nem poénkodnak rajta, hanem kikérik a tanácsait.

Bren Smith Algatermesztés Óceángazdálkodó 2
Bren Smith Algatermesztő / Fotó: Thimble Ocean Farm

Smith megalapította a saját nonprofit szervezetét, a GreenWave-et, amely fő küldetése az általa kidolgozott gazdálkodási modell elterjesztése. A fenntartható modell megtanít arra, hogyan lehet algát termeszteni és egyéb hasznos, tengervízben élő állatfajokat tenyészteni. A gazdálkodás a lehalászással és begyűjtéssel ellentétben jóval fenntarthatóbb megközelítés, mert nem meríti ki az értékes ökoszisztémákat. A hagyományos, a környezetet károsító mezőgazdasági technikák helyett jelenleg hatalmas az igény minden újításra.

Outplant kelp seed on the Floating Classroom – check! Watch Michelle carefully guide the seed spool along one of the horizontal kelp lines on the farm as Jill expertly drives the boat parallel to the line. #oceanfarming #regenerativeoceanfarming #outplanting #kelp #kelpseed #heartCTgrown #thimbleislands #connecticut #longislandsound #wishusluck

No Description

Bren Smith nemrég egy könyvet is kiadott tapasztalatairól. Az Egyél, mint egy hal – egy halászból lett fenntartható óceán-gazdálkodó kalandjai (Eat Like a Fish: My Adventures as a Fisherman Turned Restorative Ocean Farmer) című kötet promózása mellett Leonardo DiCaprio dokumentumfilmjében, a klímavészhelyzetre gyakorlati, innovatív megoldásokat bemutató Ice on Fire-ben  is szerepelt.

A cikk folytatódik a következő oldalon!

Miért kéne áttérnünk az algafogyasztásra?

Smith szerint az alga a természet fantasztikus ajándéka.

A termesztése könnyű és olcsó. Nem kell vegyszerezni, nem kell locsolni, nem kell beoltani, mindössze tengervízre, kötelekre és bójákra van szükség. Ráadásul az algatelepek a vizet is tisztítják. Minden tengeri növénynél több széndioxidot képes megkötni, a szennyvizekből pedig a elvonja a foszfort és a nitrogént.

A fenntarthatósággal az a probléma, hogy nem kínál jobbító megoldást az eleve káros folyamatok helyett.

Ahogy a kereslet nő, az algatermesztés egyre inkább jövedelmező ágazat lesz. Míg nemrégiben még csak fine-dining éttermek kínálatában szerepelt, majd a sushi tekercsek globális térhódításával egyre népszerűbbé vált, ma már a vezető hi-tech cégek és egyetemek menzáján mint alternatív fehérjeforrás rendkívül népszerű. A magas vitamin- és omega3 tartalmának köszönhetően nagyon egészséges is.

The Nutritional Benefits of Seaweed, The Ocean’s Superfood

Seaweeds are one of the most nutritionally dense foods in the plant kingdom and are an abundant source of minerals and beneficial polysaccharides. Learn more a…

Ma már több táplálékkiegészítőket gyártó cég árul termesztett algából készült termékeket. Ezek a cégek termékeik értékesítése mellett arra is törekszenek, hogy tudatosítsák vevőikben és felhívják a figyelmet a potenciális piacaikon az olyan elvek fontosságára, mint a fenntarthatóság az élelmiszeriparban, az óceánok tisztasága és a klímaváltozás.

A cikk folytatódik a következő oldalon!

Több, mint nasi

Kaliforniai kutatók az állattenyésztésben az alga takarmánynövényként való hasznosításával folytatnak kísérleteket.

Az alga ugyanis a szarvasmarhák gyomrában olyan fermentációs folyamatokat indítanak be, amelyek csökkentik a kibocsátott metán mennyiségét. A tehenek ugyanis percenként egyszer káros üvegházhatást okozó gázt böfögnek fel, és emiatt csak Kaliforniában 11,5 millió tonnányi széndioxid kerül a levegőbe évente. Ez a mennyiség a Yale Egyetem kutatása szerint 2,5 millió autó éves károsanyag-kibocsátásának felel meg. Az algával táplált tehenek metánkibocsátását 30-50%-kal lehetne csökkenteni.

Miután a szépségiparban már huzamosabb ideje jelen van, az alga most a divatipart igyekszik meghódítani. Egy kaliforniai, szabadidőruházat gyártására szakosodott cég alga és cellulóz keverékéből készült pólókat dobott piacra, egy másik, bioalapanyagokkal kísérletező brand pedig 80% pamut, 20% alga összetételű pólókat kezdett forgalmazni.

Seaweed fiber | PANGAIA | #Pangaia

The natural fibre we use at PANGAIA is derived from saltwater seaweed. It grows abundantly in a natural ocean habitat, avoiding the use of land, water and pe…

Amanda Parkes, a cég egyik vezetője szerint az algából készült szál puha és rugalmas, az ebből készült anyag pedig könnyű. Az algából készült fonál tökéletesítésével egyre nagyobb arányban kívánjuk termékeinkben is felhasználni.

London Marathon swaps plastic bottles for edible Ooho drinks capsules

Over 30,000 edible drinks capsules were handed out to runners at the London Marathon yesterday, in a bid to reduce plastic waste. The marathon was the larges…

Az alga mint nyersanyag a műanyagipar számára is alternatívát jelenthet az egyszerhasználatos csomagolóanyagok kiváltására. A 2019-es London Maraton egyik újítása az volt, hogy algából készült vizespalackokat osztogattak a frissítőállomásokon a futóknak műanyag pohár vagy műanyagba palackozott víz helyett. „Az algatelepekről kerülhet ki a jövő csomagolóanyaga is, annyira sokoldalú anyag” – jelentette ki Smith.

A cikk folytatódik a következő oldalon!

(Al)gazdálkodással a szebb jövőért

2015-ben nyolc ázsiai ország termelte az algapiac kínálatának 99%-át. Smith most azon dolgozik, hogy kiszélesítse a piacot. Az alapítványa eddig ötven gazdálkodónak és vállalkozónak nyújtott szakképzést és támogatást. A cél az, hogy egy-egy partszakaszon ötven telephelyet alakítsanak ki, amelyek egy szárazföldi feldolgozóközpontba szállítanak. Ezzel a rendszerrel öt év alatt ötszáz telepet szeretnénk létrehozni tíz régióban. Bizakodásra ad okot, hogy már a Világbank is felfigyelt a szektor ígéretes bevételtermelő lehetőségeire, főképpen a fejlődő országokban.

Vertical ocean farming – the least deadliest catch | Bren Smith | TEDxBermuda

Bren Smith’s vertical ocean farm in Long Island Sound grows seaweed and shellfish and is designed to restore ecosystems, mitigate climate change, and create …

Smith víziója azonban nem fog egyik napról a másikra megvalósulni.

A szárazföldi feldolgozás infrastrukturája jelenleg még drága, és éppen a globális felmelegedés miatt teljesen kiszámíthatatlanná vált a tengerparti partszakaszok és az óceánok helyzete, ami a termésre is veszélyt jelent. Smith azonban bízik abban, hogy a jövő óceán-gazdálkodó generáció szembeszáll a kihívásokkal.

Az eddigi tevékenysége során azt tapasztalta, hogy a régen halászatból élő kollégái, a fejlődő országok lakossága és különösen a jótékony óceángazdálkodással előszeretettel foglalkozó nők összefogásával könnyen úrrá lehet lenni a nehézségeken.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból